Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen over bedankt

Antoine Bodar

Het was onlangs weer Kaarsjesavond in Gouda en dan komen er bussen vol toeristen naar het good-old moerasstadje Gouda, dat ik inmiddels op mijn duimpje ken en waar ik zelfs als ik blind zou worden, gemakkelijk zou kunnen manoeuvreren. De imposante kerstboom uit de Noorse zustergemeente Kongsberg was deze keer door de Gouwenaars zelf versierd. Dit stuitte bij sommigen op verzet, omdat het lijkt alsof de inwoners nog wat afgedankte rommel van de zolder in de heilige boom hebben gehangen. Ik snap ook niet waarom de gemeente dat opeens zo'n genereus idee vond. Feit is dat het de gemeente kosten noch moeiten heeft gekost.

In een stadskrantje las ik dat de bekende, roomse priester Antoine Bodar enkele kerstverhalen zou komen voorlezen. Toen mijn vader op sterven lag, kwam ik met het idee om meneer Bodar bij mijn vader langs te laten komen. Via zijn secretariaat opperde ik het verzoek. Tot mijn blijdschap en verbazing was priester Bodar bereid om mijn vader te bezoeken. Ik vroeg mijn vader of hij dat goed vond. Hij stemde toe, maar een tijdje later belde hij mij, dat het hem bij nader inzien toch teveel zou zijn, want hij was al heel erg achteruit gegaan. Dan wil je niet teveel poespas meer om je heen. Hoewel hij heel dankbaar voor het idee was. Bodar nam het vriendelijk op en hij zou voor mijn vader bidden. Dat heb ik mijn vader verteld. Over het algemeen ga ik niet veel naar beladen samenkomsten, maar deze kans om Bodar in mijn eigen woonplaats te ontmoeten, liet ik toch niet glippen.

Ik stalde mijn fiets in de binnenstad en ik liep eerst nog wat rond. Bij Bram Ladage stonden veel mensen te genieten van een dampende zak patat met saus naar keuze. Er waren enkele heren uit de oude doos, die op hun midwinterhoorns bliezen. Ik werd er helemaal door in beslag genomen. Vanuit een hoog raam zongen kinderen spontaan diverse kerstliederen. Daarna schreed ik naar de locatie, waar Bodar zou voordragen.

Een aimabele man met een deftige, hoge hoed liet me vriendelijk binnen. Dat bleek later de ceremoniemeester te zijn. Binnen in een soort kerk was het behaaglijk en rijkelijk versierd. Er zaten veelal oudere mensen en een paar kinderen. Bodar was vertraagd. De dames naast mij waren ook speciaal voor hem gekomen en ik zag hen onrustig worden. Een lokale zanger luisterde de wachttijd op. Hij had een lange Jezus-jurk aan en zo met zijn baard leek hij ook op een mix tussen Jezus en Bhagwan. Overigens kon hij zeer indrukwekkend zingen en deed hij het met volle overgave. Hij zong mee met bestaande liedjes op een cassettebandje. Hij liep door de hele zaal en hij kuste zelfs een vrouw. Het was ergens ook wel een hele beproeving om het vol te houden tot de komst van Bodar. De dame naast mij keek diverse keren op haar horloge.

Op een gegeven moment zag ik Antoine Bodar zijn entree maken. Hij is meer hoofd dan lichaam, mager, kwetsbaar, uiterst vriendelijk en tezamen met zijn innemende glimlach een soort van goddelijk licht uitstralend. Hij kwam met de trein uit Amsterdam, waar hij een opname met Jeroen Pauw had gemaakt voor het programma 'Vijf jaar later'. Hij vertelde over de huidige paus, dat die niet onfeilbaar is en dat hij dat ook dikwijls laat zien. Een gewaagde uitspraak voor iemand, die zo nauw met het Vaticaan verbonden is, lijkt mij, maar dat valt natuurlijk ook onder de roomse humor. Enfin, hij las voor uit een door hem samengestelde kerstverhalenbundel. Hij begon met een verhaal van Anna Blaman, over een arme kamerbewoner, die tenslotte met zijn verhuurders kerstfeest viert. Dan was er nog een verhaal van Godfried Bomans, een verhaal van Gerard Walschap en een verhaal van nog iemand. Er was geen microfoon beschikbaar, maar Bodar wenste niet te gaan schreeuwen, zei hij, dan zijn jullie maar extra stil. En stil waren we, want hij wist ons op beeldende wijze mee te sleuren.

