Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Zwijgerman

Ik leef in de verkeerde tijd en ik kijk naar de verkeerde programma's.
Vanavond in De Wereld draait door, Joost Zwagerman wordt door een gretige Van Nieuwkerk afgekloven over zijn depressieve periode die wonder boven wonder toch weer een leuk boekje over Kunst heeft opgeleverd en dat vlak voor de feestdagen, wat een toeval.
Het larmoyante uitventen van je gevoelstoestand is schering en inslag in de media en kan rekenen op empathische dapperheidsbijval.
Geweldig dat je dit doet,durft, wil, kan, respect..!
Het binnenste van Joost moest naar buiten en dat kon je aan de kwijlende hoofdtafelheer en zijn likkebaardende bijvrouw wel overlaten. Voorzichtig maar eenmaal vastgeklauwd niet meer van plan om los te laten.
Hoezo depressief, Joost?
Depressief, nou niet zomaar, wat dacht je meneertje het is een wonder dat de beroemde literator nog onder ons is. Als een groot schrijver depressief is dan hoort daar een grote D op en zullen we weten dat de hele psychiatrische goegemeente zich op de complexiteit van de casus Z heeft stukgebeten. Eerst in de vorm van een twee pagina groot artikel in de krant passend bij het enorme ego en als klapstuk, na een teasertje in een van de vorige afleveringen, de nationale bekentenis bij het VARA filiaal van Bol.com.
Suïcidale vader, stervende kennissen, een afgebladerd huwelijk en dan toch kunnen genieten van de enige schoonheid die er nog toe deed; Vermeer.
Geen woord over zijn kinderen als reason to survive, maar schilderijen hielden hem op de been. Een walgelijke publieke emo-exercitie die model staat voor de afgrond waarin ons publieke bestel inmiddels is beland. Geen enkel gevoel voor distantie, prudentie, privacy, geen notie meer van je eigen proporties. Als TV BN'er ben je larger dan life en niemand die ook maar op het idee komt om als antwoord op impertinente vragen te antwoorden dat men daar geen flikker mee te maken heeft.
Het is een parade van wansmaak en onvermogen, ons geserveerd in een keurig afgeronde sessie van 10 minuten, de schaamte voorbij, jammer genoeg.
Zo dat was Zwagerman, volgende week in de winkel, who's next?

Schrijver: trawant, 8 december 2012


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.5 met 2 stemmen 263Er zijn 5 reacties op deze inzending:

Naam:
Hans Mooi
Datum:
9 december 2012
Prachtige scherpe analyse van een stuk consumptie tv.
Naam:
Mohair
Datum:
8 december 2012
Email:
louismonique4gmail.com
Ik heb het ook gezien en had hetzelfde gevoel als Joanan Rutgers:'..Zelf vond ik hem heel eerlijk overkomen en vermoed ik dat hij zijn hang naar roem allang is overstegen. ''.
de muzikant en cabaratier Mike Bodde is een tijd ook heel open geweest over zijn depressie in de media. Ik denk dat hij hierdoor veel mensen heeft kunnen steunen die ook aan een depressie lijden. Depressie is niet alleen, wat veel mensen denken, een intense somberheid en lusteloosheid, het ergste is de (gekmakende) angst en zelfhaat waar iemand voortdurend in gevangen zit, deze helse angst(en)is nogal eens de reden waarom mensen suicide plegen. Hoe zwart en angstaanjagend het leven werkelijk is voor mensen die aan een depressie lijden word vaak niet begrepen.
Naam:
Ria den Ek
Datum:
8 december 2012
Nou Trawant, wees blij met Zwagerman, je kunt er nog weer eens heel wat verontwaardigde woordjes aan kwijt.
Ik vind je betoog wat ronkend en pronkend met eigen verhevenheid.
Waarom kijk je eigenlijk naar DWDD? Uit gezondheidsoverwegingen doen wij dat bij ons in huis nooit, mijn man is allergisch voor Van Nieuwkerk.
Door te kijken verhoog je de kijkcijfers van een programma en daarmee zijn bestaansrecht. Net als met bont: niet de jager maar de drager is de hoofdschuldige. Geen dracht, geen jacht.
Techniek: 6
Inhoud: 8
Naam:
Len Cornelis
Datum:
8 december 2012
Eens met deze mooi kritische bijdrage. 'Geen notie meer van je eigen proporties', schrijft Trawant. Vaak is dit ook oorzaak van beschamende zelfverrijking in organisaties.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
8 december 2012
Ik heb het ook gezien en ik was nogal onder de indruk van zijn depressieve openbaringen en van zijn mensenschuwheid na een avondje opscheppen over dit of dat magnifieke schilderij. Literaire schrijvers hebben altijd hun diepste zieleroerselen prijsgegeven en ook meestal de meest sombere. Literatuur is per definitie zwartgallig en balancerend op het randje van de gekte. Joost beschouwend denk ik dat zijn gouden eeuw qua literaire roem wel geweest is en dat hij er alles aan wil doen om die gouden tijden te verlengen, zelfs als dat publiekelijk door het slijk gaan betekent. Dat hij zich kwetsbaar durft op te stellen is sterk van hem, mits het niet zijn literaire roem wenst op te krikken, want dan is het doorgestoken kaart.
Zelf vond ik hem heel eerlijk overkomen en vermoed ik dat hij zijn hang naar roem allang is overstegen. Vergeleken met andere BN-ers openbaart hij veel meer over zijn ware ik en speelt hij geen mooi weer. In 'Gimmick' lees je over zijn wilde verleden vol cocaïne en dergelijke, dus kan hij wel degelijk aan een chronische depressie lijden. De zelfdoding van zijn vader was nieuw voor mij en dat is natuurlijk een trauma, al weet ik niet hoe oud hij toen was. Met zijn intellect houdt hij zijn emoties onder controle, dat zie je heel duidelijk. Een cursus Rebirthing zou hem goed doen. Hij heeft het niet over anti-depressiva of andere middelen, waarmee hij zichzelf overeind houdt. Ging hij nou naar een psychiater? Hij ging wel naar zijn vriend, de homoseksuele dichter Rogi Wieg, zelfs toen die in Duitsland was opgenomen. 'Doe het niet, al is het alleen al voor mij!', zei hij tegen zijn suïcidale collega.
Viel het je ook op dat hij juist een werk van Rothko of zo besprak, die zelfdoding heeft gepleegd. Dat is allemaal therapie voor Joost en als De Wereld Draait Door hem door de diepe dalen heen kan leiden, laten we hopen dat hij dan nog vele unieke schilderijen komt bespreken, want wees wel, Trawant, het is in de kern een integere en boeiende kerel, die je van harte een heropleving toewenst!, maar misschien moet hij dan vanwege zijn sensitieve compassie Rogi Wieg wat minder bezoeken, voor zijn eigen bestwil! En wat meer vrolijke schilders uitdiepen!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)