Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Laiverd Marlene Bakker evenaart Ede Staal

De zangeres Marlene Bakker is geboren in 1984 in Niezijl (Nijziel), Groningen, waar een Blik Trommel en Oudheden Museum is. Ze is opgegroeid in Smeerling, Westerwolde. Haar ouders zijn Bert en Grietje Bakker, die op Smeerling 16 in Onstwedde (Smilke) een 18-de eeuwse, Saskische boerderij bewonen. In dat rijksmonument is Marlene opgegroeid. Sinds 1997 runnen haar ouders daar Smeerling Antiek & Restauratie, de verkoop van antiek, vintage, curiosa, meubels, collectibles, o.a. telefoons, globes en oude reclame, en tuinaccessoires. Het is een rustieke en sfeervolle boerderij, die perfect in het landschap past. Haar vader restaureert antieke meubels en haar moeder runt de antiekwinkel. Op de Galberg (Galbaarg) in Smeerling stond in de middeleeuwen een galg, waarmee ze de veroordeelden vermoordden. Die lieten ze dan hangen als schrikbarende waarschuwing voor andere slechterikken.

Marlene's ouders spraken altijd Nederlands tegen haar, maar met elkaar spraken ze Gronings. Op haar 14-de schreef zij Engelstalige songs. Tijdens de vakanties bezochten ze altijd een kunstmuseum. Als kind zong zij in de auto, waarbij het autoraam haar microfoon was. In haar slaapkamer stond er in een hoek een oude piano, waar ze helemaal los op kon gaan. Ze speelde verstoppertje in de bossen bij de boerderij en ze luisterde naar de kwakende kikkers. Op de theaterschool in Stadskanaal kreeg zij dansles en theaterles. Zij kreeg ook zangles van een chique operazangeres met opgestoken, grijs haar. Die deftige dame wist haar voor de muziekindustrie geschikt te maken. Marlene had de zanghoofdrol in de musical 'Cats', wat haar inspireerde en stimuleerde. Over haar roots zegt ze: 'Ik vind Westerwolde magisch, er hangt historie in de lucht en ik voel me verbonden met het gebied!'.

Toen Marlene begin 18 jaar was, ging ze naar de Fontys Rockacademie in Tilburg, aan de Bisschop Zwijsenstraat 11 en de Prof. Goossenslaan 1. Oud-leerlingen van die academie zijn o.a.: Duncan Laurence, Floor Jansen, Jacqueline Govaert, Danny Vera, Eefje de Visser en Stéphanie Struijk. Roem komt vaak niet zomaar uit de lucht vallen. Ze studeerde voor zangeres/muzikante en muziekonderneemster. De opleiding duurde vier jaar en ze voelde zich in Tilburg eenzaam en verloren. Ze had heimwee naar Groningen en ze vond troost bij de muziek van Ede Staal, al kun je daar ook behoorlijk melancholisch en verdrietig van worden.

Terug in Groningen begon ze al snel oude, Groningse nummers te zingen, o.a. van Ede Staal, zoals in haar theaterprogramma 'Ode an Ede'. In 2014 maakte ze het protestlied 'Loat Grunnen nait zakken', tegen de gaswinningen. Dat is een op muziek gezet gedicht van de dichter Hanne Wilzing (1958, Westerwolde), wat ze o.a. in de Olle Lutherse Kerk tijdens Grunneger Dainst zong. Het lied werd zelfs in de Tweede Kamer genoemd. Ze zong 'Wondern van Mien Stee', een Groningse cover van Adele's 'Hometown Glory'. In 2016 verscheen haar single 'Heufd as Helm', naar een gedicht van de dichteres/strafrechtjuriste Fieke Gosselaar (1982, Finsterwolde). In 2017 ontving zij voor 'Waarkhanden' de Bosklopper Bokoal (juryprijs) voor de beste, Groningstalige, originele single van het afgelopen jaar plus 1000 euro. Die werd in februari uitgereikt tijdens 't Gradus J. Bosklopper Gala, gesticht door de zanger Bert Hadders (1962, Tweede Exloërmond) en Theater van Beresteyn in Veendam, waar de ceremonie plaatsvond. 'Waarkhanden' gaat over terug gaan naar jouw roots na lang te zijn weggeweest. In 2016 won 'Trilploat' van Wat Aans de Bosklopper Bokoal en in 2018 ''t Leed is leden' van Nulviefteg.

