Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een biografie over een bijzonder mens

In 2010 verscheen de biografie 'Het spoor terug' van Kees Schuyt. Het gaat over het leven van Willem Nagel, die als literator schreef onder het pseudoniem J.B. Charles. De titel is ontleend aan het boek van Charles 'Volg het spoor terug', waarin hij terugkeek op zijn verzetsverleden.

Aan 'Volg het spoor terug' heb ik een beschouwing gewijd. Ga daarvoor naar: http://www.xead.nl/het-spoor-terug-de-agressie-van-jb-charles. Ik had het daarin over de agressieve toon, waarop Carles schreef en die onder de oppervlakte een grote gevoeligheid doet vermoeden. Het verdriet wordt voorzover mogelijk op een rationele manier verwerkt. De ogen zijn weliswaar glazig, maar er valt geen traan. Zijn eenzaamheid is het gevolg van een compromisloze houding, waarvan hij de gevolgen al schrijvend probeerde te bezweren.

Dat compromisloze komt ook tot uitdrukking in de vuistdikke biografie van Kees Schuyt van 640 pagina's. Het leven van Willem Nagel werd getekend door de tweede wereldoorlog en door zijn verzetservaringen. Na de oolog stortte hij zich niet alleen op de criminologie, maar nam ook actief deel aan het maatschappelijke debat. Van enige Duitse herbewapening na de oorlog moest hij niets hebben. Toen de koude oolog zich aandiende weigerde hij zich voor de keuze pro of contra Amerika te laten stellen. Hij behoorde tot de zogenoemde derdeweggers. Ook de expansiepolitiek van Israel bekritiseerde hij. Nu is dat niet meer zo bijzonder, maar toen Nagel nog leefde kwam het hem op verwijten van antisimitisme te staan. Kortom, Nagel heeft het naoorlogse intellectuele klimaat in Nederland tot zijn dood in 1983 mede bepaald.

De biografie heeft niet al te veel aandacht getrokken, toen hij verscheen. Dat kan aan de ene kant te maken hebben met het feit, dat Schuyt het leven van Nagel wel erg gedetailleerd beschrijft, waardoor vele namen en gebeurtenissen de mensen nu niet zoveel meer zeggen. Het kan ook te maken hebben met het feit, dat het tijdsgewricht na de val van de muur zoveel anders is geworden. Niettemin is het een interessante biografie over een man, die nooit te beroerd was zijn nek uit te steken. En dat niet altijd op een even gelukkige en handige manier. Hij was, zoals hij in 'Het spoor terug' schrijft zijn eigen burgemeester.

Schuyt's boek bevat een uitgebreide verantwoording, maar helaas geen zaakregister en dat is jammer, omdat het nu wat moeilijk is kris-kras door het boek heen te lezen en er uit te halen, wat je interesseert.


Zie ook: http://guivanho/blogspot.com

Schrijver: Gui van Hooijdonk, 19 juli 2011


Geplaatst in de categorie: literatuur

3.0 met 1 stemmen 115



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)