Egocentrisme en geocentrisme: twee handen op één buik
Het is misschien een ongewoon onderwerp om je druk over te maken, maar wat me stoort is het bijna totale gebrek aan belangstelling onder theologen en filosofen voor het leven op andere werelden en de consequenties die dat heeft voor onze manier van denken over onszelf. Sinds de vijftiger jaren verkennen we ons zonnestelsel. Ruimteschepen met steeds krachtiger motoren en steeds scherpere camera's worden erop uit gestuurd om foto's te nemen van planeten, manen en kometen. Ook worden er regelmatig landingen uitgevoerd op andere werelden. Zo zijn er al een paar satellieten geland op planetoïden. Zelfs in de atmosferen van Jupiter en een Saturnusmaan zijn aardse sondes afgedaald om metingen te verrichten en foto's te nemen.
Ondanks al deze successen lijkt er in de theologie en de filosofie niets te zijn veranderd: het geocentrisme - een manier van denken waarbij de aarde als het centrum van het heelal wordt beschouwd - heerst als nooit tevoren. We lijken wel aardgebonden kabouters, gnomen, holbewoners in een oneindig veel grotere wereld. Hoe lang duurt het nog voordat we onszelf als kinderen van de kosmos serieus gaan nemen?
Eén ding weet ik heel zeker: ooit zijn wij niet meer dan een deel, een schakel, in een netwerk van kosmische beschavingen. We zullen andere werelden, ook buiten ons eigen zonnestelsel, bereiken, en met behulp van technieken waar we ons nog geen voorstelling van kunnen maken zullen we steden laten verrijzen onder andere zonnen. De toekomstige mens zal verre woestijnen laten bloeien en leven verspreiden op planeten die voor bewoning geschikt kunnen worden gemaakt. Maar het contact met andere beschavingen zal ons ook leren om bescheiden te worden en samen te werken met onze broeders en zusters die verder zijn dan wij. Want we zijn allemaal kinderen van één en dezelfde God, onder welke naam we Hem ook vereren.
Die tijd komt eraan. Het kan misschien wel duizenden jaren duren voordat we met andere kosmische rassen samenwerken, maar uiteindelijk is dat onvermijdelijk. We zullen ons dan niet langer zo eenzaam voelen, want een gevoel van eenzaamheid is deel van ons bestaan, ligt op de bodem van onze ziel. De diepste eenzaamheid - het afgesneden zijn van God - heft dit niet op, maar wel het afgescheiden zijn van andere werelden waarop ook kinderen van de enige God wonen.
Ze zullen ons veel dingen kunnen leren, ook in religieus opzicht. Maar weinig mensen zullen zich daar ooit druk over maken voordat er definitief - en officieel - contact is gelegd. Dan pas zullen filosofen en theologen begrijpen dat ze hun tijd hebben verslapen, en dat ze hun kleingeestig geocentrisme zullen moeten opgeven.
Aan religieus fundamentalisme komt dan een eind, ook al zullen godsdienstfanaten in het begin enorm tegenspartelen. Het bespottelijke van religieus fanatisme en godsdienstwaanzinnige doordraverij kan door niets zo gigantisch aan de kaak worden gesteld als door het contact met een andere, hogere beschaving, want zij zijn het die ons laten zien hoe bekrompen, egoïstisch en kleingeestig het is om anderen te veroordelen, te martelen en te vermoorden, alleen omdat zij andere opvattingen en een ander beeld van God hebben dan wij.
Ik geloof in een wereld die groter is dan de aarde. Ik geloof in een God die alle aardse beelden overstijgt. En ik geloof in een mensheid die vroeg of laat op een vreedzame manier omgaat met de bewoners van andere werelden, hoe ze er ook uitzien en wat voor opvattingen ze ook mogen hebben. De toekomst van de mensheid ligt in de ruimte. Daar zouden theologen, kardinalen en andere hotemetoten in de religieuze wereld wel wat vaker bij stil mogen staan!
Zie ook: https://twitter.com/aurorablogspot
Schrijver: Hendrik Klaassens, 30 augustus 2016
Geplaatst in de categorie: heelal
Zo hebben enkele astronauten, waaronder niemand minder dan Apollo-astronaut Edgar Mitchell, herhaaldelijk beweerd dat er regelmatig ruimteschepen van andere beschavingen zijn waargenomen. Een andere getuige van formaat is Paul Hellyer, de vroegere minister van Defensie van Canada. Hij heeft herhaaldelijk getuigd dat er contacten bestaan met enkele beschavingen, die de aarde al enkele duizenden jaren bezoeken. Gezien zijn vroegere positie lijkt het me moeilijk om dit getuigenis te negeren.
Een andere getuige is Allen Hynek, de sterrenkundige die door de Amerikaanse overheid was aangetrokken om UFO-waarnemingen in de doofpot te stoppen. Hij heeft op een geloofwaardige manier aangetoond dat dit verschijnsel wel degelijk serieus moet worden genomen.
Wat Stephen Hawking betreft: zijn pessimistische visie op bewoners van andere werelden is mij bekend, maar berust puur op speculatie, niet op onderzoek van UFO-waarnemingen.
