Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Je werd eerst voor gek verklaard, maar...

(voor James Ensor (1860 - 1949))

Je bent geboren als James Sydney Edouard baron Ensor op 13 april 1860 in Oostende. Jouw vader James Frederic Ensor had Engelse ouders. Jouw moeder was de Oostendse Maria Catharina Haegheman, een dochter van kantwerkverkopers, die niet konden lezen en schrijven. Jouw moeder had een winkel met souvenirs, chinoiserie en maskers. Die maskers kwamen later veel in jouw schilderijen terug. Jouw vader was in Brussel geboren, maar in Brighton ingeschreven als zoon van James Rainford en Anne Andrew, renteniers uit Sussex. Jouw vader was ingenieur van bruggen en wegen en kort na jouw geboorte ging hij naar Amerika om er rijk te kunnen worden. Hij keerde echter straatarm terug.

Op jouw 14-de werd je door de schilder Louis Dubois aangemoedigd. Je kreeg les van de marineschilder Edouard Dubar en de olieverfschilder Michel Van Cuyck, die jij niet kon waarderen. Op jouw 17-de ging je naar de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Brussel. Je woonde in een kleine huurkamer in de St-Jansstraat, nabij de Grote Markt. Je ontmoette de symbolistische schilder Fernand Khnopff en je kreeg het aan de stok met jouw klassieke leraren Joseph Stallaert, Joseph van Severdonck en Alexandre Robert. Op jouw 20-ste ging je naar Oostende terug, naar jouw ouderlijk huis op de hoek van de Vlaanderenhelling en de Van Iseghemlaan, wat in 2000 helaas is afgebroken. Om te ontsnappen aan jouw bazige moeder trok jij jezelf op de zolder terug, waar je jouw eerste atelier maakte.

In 1880 maakte je 'De jongen met de lamp', wat in 1895 door de Belgische Staat is aangekocht. In 1882 schilderde je o.a. 'Portret van mijn moeder' en 'De oestereetster'. Je werd gruwelijk veel afgewezen en je voelde jezelf terecht oneerlijk miskend. In 1883 schilderde je het troosteloze bestaan in 'De dronkaards', met een warme knip-oog naar jouw vader. Je was een stichtend lid van de Brusselse kunstenaarsgroep Les Vingt, waar Henri de Toulouse-Lautrec en Georges Seurat ook van mee profiteerden. Auguste Rodin, Paul Signac en Jan Toorop sloten zich ook aan. In 1888 maakte je jouw meest spectaculaire werk 'De Intocht van Christus te Brussel'.

Jouw één jaar jongere zus was Mariëtte, die jij Mitche noemde, en die één van jouw favoriete modellen was. Jouw vader was geabonneerd op kunsttijdschriften, wat jou beïnvloed heeft. Hij kon zijn mislukking niet verwerken en hij was financieel van jouw moeder afhankelijk, wat ook aan hem knaagde, waardoor hij zijn heil in de alcohol zocht. Als dronkelap werd hij uitgelachen en hij kwam eens thuis met een half kale haardos en snor. Op jouw 27-ste was je op het toppunt van jouw artistieke periode, toen jouw vader overleed. Je hebt de sociale klasse, die jouw vader heeft uitgestoten, nooit vergeven en je bleef hen in jouw schilderwerk verachten.

Je bent nooit getrouwd, maar je had wel een exclusieve vriendin, Augusta Bogaerts, die 10 jaar jonger was en die je in 1905 in een dubbelportret vastlegde. In 1892 trouwde Mariëtte met een Chinese handelaar, wat geen geslaagde match was. Ze kregen samen een dochter, jouw lieve zorgennichtje Alex, die jij 'La Chinoise' noemde. Mariëtte verliet haar man na enkele maanden. Alex trouwde later op haar 15-de. Vanuit jouw zolderraam keek je over de zee, de straten, gebouwen en voorbijgangers. Dit uitzicht weerspiegelt zich in veel van jouw schilderijen. Je maakte daar jouw beste schilderijen en je woonde daar tot 1917.

Vanaf jouw 25-ste kreeg je darmklachten. Jouw angsten en hallucinaties werden veroordeeld als de voortbrengsels van een geestesziekte, behalve door Emile Verhaeren, die een soort Rembrandt-kloon in jou zag. In 1914 overleed jouw moeder en in 1916 overleed jouw tante Mimi, die ook heel bepalend voor jou was. Je overleed op 19 november 1949 in de kliniek van het Heilig Hart in Oostende. Je werd 89 jaar en je bent begraven naast de toren van jouw geliefde kerkje Onze-Lieve-Vrouw-ter-Duinen-kerk, aan de rand van de badplaats Mariakerke.

Schrijver: Joanan Rutgers, 3 januari 2018


Geplaatst in de categorie: idool

4.5 met 2 stemmen 69



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)