Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Door de bommen op Dresden niet vergast

(voor Irena Rüther-Rabinowicz (1900 - 1979))

Je bent geboren op 22 september 1900 in Keulen. Je was een telg uit een rijke, Pools-Joodse familie. Als kind werd jouw creatieve talent gestimuleerd. Jullie verhuisden naar Dresden, waar jij privékunstlessen volgde. Op 29 september 1919 werd je samen met twee andere vrouwen tot de Staatliche Akademie der Bildenden Künste Dresden aangenomen. Jullie waren daarmee de eerste vrouwen. Je stopte 20 tekeningen bij jouw aanvraag. Je begon in het wintersemester. Jouw vooraanstaande medeleerlingen waren Otto Dix, Peter August Böckstiegel, Otto Griebel, Bernhard Kretzschmar en Hubert Rüther. In 1921 ben jij met Hubert Rüther getrouwd.

Tot 1922 kreeg jij les van Otto Gussmann en Fritz Max Hoffmann-Juan. Vanaf 1922 werkte jij als freelance-kunstenares in Dresden. Professor Otto Gussmann was getrouwd met Gertrud Herzog, met wie hij drie kinderen kreeg; Lotte, Fritz en Otto. Hij was mede-oprichter van Die Brücke, op 7 juni 1905 in Dresden opgericht. Max Pechstein was ook een leerling van hem. Otto overleed op 27 juli 1926 door een hartaanval. Hij werd 57 jaar en zijn urn is in de Urnenhain Tolkewitz begraven. De schilder/graficus Fritz Max Hoffmann-Juan (1873 - 1937) was de leerling van o.a. Leon Pohle en Ferdinand Pauwels. Hij is op 31 mei 1937 overleden. Hij is begraven in het Loschwitzer Friedhof. Volgens de schrijver Peter Richter is hij rechtop begraven, met een pistool en een pakje sigaretten in zijn hand. Naast zijn vrouw Liddy (1884 - 1935). Fritz Max maakte in 1935 een wonderschoon portret van jou in een chic, grijs, strak en sexy mantelpak.

Jij portretteerde o.a. de actrice Margarethe Antonia Dietrich, de actrice Lissy Tempelhof, de tenor Richard Tauber en de bas-bariton/operaregisseur Theo Adam. Samen met Fritz Max maakte jij studiereizen naar België, Spanje en Italië. In 1934 mochten jouw man en jij van de nazi's niet meer werken en exposeren. Jouw man Hubert Rüther is geboren op 11 april 1886. Hij kreeg les van Oskar Bruno Zwintscher, die in 1902 Rainer Maria Rilke en zijn vrouw Clara Rilke-Westhoff schilderde. Vooral het gezicht en de handen van Clara zijn buitengewoon kunstig uitgelicht. Oskar overleed op 12 februari 1916. Hij werd 45 jaar en hij is in het Loschwitzer Friedhof begraven. Met een standbeeld van de homoseksuele beeldhouwer/professor/schilder Sascha Schneider op zijn graf. Sascha pleegde op 18 augustus 1927 hoogstwaarschijnlijk zelfdoding op een boot nabij Zwijndrecht. Hij werd 56 jaar. Hij is ook in het Loschwitzer Friedhof begraven. Met een buste van Paul Peterich op zijn graf.

Hubert studeerde ook bij Gotthardt Kuehl. Als verpleger in 1914-1918 liep hij een ernstig hoofdletsel op. Hij was rooms-katholiek en hij werkte aan de ramen van de parochiekerk van Wittichenau. De nazi's vonden jouw kunstwerken ontaard en je werd gearresteerd. Hubert weigerde van jou te scheiden, zodat ook hij als man van een Jodin werd vervolgd. Het werd ook hem verboden om nog te werken. Jij moest dwangarbeid doen. In 1943 moest jij van de nazi's in een kartonfabriek werken. In 1944 moest Hubert, die aan een zenuwaandoening leed, dat ook doen. Op 16 februari 1945 wilden de nazi's ongeveer 100 Joden uit Dresden naar het concentratiekamp Theresienstadt deporteren. Jij was één van hen, maar de luchtaanvallen op Dresden op 13 februari 1945 hebben dit verhinderd. Jouw gevangenis werd door een bom geraakt, waardoor jij kon ontsnappen. Op 16 september 1945 pleegde Hubert zelfdoding. Hij werd 59 jaar en hij is in het Loschwitzer Friedhof begraven.

In september 1945 exposeerde jij in de tentoonstelling 'Freie Künstler' in de Kunstacademie Dresden, samen met o.a. Josef Hegenbarth, Wilhelm Rudolph en Eva Schule-Knabe, getrouwd met de schilder Fritz Schulze, met wie ze in het verzet zat. Fritz werd op 5 juni 1942 in Plötzensee vermoord. Hij werd 39 jaar. Eva zat van 1942 tot 1945 in de Waldheim gevangenis. In 1933 zaten Fritz en Eva al een half jaar in het concentratiekamp Hohnstein, in handen van de extreem wrede Sturmabteilung. In datzelfde jaar reisde je naar Amerika.

Jij hertrouwde met de arts W. Zimmermann, waardoor jouw achternaam Zimmermann-Rüther werd. In 1951 deed je mee aan de kunstexpositie 'Künstler schaffen für den Frieden' in Berlijn, waardoor je de Nationale Prijs van de DDR ontving. Jij overleed op 31 december 1979 in Dresden. Jij werd 79 jaar en jij bent in het Loschwitzer Friedhof aan de Pillnitzer Landstrasse begraven. Op jouw graf staat een kopie van het bronzen standbeeld 'Betender Knabe'. Het origineel is in oktober 2013 gestolen. Overigens is het echte origineel in de eerste eeuw voor Christus door de Griekse beeldhouwer Boidas gemaakt.

Schrijver: Joanan Rutgers, 6 juni 2020


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 24Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)