Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Geen onwaardig slotakkoord

(voor Marie Catherina Metz-Koning (1864 - 1926))

Je bent geboren op 12 maart 1864 in Amsterdam. Je vader was Willem Koning en je moeder was Anna-Maria Kaemmerer.
Je bent rooms opgevoed. Van je zevende tot je veertiende zat je op een kostschool in Arnhem, geleid door je tante A.M.C. Koning.
Je studeerde aan de muziekschool in Rotterdam en daarna studeerde je aan de Koninklijke Muziekschool in Amsterdam.

Op 19 juli 1888 ben je getrouwd met de medicus Hendrik Willem Marx. Je was 24 jaar en door je huwelijk stopte je met je pianostudie in Brussel. Op 18 juni 1889 werd jullie dochter Hetty, geboren.

Je debuteerde in 1899 met poëzie in het tijdschrift 'Nederland'. In 1901 was je hoofdredactrice van een literaire bijlage van het maandblad 'Cosmos', uitgegeven door C.A.J. van Dishoeck. In 1899 ben je in Renkum gescheiden van Marx.

Je schreef o.a. voor Groot Nederland, De Gids en Onze Eeuw. In 1900 schreef je de sprookjes 'Van het viooltje, dat weten wilde' en 'Het Beeld op de Rots'. In 1902 verscheen de roman 'Gabriëlle'.

Op 10 december 1902 hertrouwde je in Den Haag met de medicus Jan Metz, die in 1914 zou overlijden. Een getuige op je huwelijksdag jouw uitgever C.A.J. van Dishoeck heeft twaalf boeken van jou uitgegeven, wat jou aan het begin van de twintigste eeuw tot één van de belangrijkste auteurs uit zijn fonds maakte.

Vanaf 1902 woonde je samen met Metz in een rustieke dorpsboerderij in Vaassen. Je was bescheiden en mild. Je hield van Zola en Maeterlinck. Je was volgens eigen zeggen 'meer geneigd naar de sterren des hemels, dan de beerputten der aarde.'

In 1910 overleed je vader, in 1913 je moeder en in 1914 je man Metz.

Op 15 oktober 1915 werd je de verloofde van de dichter Nico Oosterbeek, 23 jaar jonger en met wie je trouwde. Dit huwelijk duurde minder dan twee jaar en Nico hertrouwde in 1917 met Hendrikje Stuiver.
De laatste tien jaar van je leven verdiepte jij je in de theosofie en het occultisme. Rond 1917 veranderde je je voornaam in Morie. Volgens Henri Borel deed je dit vanwege een mystieke theorie over geluidstrillingen van een naam en de invloed daarvan op een persoon.

Je had een liefdesrelatie met jonkheer Gerrit Adriaan Johannes van Nederveen, die in Bussum 'een passerende trekvogel' op de natuurkolonie Walden van Frederik van Eeden was. Van Eeden schreef in zijn dagboek: 'Ik reisde in de trein met een heer, die mij zei te kennen en die vroeger met mij gesproken had, zijn naam is Nederveen en hij zat in een Noord-Japans klooster. Hij maakte gedichten en hij was een jaar de echtgenoot van Marie Metz-Koning geweest. Nu was hij levensmoe en nam hij afscheid van zijn vrienden in Wassenaar, Leiden en Amsterdam.'. Nederveen speelde graag met de waarheid, maar hij zal jou niet uit zijn duim gezogen hebben.

In oktober 1925 heeft een ziekte jouw hart en longen aangetast. Je volgde een kuur in Lugano, maar uiteindelijk verslechterde je lichaam. Je wilde verstoken blijven van verder onnodig lijden, waardoor je jezelf op 27 oktober 1926 aan het Lago Maggiore in Ancona gedood hebt. Een geliefde plek onder kunstenaars, zoals o.a. van Van Eeden, Roland Holst, Mann en Van Schendel.

Je werd tweeënzestig jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 17 november 2013


Geplaatst in de categorie: idool

2.5 met 4 stemmen 73



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)