Marlene schrijft direct in het Gronings. Beperkt publiek vind ze niet erg. Ze zegt: 'Gronings voelt voor mij veilig, het troost!'. Ze maakt haar songs achter de piano of in de auto. In 2019 gaf ze een optreden op het Preuvenement Assen. Ze maakt vooral popachtige nummers, waarbij de nadruk op de beleving van de Groningse taal ligt. Knap werk hoe je een boerse snauwtaal lyrisch kunt maken. Ze volgde taallessen Gronings. Marlene kreeg hulp van de Groningse taal taalkundige Hindry Schoonhoven (1978, Appingedam), die haar nummers checkt op het juiste woordgebruik en de juiste grammatica. Hindry is naast docent Grunnings ook schrijver en redacteur van het digitale 'Oader'. Samen met Hindry vertaalde ze het prentenboek 'De Gruffalo' naar het Gronings. 'Och, mien laive tied! Ooo! t Is n Gruvvalo!'. Ze deed de voorstelling 'Hoes en Heerd' van het Regiotheater. Ze voerde actie voor meer Nedersaskische nuziek op de nationale radio, waarbij ze o.a. steun kreeg van Arnold Veeman en Martijje. Ze zegt dat er in een derde deel van ons land Nedersaskisch wordt gesproken.

In 2018 verscheen haar debuutalbum 'RAIF' in eigen beheer, met 10 eigen nummers en 1 naar het Gronings vertaalde cover van Tina Dico. De zangeres Tina Dico is Tina Dickow Danielsen, geboren op 14 oktober 1977 in Aarhus. Samen met haar man, de zanger Helgi Jónsson. kreeg zij 3 kids; Emil, Jósefina en Theodór. Zij wonen in Reykjavik. De Groningstalige nummers op 'RAIF' zijn: 'Raif', 'Astoe t zain haarst', 'Waarkhanden', 'Te nuchter', 'Klaarwakker', 'Doe waist beter', 'Heufd as Helm', 'Golven', 'Hai Hai', 'Genog veur mie' en 'Smilke'. Voor 'RAIF', wat 'gereedschap' betekent, werkte ze o.a. samen met Bernard Gepken (1986, Emmen), opgegroeid in Barger-Compascuum, bekend als gitarist van o.a. Daniël Lohues, Maaike Ouboter, Stephanie Struijk, Marlijn Weerdenburg, Tangerine, Rob de Nijs, Babette van Veen, Henny Vrienten en (de geluksvogel!) Carice van Houten.

'RAIF' is opgenomen in de Utrechtse studio Mailmen. Nicky Hustinx deed de drums. Reyer Zwart deed de (contra)bas en Arjan de Bock deed de toetsen. Over 'RAIF' zegt Daniël Lohues: 'Wat is dit niét normaal mooi!'. Nynke Laverman zegt: 'Check dit! Prachtig hoe zij het Gronings verklankt!'. Marlene zegt: 'Door de streektaal te zingen, draag ik bij aan het behoud van de oertaal Gronings!'. Ze maakt vooral popachtige songs, waarbij de nadruk op de beleving van de Groningse taal ligt. In 2019 won ze de Dagblad van het Noorden Streektaalpries plus 1001 euro voor de beste culturele/kunstzinnige uiting in het Nedersaskisch, wat ook in Denemarken (Zuid-Jutland) werd gesproken. Marlene stond op de cover van het april/mei nummer van 'Zing Magazine'. De tekst 'Elkenain het zien raif. Elkenain het zien tied.' staat op emaille mokken, t-shirten en ansichtkaarten. Op 4 juli 2020 gaf ze een concert in Theater De Nieuwe Kolk in Assen. Haar man is een echte stadjer en haar hond heet Stroom.

Een dikke smok voor Marlene!

Schrijver: Joanan Rutgers
1 november 2020


Geplaatst in de categorie: idool

3.0 met 1 stemmen 84



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)