Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De artistieke gezusters van Reeuwijk

(voor Fem Rutke (1934 - 1991))

Je bent geboren als Petronella (Nelly) Xristine Teresa Francés-Meijer op 20 mei 1934 in Gouda, aan de Korte Tiendeweg, boven de fotohandel van je vader. Door je moeder was je van half-Joodse afkomst. Je opa was een Joodse voddenhandelaar, die zijn Joodse afkomst ontkende en met een niet-Joodse vrouw trouwde. Na een hbs-opleiding werkte je een jaar in Engeland als au-pair en daarna studeerde je wiskunde en literatuurwetenschap in Amsterdam. Je verkeerde in de roerige kring rondom Jan Cremer en je woonde enkele maanden in Parijs, waar je poëzie over schreef.

Je oudere zus was de beeldhouwster en niet-gelovige Sonja Meijer, die met haar man aan de John Raedeckersingel in Reeuwijk woonde. In het Van Bergen IJzendoornpark in Gouda staat haar kunstwerk 'Orpheus op weg naar Euridice' in het parkwater en aan de Nieuwe-Haven in Gouda staat haar 'De spuitgast'. In Reeuwijk staat haar 'Een Boze Vogel'.

In 1957 verscheen in eigen beheer je dichtbundeldebuut 'Het schuim op de lippen', wat je samen met Hans Wesseling schreef. In 1958 debuteerde je met het toneelstuk 'Zolders'. Je was dichteres, radiodramaturge en journaliste. In 1960 verscheen je eerste, eigen dichtbundel 'Blauw gras' bij uitgeverij Stols in Den Haag. Naast dichtbundels publiceerde je ook beschouwingen over de rooms-katholieke kerk en de charismatische beweging. Je gedicht 'Tekening' is opgedragen aan de Groningse dichter/vrijmetselaar Willem Brandt. Je publiceerde gedichten en hoorspelen in o.a. de tijdschriften 'Podium', 'Roeping', 'Ontmoeting' en 'Dietsche Warande & Belfort'.

In 1963 verscheen 'Eenmaaltweemaal' bij uitgeverij Desclée De Brouwer, met gedichten voor ene Sara, Gabriël Smit, Pieter van der Meer de Walcheren en zijn dochter Anne-Marie, later de benedictines/kunstschilderes Mère Xristine. Pieter werd priester in de benedictijnse Sint-Paulusabdij te Oosterhout. In 1963 schreef je de gedramatiseerde radiodocumentaire-serie 'Medicijn voor de geest', over de psychiatrie in de praktijk, uitgezonden door de NCRV. Voor je tv-stuk 'Gaten in wit' ontving je een prijs van het Centrum voor Nederlandse Dramaturgie. In 1965 verscheen 'Even kijken in de aarde', met gedichten voor Gabriël Smit en Jac. Volkers.

De meeste literaire critici waren lovend over je schrijfwerk, behalve Kees Fens, die met name vernietigend was over jouw 'Open brief aan de rots van Caesarea Filipi' in de Volkskrant. Je kreeg vooral veel aandacht van Belgische uitgevers, tijdschriften en critici. Je had een korte, lesbische relatie, waardoor je lesbische thematiek in je romans verwerkte, hoewel je ontdekte, dat je niet echt lesbisch was, maar Sonja overigens wel. Je liet jezelf dopen door de priester Pieter van der Meer de Walcheren en je was een tijd benedictines. Je kreeg een relatie met een Spaanse, Franciscaanse priester, met wie je in 1960 in New York trouwde en in 1967 kregen jullie een zoon.

Terug in Nederland ben je in 1972 van je man gescheiden. In 1978 verscheen je laatste dichtbundel 'Averechts geweten', opgedragen aan Theun de Vries, die een voorwoord schreef. Rond 1980 woonde je in Reeuwijk en kreeg je een platonische relatie met een priester. Je worstelde met je geloof en permanent met je alcoholisme. Op 19 november 1991 ben je in Reeuwijk onder treurige omstandigheden overleden, door de gevolgen van je alcoholisme. Je werd 57 jaar. Je manuscript 'De varkenstepels' en een paar brieven van Gerard Reve zijn verloren gegaan in de overgestroomde kelder van je zoon.

Schrijver: Joanan Rutgers, 6 oktober 2016


Geplaatst in de categorie: literatuur

4.0 met 2 stemmen 5.921



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
GLDortland
Datum:
4 juli 2020
Nels opa was zeer zeker niet van joodse afkomst.
Nels zus Sonja was lesbisch en woonde samen met Joke een heel lieve vrouw.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)