Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een onberispelijke koningin met een groot hart

(voor koningin Emma (1858 - 1934))

Je bent geboren als Adelaïde Emma Wilhelmina Therèse Prinzessin zu Waldeck und Pyrmont in Schloss Arolsen op 2 augustus 1858 in Arolsen, Hessen. Het 18-de eeuwse Schloss Arolsen is door Julius Ludwig Rothweil ontworpen. Jouw vader was regerend vorst George Victor van Waldeck-Pyrmont, geboren op 14 januari 1831 in Arolsen. Zijn vader was vorst George II van Waldeck-Pyrmont en zijn moeder was prinses Emma van Anhalt-Bernburg-Schaumburg-Hoym, een kleindochter van prinses Carolina van Oranje-Nassau en vorst Karel Christiaan van Nassau-Weilburg. Op 28 september 1853 trouwde jouw vader in Biebrich met prinses Helena van Nassau, jouw moeder, geboren op 12 augustus 1831 in Wiesbaden. Helena was de dochter van hertog Willem van Nassau en Pauline van Württemberg. George Victor was de achterneef van Helena.

Jij had zes zussen; Sophie Nicoline, die op haar 15-de door tuberculose overleed, Pauline, Maria, die op haar 24-ste overleed aan de complicaties na de bevalling van een doodgeboren dochter een week eerder, Helena en Elisabeth. Jouw broer was Frederik, de laatste regerend vorst van Waldeck en Pyrmont. Jij stamde via twee lijnen van het Huis Oranje-Nassau af. Jij bent in Schloss Arolsen opgegroeid. Je kreeg een gedegen, brede, christelijke opvoeding en je leerde handwerken, tekenen en Franse literatuur. Thuis werd er Frans gesproken. Je was leergierig en sociaal bewogen. Jouw Engelse gouvernante leerde jou over de arbeidsverhoudingen. In jouw jeugd bezocht jij o.a. Frankrijk, Engeland, Italië en Scandinavië.

Op 29 september 1878 ben jij in Bad Arolsen met koning Willem Alexander Paul Frederik Lodewijk verloofd. Hij was op 19 februari 1817 in Brussel geboren. Jij was dus dik 40 jaar jonger. Hij was eerder getrouwd met koningin Sophia Frederika Mathilda van Wurtemberg, met wie hij drie zonen kreeg; Willem, Maurits en Alexander, die respectievelijk 38, 6 en 32 jaar werden. Willem overleed door een longontsteking, Maurits door een hersenvliesontsteking en Alexander door de vlektyfus. Koningin Sophia overleed op 3 juni 1877 in Wassenaar, in Paleis Huis ten Bosch. Zij werd 58 jaar.

Op 7 januari 1879 trouwde jij in Schloss Arolsen met koning Willem III. Hij wilde eerst met de operazangeres Émilie Ambroise trouwen, maar dat werd hem door zijn ministers stevig afgeraden. Belachelijk natuurlijk. Émilie werd door Édouard Manet geschilderd en ze trouwde met de organist/koorleider Émile Bouichère en ze had een eigen zangschool in Parijs. Drie adellijke vrouwen, die wel waren goedgekeurd, weigerden met Willem te trouwen. In Duitsland kreeg jij les in de Nederlandse taal en geschiedenis. Op 31 augustus 1880 werd jullie dochter Wilhelmina Helena Pauline Maria in Paleis Noordeinde in Den Haag geboren. Op 12 oktober 1880 werd Wilhelmina in de Willemskerk door de dominee/schrijver Cornelis Eliza van Koetsveld gedoopt. Haar doopjurk is ook door koning Willem-Alexander gedragen. Jij sprak altijd Frans met Willem, omdat hij geen Duits kende. Bovendien was Frans de hoftaal. Wilhelmina werd de troonopvolgster. In mei 1888 verhuisden jullie naar Paleis Het Loo.

Jouw moeder overleed op 27 oktober 1888 in Arolsen en in 1891 hertrouwde jouw vader met prinses Louise van Sleeswijk-Holstein-Sonderburg-Glücksburg, die 27 jaar jonger was. Hun zoon was Walraad Frederik, die op 17 oktober 1914 als luitenant werd vermoord, toen hij bij Moorslede een gewonde kameraad-soldaat wilde redden. Hij werd 22 jaar. Hij schreef ook gedichten, zoals 'De Stilte van het Woud' en 'Heimwee'. Willem kon niet meer regeren en op 14 november 1890 werd jij tot regentes benoemd. Op 20 november 1890 werd jij beëdigd.

