Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Het GROOTSTE eerbetoon

Zo noemde de onlangs overleden oud-voetballer Fernando Ricksen het naar hem gecreëerde standbeeld dat sinds januari 2018 bij het stadion van Fortuna Sittard is opgesteld.

De 18de van september 2019 overleed Ricksen aan de spierziekte ALS; één van de meest ernstige en invaliderende aandoeningen van het zenuwstelsel. Amyotrofische Laterale Sclerose is een genadeloze ziekte, waarvan de oorzaak helaas nog immer onbekend is. Nederland kent ongeveer 1500 ALS-patiënten. Van deze 1500 overlijden er jaarlijks 500, maar komen er ook weer 500 bij. Wetenschappelijk onderzoek is dankzij giften van particulieren en bedrijven in de afgelopen jaren veel gedaan.

Missie en doelstellingen van de Stichting ALS Nederland, aansluitend op deze, zijn onderzoeken die worden gefinancierd die betrekking hebben op het vinden van de oorzaken van ALS, maar daarnaast ook onderzoeken die leiden naar een mogelijke, effectieve behandeling. Momenteel overleeft geen enkele patiënt na de diagnose. De hiervoor eerder genoemde oud-international Ricksen helaas evenmin.
Het kleine aantal patiënten dat aan ALS lijdt is er debet aan dat investeringen in wetenschappelijk onderzoek niet interessant zijn voor zowel farmaceutische bedrijven als de overheid. De belangrijkste financier van onderzoek is de Stichting ALS Nederland. Noodzaak tot intensiever wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaak van ALS moet prevaleren. Het onvoldoende functioneren van spieren door ALS komt doordat de motorische zenuwcellen in het ruggenmerg en het onderste deel van de hersens -de hersenstam- afsterven. Daardoor komen signalen vanuit de hersenen niet meer bij de spieren. Spierbewegingen komen als gevolg hiervan niet meer opgang. Weliswaar geleidelijk worden meer en meer spieren aangedaan, met uitzondering van de hartspier.

Meestal kent ALS geen pijn en zintuigen als gevoel, smaak, zicht, reuk en gehoor zowel als werking van darmen en blaas blijven vrijwel altijd goed functioneren, aldus www.als.nl. Het uitvallen van de ademhalingsspieren is meestal oorzaak van het overlijden van ALS-patiënten. De gemiddelde levensverwachting beperkt zich van 3 tot 5 jaar.

Exacte oorzaak van en medicatie tegen ALS is nog niet voorhanden en daarom is stoppen, laat staan genezen van deze verderfelijke ziekte helaas nog niet aan de orde. Wel is er een 3 tot 6 maanden levensverlengend medicijn.

Bij volwassenen van elke leeftijd kan ALS voorkomen. Doorgaans echter ontstaat deze ziekte tussen het 40ste en 60ste levensjaar.


Fernando Ricksen: 1976 - 2019

Schrijver: Annejan Kuperus, 20 september 2019


Geplaatst in de categorie: ziekte

4.0 met 1 stemmen 353



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)