Een leuk voorbeeld van iemand, die na gedegen onderzoek zijn visie op UFO's heeft herzien, is Piet Smolders. Aanvankelijk stond hij hier heel sceptisch tegenover. Nadat hij dit verschijnsel grondig had onderzocht, acht hij de buitenaardse hypothese niet alleen mogelijk, maar zelfs waarschijnlijk.
Stephen Hawkins voorspelt dat we vernietigd worden door onze broeders en zusters in de ruimte die als ze al bestaan op voor ons onbereikbare planeten wonen.
Mijns inziens beste Hendrik creëer jij een werkelijkheid en verkoopt die als waar, wat ook een afwijking is...
Ik geloof in wat Hendrik hier beschrijft en ik kan het alleen maar waarderen dat hij dit hier plaatst.
Hendrik, trek je niks aan van die betweters.
Wat is dat voor nonsens? In de laatste alinea van mijn beschouwing vat ik mijn geloof nog eens kernachtig samen. Staat daarin dat ik zeker weet dat het beeld, dat ik schets van de toekomst, onomstotelijk waar is? De drie belangrijkste zinnen daarvan beginnen met 'Ik geloof' en niet met 'Ik weet zeker'.
Beste Ton, ja, ik breek een lans voor het idee dat de mensheid bestemd is om met de bewoners van andere werelden samen te werken. Fundamentalisme en religieus gedram zweer ik met alle geweld af. Dat twee mensen mij - nota bene onder pseudoniem - onverdraagzaamheid verwijten heeft meer te maken met het onwrikbare harnas van reductionistische wetenschap, waarin ze gevangen zitten, dan met mijn stuk. Ze zouden moeten beseffen dat ook de opvattingen en paradigma's van de wetenschappen voortdurend aan verandering onderhevig zijn.
Ik kan jouw reactie heel goed volgen.
Het is een storende factor dat Hendrik het lijkt te weten en het waarheid laat zijn. Prima dat het voor hem waarheid is maar persoonlijk denk ik dat het zijn waarheid is wat hier beschreven is. Het zou fijn zijn als Hendrik ruimte geeft aan andere mensen om ook hun mening te geven.
Zolang je/we meningen uitwisselen met hen die als poortwachters dienen van de allang afbrokkelende bastions van achterhaalde opvattingen, is een intelligente, laat staan een bevlogen pleidooi als de/je onderhavige column een gevecht tegen windmolens. Maar misschien maakt je tekst bij iemand een kleine opening in de verschansing van het angstig gemaakte brein van enkele 'millennials' die geboren zijn in een voor ons onbegrijpelijk gelimiteerde filosofische status quo.. Ik hoop het van harte.
Ik citeer:
“Dan pas zullen filosofen en theologen begrijpen dat ze hun tijd hebben verslapen, en dat ze hun kleingeestig geocentrisme zullen moeten opgeven”.
“We lijken wel aardgebonden kabouters, gnomen, holbewoners in een oneindig veel grotere wereld.”
“Het bespottelijke van religieus fanatisme en godsdienstwaanzinnige doordraverij kan door niets zo gigantisch aan de kaak worden gesteld als door het contact met een andere, hogere beschaving, want zij zijn het die ons laten zien hoe bekrompen, egoïstisch en kleingeestig het is om anderen te veroordelen, te martelen en te vermoorden, alleen omdat zij andere opvattingen en een ander beeld van God hebben dan wij”
“Eén ding weet ik heel zeker: ooit zijn wij niet meer dan een deel, een schakel, in een netwerk van kosmische beschavingen”
Je brengt je boodschap als een feit waaraan niet te tornen valt. Dat is mijn kritiek. Ik gun een ieder zijn geloofsovertuiging maar het prediken van die geloofsovertuiging als “de waarheid” vind ik storend.
Je hebt het in je reactie over drie gebieden: waarnemingen van ufo's, mystiek en sterrenkunde die je combineert en waaruit een beeld ontstaat dat zeker goed is overdacht.
Ik kan me uitstekend voorstellen dat als je die drie in een potje stopt, op een laag vuurtje zet en de boel goed door elkaar roert uit de esoterische opstijgende dampen een beeld te destilleren valt die overeenkomt met het door jou geschetste.
Als je niet de moed hebt om jouw werkelijke naam te noemen, volsta ik ermee dat je voor een goed begrip mijn vorige beschouwingen zou moeten lezen om te weten waarop ik mijn visie baseer. Daarin heb ik beschreven dat het zo goed als zeker is dat er andere en verder gevorderde beschavingen bestaan (o.a. gebaseerd op de onthullingen van Edgar Mitchell en Paul Hellyer, de vroegere minister van Defensie van Canada). Het lijkt me eerder van kortzichtigheid te getuigen om te stellen dat wij alleen zijn.
Ik baseer me o.a. op de christelijke mystiek (ik heb jarenlang boeken van mystici vertaald) en de moderne sterrenkunde. Als je die drie gebieden (waarnemingen van ufo's, mystiek en sterrenkunde) combineert, ontstaat dit beeld, dat zeker goed is overdacht.
Maar ik neem aan dat ik je toch niet kan overtuigen, want ik proef zo veel scepsis in jouw woorden, dat ik het hier maar bij laat.