'Zo had dan Koningin Emma als Regentes de Regeering namens Hare minderjarige Dochter aanvaard, om bijkans acht jaar, wanneer het Gode behaagde, ons land te besturen; Zij die reed elf jaren in Haar nieuw Vaderland geleefd en ruimschoots gelegenheid gevonden had om de waardeering en liefde der natie te winnen; geëerd als zorgvolle Gemalin van Koning Willem den Derden, als verstandige Moeder van Neêrlands Vorstin. Hare handelingen hadden steeds getuigenis afgelegd van ernstige toewijding, van belangstelling in 's lands aangelegenheden; zich voorbereidende voor de hoogstgewichtige betrekking, waartoe Zij kon worden geroepen. Wat reeds gebleken was, zag men dra volkomen bevestigd; Zij was bedeeld met de hoedanigheden, die voor de Regentes van een Koninkrijk onmisbaar zijn: vastheid van karakter en de gave om, na voorlichting van de daartoe aangewezen hoogste Staats-ambtenaren, met onbevangen blik de zaken te overzien en zelfstandig te beoordeelen.'

uit mijn exemplaar van 'Het Regentschap van Koningin Emma' van G.L. Kepper, uitgegeven bij M.M. Couvée 's-Gravenhage

Op 23 november 1890 overleed koning Willem III. Hij werd 73 jaar. De 10-jarige Wilhelmina werd op 23 november 1890 de koningin der Nederlanden en jij nam tot haar 18-de verjaardag de regeringstaak waar. Jij erfde o.a. Paleis Soestdijk plus landgoed, Paleis Noordeinde op Noordeinde 138-140, Paleis Kneuterdijk, samen met Wilhelmina, en Oranje Nassau's Oord. Op 12 mei 1893 overleed jouw vader in Mariënbad. In 1896 kocht jij het Paleis Lange Voorhout van prinses Sophie van Oranje-Nassau. Op 7 februari 1901 trouwde Wilhelmina met hertog Heinrich (Hendrik) Wladimir Albrecht Ernst zu Mecklenburg-Schwerin. Zijn oudere broer Frederik Willem Adolf Günther was op 22 september 1897 als luitenant-ter-zee in een gekapseisde torpedoboot te Cuxhaven verdronken. Hij werd 26 jaar. Vanaf 1901 woonde je in Paleis Lange Voorhout en 's zomers in Paleis Soestdijk. Je leefde nogal teruggetrokken. In 1901 liet jij naast het paleis in Oranje Nassau's Oord een sanatoriumgebouw ter bestrijding van tuberculose bouwen. Via het Emmafonds konden er ook arme mensen behandeld worden. Je gaf ook geld aan andere liefdadigheidsinstellingen.

Op 30 april 1909 werd jouw kleindochter Juliana geboren, die troonopvolgster was. Van 1909 tot 1927 was jij opnieuw regentes. Hendrik was daar niet zo geschikt voor. Hendrik had vele minnaressen en buitenechtelijke kinderen, zoals met Willemina Martina (Mien) Wenneker. Met haar kreeg hij de kinderen Albrecht Willem (Pim) (1918-2015) en Edith Maria (1910 - 1996) en wellicht nog meer. Andere vrouwen met wie hij kinderen kreeg waren o.a.: Julia Cervey en Wilhelmine Steiner. Om zijn buitenechtelijke, seksuele escapades de kop in te drukken, zorgde François van't Sant voor prostituées voor Hendrik. Dit gebeurde in het huis van Van't Sant, 'Huize Windekind', Nieuwe Parklaan 76 in Den Haag. François van't Sant was een vertrouweling van Wilhelmina en Juliana, maar ook de hoofdcommissaris van politie en het hoofd van de Centrale Inlichtingen Dienst.

Jij overleed op 20 maart 1934 door een longontsteking. Jouw broer Frederik was bij jou aanwezig. Je werd 75 jaar. Hendrik overleed op 3 juli 1934 door een hartverlamming. Hij werd 58 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers
4 september 2020


Geplaatst in de categorie: koningshuis

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 260



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)