Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

SKRIK

Leven op de ruïnes van jouw existentie doe jij inmiddels al 25 jaar. Om preciezer te zijn; de 27ste van maand 9 is de dag dat jij werd gedwongen een ander leven te leiden daar jouw huidig, weliswaar niet door de tand des tijds, maar wel was aangetast. Door pure pech zweefde jij ruimteloos tussen het hier en het nirwana of, ook jij bent niet vrij van zonde, de verblijfplaats der verdoemden. Drie dagen van zekere onzekerheid. Niet dat jij dit zelf zo hebt ervaren, jij verkeerde in een bijna te diepe slaap, daarentegen jouw toenmalige vriendin en bloedverwanten des te meer. Door een contradictie in terminis was jouw basis op een gegeven moment niet meer stabiel. In elk geval niet evenwichtig genoeg. Moest worden omgegooid. Zowel het omvergooien als het daaropvolgend uitvloeisel kende verstrekkende gevolgen in zowel positieve- als helaas ook negatieve zin, maar uiteindelijk altijd, hoewel soms met moeite, te overzien. In de echo van die schreeuw-zonder-hoop heeft zich een opmerkelijk fenomeen geopenbaard; een uitmuntend unicum. Zo bijzonder dat de hiervoor gememoreerde schreeuw er één werd om rekening mee te houden. Niet vanwege het volume van deze exclamatie, maar puur vanwege duur, dus lengte. Lees hiervoor ook mijn netgedicht De SCHREEUW van 29 april 2005.

SKRIK is een expressionistisch werk, dus geschilderd in een stijl die emoties wil doorgeven. In onderhavige situatie, die van De Schreeuw, is gemoedsbeweging de kern. Een soortement van selfie van de schilder, waarbij zijn gelaatsuitdrukking alleszeggend is: vol angst. Vrees voor de toekomst, de tijd in het verschiet. Mondiaal gezien heeft hij het gelijk aan zijn zijde (gehad).

Het werk dateert uit 1893. Dit betekent dat Munch op zijn 30ste dit meesterwerk het licht heeft doen laten zien. Munch was zeer actief. Zijn carrière behelst meer dan 20.000 schilderijen, beeldhouwwerken en lithografieën. De Schreeuw heeft immer een moderne uitstraling; wanhopig vanwege het feit dan zijn vriendin hem heeft verlaten, is de persoon op 'De Schreeuw' reeds ver voorbij de grens van de wanhoop gezonken. De vrouw was reeds met een ander getrouwd... Volgens deskundigen wordt het gevoel van wanhoop door de golven op dit majestueuze werk van Munch versterkt... Golven van verdriet...!

Schrijver: Annejan Kuperus, 7 juli 2015


Geplaatst in de categorie: schilderkunst

4.0 met 1 stemmen 92



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)