Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen over actualiteit

IDENTITEIT

Vandaag heb ik op NOS.nl het onderzoek wat in hun opdracht en de regionale omroepen, door I&O Research is uitgevoerd, even bekeken. Moet je daar nu aandacht aan besteden, zal men zich afvragen? Ach, laat me eerlijk zijn, het is gewoon even leuk maar ook in bepaalde mate verrassend en het verklaart ons zoveel. Vooraf een kleine bekentenis – ikzelf ben een Fries van geboorte, dus niet dat u achteraf zegt, o ik snap z’n waarom en hoe of wat.
Dat de Friezen, Groningers en Limburgers zich het meest verbonden voelen met hun provincie is niet echt verrassend en dat de westerling of Hollander dat veel minder heeft is logisch lijkt me.
Een Limburger en Fries zijn onderscheidend met hun taal en cultuur en dat men daar zelfs een beetje trots op is, mag en is begrijpelijk. Een Groninger is trots op z’n nuchterheid en bagatelliseert hier alles mee. Zelf heb ik er een dikke twintig jaar in de gemeente Haren gewoond en natuurlijk waren wij lid van de vereniging VOLE (Vereniging Omwonenden Luchthaven Eelde) om de overlast aan vliegtuigen te beperken. Toen het een keer ter sprake kwam, zei een lokale inwoner doodgewoon:
‘Ach het zijn altijd die importinwoners die wat te zeuren hebben. Dan moet ze hier niet komen wonen.’ Ja, dat is natuurlijk een soort van benadering. En die houding ligt misschien ook ten grondslag aan het makke verzet in de ‘Gaskwestie’ . Niet aardig om te zeggen voor degenen die zich wel degelijk verzetten, maar ik ben bang dat er een grote kern van waarheid in zit. De Groninger is erg op zichzelf (natuurlijk niet allemaal). De Fries ook, hij is echter opener. Hij is als z’n koeien en z’n Stabyhondjes. Je moet ze voorzichtig benaderen en dan komen ze uit zichzelf op je af; kijken wat voor vlees ze in de kuip hebben, en laten zich dan echt wel aaien. Vooral de Staby is typisch Fries, enthousiast en houdt van de natuur en z’n omgeving. Maar mocht er dreiging van buitenaf komen dan staan ze vaak als één man voor de goeie zaak.
Graag verwijs ik even naar heel vroeger toen die katholiek Bonifatius ons dacht te bekeren. Wij hebben het hem met zachte hand afgeraden. En als je dan wel een katholiek in je hart sluit en als één van de onzen beschouwt dan laten we het feest van die beste man met z’n allochtone knechten natuurlijk niet verpesten door buitenstaanders. Dat moge duidelijk zijn.
Wat de Limburgers betreft, die ken ik slechts uit een erg ver verleden, uit m’n diensttijd en ik vermoed dat ze nog steeds zo zijn. Ik kon er erg goed mee opschieten. Verstond ze niet al te goed, maar het waren lolbroeken en ze oogden sympathiek. En wat dat carnaval betreft: elke streek heeft z’n gekkigheden en dat mag toch.
Dat geldt trouwens voor iedere streek in Nederland, mijn schets is dan ook geen veroordeling, maar slechts een subjectieve beoordeling. Over het algemeen denk ik dat men zich erg hecht aan de streek waar men woont. Zelf ben ik geboren in het bosrijke en met heidevelden begroeide gedeelte van Friesland en heb dan ook niet veel met het merengebied, maar kan me heel goed voorstellen dat men dat leuk vindt. Hoe meer men op kale weidse gronden is opgegroeid hoe stugger en introverter men vaak is. De eenzaamheid van het landschap dwingt je daar tot op zekere hoogte toe. Over het algemeen weerspiegelt het landschap zich in de gewoonten en karakter van z'n bewoners.
Maar waarom ik dit allemaal zo beschouw is dat ik hieruit toch de populariteit van partijen als PVV en FVD verklaar. De laatste is ongeveer hetzelfde als de eerste maar probeert het met een ‘intellectueel’ sausje te overgieten. Maar wat wel boven water staat is dat men vooral op het platteland kiest voor het behoud van de eigen identiteit en dat wordt door de 'traditionele' politieke partijen heel erg onderschat. Niet voor niets ligt er het feit dat bij provinciale verkiezingen, lokale partijen het zo goed doen.
Nog even enkele opmerkelijke leuke en frappante feitjes. De personen waar men per provincie trots op is. De Friezen zijn natuurlijk trots op hun tradities, Abe en natuurlijk Grutte Pier. Maar laat je eens door een Fries uitleggen wie hij was. Men zal niet verder komen dan dat het een soort van ‘vrijheidsstrijder’ was, uit een heel grijs verleden. Net zo min als de doorsnee Nederlander weet wie Willem van Oranje was. De Groninger noemt FC Groningen(?), en terecht de Stad Groningen – gezellig vooral door de vele studenten – on Gronings leuk. Maar kom niet aan hun landelijk totaal onbekende Ede Staal – en terecht. De Drenten noemen o.a. de romanfiguur Bartje – mooi toch en grappig. Als enige echte Drent komt Daniël Lohues behoorlijk in de picture. In Overijssel is men terecht trots op Willem Wilmink en Herman Finkers, zoals de Limburgers dat zijn op Toon Hermans en André Rieu. Gelderland heeft niemand. Noord-Holland moet zich maar concentreren op Marco Borsato, want de door hun genoemde Johan Cruijff is natuurlijk iemand die iedere provincie ontstijgt net als z’n club Ajax en voor heel Nederland staat. Net zoals dat geldt voor Noord-Brabant die het nationale icoon Vincent van Gogh noemt. Nee daar zullen ze zich tot Guus Meeuwis moeten beperken. We zullen naast Rembrandt en het bovengenoemde meer nationale iconen moeten proberen te vinden om echt een eenheid te worden. Uit bovenstaande opsomming blijkt helaas dat we allen slechts medelanders zijn en we ons waarschijnlijk nooit echt als Nederlander zullen identificeren?

Schrijver: catrinus
Inzender: C.A. de Boer, 11 maart 2019


Geplaatst in de categorie: actualiteit

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 331



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)