Na zijn verhalen bleef hij nog een tijdje kletsen met wat mensen, maar toen schoot hij er ineens vandoor, waardoor ik snel moest reageren om nog iets tegen hem te kunnen zeggen. In de garderobe stond hij zijn overjas aan te trekken en ik keek naar zijn magere, breekbare rug en zijn imposante, vergeestelijkte, intelligente, geniale, van Heilige Geest vervulde hoofd. Ik tikte hem op de rechterschouder. Hij draaide zich kalm en gemoedelijk om. Ik gaf hem een hand en hij mij en ik zei: 'Bedankt dat je voor mijn vader hebt gebeden!' Zonder inleiding en zonder verdere uitleg. Hij bleef maar glimlachen en het enige wat hij zei, was 'Fijn!'

Al snel haastte ik mij naar buiten en trippelde ik kwiek naar mijn fiets. 'Donderdju, ik heb het aangedurfd!', dacht ik met een zekere trots. Op de Markt begon het met de mensen vol te stromen. Ik was allang blij en ik fietste snel de binnenstad uit.

Schrijver: Joanan Rutgers, 17 december 2016


Geplaatst in de categorie: bedankt

4.1 met 11 stemmen 583



Er zijn 6 reacties op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
6 januari 2017
Beste Van Gellekom, zelfs zonder het feit van het niet Christen-zijn van Jeroen Pauw, is hij mij tezeer een verstokte intellectueel, die de ratio verheerlijkt en daarmee de spirituele plank volkomen misslaat. Ik respecteer Jeroen absoluut, maar ik keur zijn beperkte zienswijze zeker af. De ratio leidt nooit tot de menselijke verlichting. Het verstand zit de Boeddha-achtige verlichting zelfs danig in de weg. Osho sprak niet voor niets over 'een leeg kopje thee' als het hoogste goed, waarmee hij de totale opheffing van de ratio bedoelde. Een gerespecteerd mens zijn, staat los van de visie, die je uitstraalt. Jeroen's visie staat me niet aan, omdat er geen oprechte spiritualiteit in voor komt. Een mens zonder spirituele inzichten bekijk ik als een kip zonder kop, een verblinde materialist, die niet verder kijkt dan het aardse bestaan. Dat zo iemand de televisievisie grotendeels mag bepalen, is wat mij betreft een grote blamage. Het bevestigt de visie van Yukio Mishima op Europa, die Europa aan een 'spiritueel vacuüm' vond lijden.
Naam:
van Gellekom
Datum:
5 januari 2017
Pauw mag dan geen echte gristen zijn, hij is echter wel een echt mens en uit dien hoofde te respecteren. Neemt niet weg dat ik uw stuk over Bodar, die ik hoog heb zitten, buitengewoon mooi geschreven vond.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
27 december 2016
Beste Hans, ik snap het wel dat je Jeroen Pauw niet echt mag, want hij is echt geen echte christen, maar eerder een mallotige slapjanus zonder enige spirituele impact. Jammer dat Bodar je teleurstelde. Fijn dat je verheugd bent over mijn welzijn, dat is al met al een unicum, vermoed ik. Mijn debuutbundel zegt me niet echt zoveel meer, omdat ik in de literaire tijdschriften en de opvolgende publicaties dat volop heb overtroffen. Als je goochelt, weet je dat. Dankzij Nederlands.nl ben ik volop tot mijn recht gekomen. Misschien wel meer dan jij ooit voor mogelijk had geacht. Toch is het zo. Maar helemaal fijn, Hans, dat je op mij reageert, en natuurlijk wens ik jou ook een fantastisch 2017 toe! Zelfs afgezien van literaire ambities!...
Naam:
Hans Werkman
Datum:
24 december 2016
Ha Joanan! Ik zat gisteren tot in het kleine uurtje naar Bodar & Pauw te kijken. Mooi gesprek. Die Pauw mag ik niet, maar hij viel me deze keer erg mee. Die kerstverhalenbundel zou ik een paar jaar geleden samen met Bodar maken, maar toen bleek dat hij alleen de vinger in de pap wilde hebben en ik alleen marginale adviezen mocht geven, ben ik afgehaakt. Desondanks: ik mag die man wel. Maar is soms te kortaf en te eigenwijs.
Ik las ook je ingezonden stuk in Trouw en verheugde me over je redelijke welzijn. Jij nu 51, denk ik, ik nu 77, weet ik. Je debuutbundel staat nog altijd in mijn poëziekast.
Als je per mail reageert, zal ik je per kerende mail mijn nu wat late kerstwens-2016 sturen.
Hartelijke groet,
Hans Werkman
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
18 december 2016
Even voor Hanneke, het is echt gebeurd, lief argusoogje, ik heb het toch niet over een ontmoeting met een alien.
Naam:
Hanneke van Almelo
Datum:
17 december 2016
Of het echt is gebeurd of dat het artistieke vrijheid is, het was alsof ik erbij was. Mooi geschreven!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)