Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een dikke maand later overleed je zielsvriend

(voor Marie Bashkirtseff (1858 - 1884))

Je bent geboren op 11 november 1858 in Gavrontsy, bij Poltava. Je geboortenaam was Maria Konstantinovna Bashkirtseva. Je familie was van adel en rijk. Vanaf je dertiende hield je een dagboek bij, waarin je verslag deed van de strijd van kunstenaressen. Jouw dagboek was een inspiratiebron voor de biseksuele schrijfster Mary MacLane. Na de scheiding van je ouders werd je opgevoed door je moeder, op haar landgoed in Oekraïne.

Van 1870 tot 1877 reisde je met je moeder, tante en grootouders door Europa, o.a. naar Wenen, Genève, Spa, Oostende, Londen, Florence, Rome, Baden-Baden en Nice. In Nice begon je een dagboek te schrijven. Je was hoogst intelligent, zeer getalenteerd en ambitieus. Je was vooral autodidactisch. Op jonge leeftijd had je keelproblemen, waardoor je geen zangeres kon worden. Die keelproblemen waren de voorbode van tuberculose.

Je wilde met een Italiaanse minnaar trouwen, maar dat werd door je familie geweigerd. In 1877 verhuisde je met je moeder naar Parijs. Je kreeg privé-lessen en je studeerde aan de Academie Julian aan de Passage des Panorama. De Poolse Anna Bilinska-Bohdanowicz kreeg daar ook les. Je medestudente Louise Breslau was de enige rivale van jou en je was jaloers op haar.

Je ging in de leer bij Tony Robert-Fleury, wiens vader ook kunstschilder was. In 1876 schilderde Tony zijn alom geprezen 'Philippe Pinel à la Salpêtrière'. Pinel is de vader van de moderne psychiatrie. Na Tony werkte je samen met de naturalistische schilder Jules Bastien-Lepage, die tien jaar ouder was en je geliefde vriend was. In 1879 schilderde hij het meesterstuk 'Jeanne d'Arc'. Jij maakte zo'n honderd schilderijen en je exposeerde in belangrijke salons.

In 1880 schilderde je een schitterend zelfportret en in 1881 'In het atelier', enkele collega-schilderessen aan het werk in de Academie Julian. In 1884 schilderde je het beroemde schilderij 'De Ontmoeting', met zes bij elkaar staande kinderen in een Parijse sloppenwijk. Je werd als uiterst talentvol gezien, maar je bekendheid was vooral aan je dagboek te danken, die zeer openhartig is. Je familie had je dagboek ingekort en gecensureerd, maar gelukkig werd het originele manuscript in de Bibliothèque Nationale gevonden.

Je correspondeerde met Guy de Maupassant, die een voorkeur had voor publieke vrouwen en zichzelf met koffie heeft dood gedronken. Jij schreef enkele artikelen voor de feministische krant 'La Citoyenne' van Hubertine Auclert. Een citaat van jou is: 'Laten we alleen van honden houden! Mannen en katten zijn onwaardige wezens!'.

Op 31 oktober 1884 overleed je in Parijs door tuberculose. Je werd vijfentwintig jaar en je bent begraven op het Cimetière de Passy. Je grafmonument is een kunstenaarsatelier op ware grootte en het lijkt op een kerk. Je familie heeft je geboortejaar op je mausoleum vervalst naar 1860. Waarom blijft een raadsel. Na je overlijden werden je meeste schilderijen door je familie verkocht. De overgebleven schilderijen werden in de Tweede Wereldoorlog door een bombardement in Gavrontsy vernietigd. In het Rijksmuseum Amsterdam hangen enkele werken van jou.

Jules Bastien-Lepage overleed op 10 december 1884 door kanker, in zijn atelier aan de rue Legendre in Parijs.

Schrijver: Joanan Rutgers, 12 oktober 2014


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 4 stemmen 340



Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
13 oktober 2014
Jij bent ook mooi, omdat je zo mooi reageert!...
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
12 oktober 2014
Email:
gabrielamommersyahoo.com
Mooi hoe je het leven van deze bijzondere vrouw onder onze aandacht brengt. Haar kunstwerken zijn prachtig. Ook ben ik onder de indruk van het schilderij 'Jeanne d'Arc' van haar zielsvriend Jules, dat je met recht een meesterwerk noemt.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)