Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Voorbij de draaikolk van tegenslag en l'ennui

(voor Max Elskamp (1862 - 1931))

Je bent geboren op 5 mei 1862 in Antwerpen. Jouw familie kwam uit Scandinavië en vestigde zich eind 18-de eeuw in Antwerpen. Jouw opa begon een kruidenierswinkel en daarna ging hij naar Californië, waar hij tijdens de Californische goldrush rijk werd. Je was een Belgische, Franstalige, symbolistische dichter. Je was lid van de Académie royale de langue et de littérature françaises de Belgique, die in 1920 door koning Albert I van België (1875 - 1934) is opgericht. Albert overleed op 17 februari 1934 door een val van de rotsen in Marche-les-Dames. Hij werd 58 jaar en sommigen dachten aan moord of zelfdoding, daar hij een ervaren klimmer was. De theorieën gaan van jaloerse echtgenoten tot moord door de Franse geheime dienst.

Andere leden van deze koninklijke academie waren o.a. Jean Cocteau, Colette, Julien Green, Maurice Maeterlinck, Georges Simenon en Marguerite Yourcenar. Een huidig lid is de door mij zeer gewaardeerde Amélie Nothomb/jonkvrouw Fabienne Claire (1967, Kobe). Jouw vader ging naar Antwerpen terug, waar hij reder werd. Hij was een verlichte bankier, die veel invloed op jou uitoefende. Jouw Waalse moeder Claire Cousin was een muzikante. Je had een jongere zus, Marie, die in 1864 is geboren. Op jouw 14-de verliet jij jouw ouderlijke huis om aan het Atheneum van Antwerpen te gaan studeren, waar Frans jouw beste vak was. Op school leerde jij jouw beste vriend Henry Clemens Van de Velde kennen, die ontwerper/kunstschilder/vormgever werd. Na de middelbare school studeerde je rechten aan de Universiteit van Brussel. Je maakte continu gedichten, gedachten en tekeningen. Je ontdekte het werk van Gustave Flaubert, die jouw hele leven jouw favoriete schrijver bleef.

Daarnaast bewonderde je het schrijfwerk van Alfred de Musset (1810 - 1857), Paul Verlaine en Stéphane Mallarmé. Je had zelfs persoonlijke contacten met Verlaine en Mallarmé. Arthur Rimbaud was uiterst kritisch op het werk van Alfred de Musset, omdat Alfred zijn ogen sloot voor de visioenen, zeg maar de gewaarwordingen tijdens hasj- en absintgebruik. In 1883 werd jij door jouw jeugdliefde en verloofde Maria de Mathis verlaten. Deze navrante scheiding bleef een open wond, waar je over bleef schrijven en klagen. Je noemt haar Maya in jouw gedichten. Maya betekent illusie. Je leed aan een zware vorm van spleen. In april 1883 overleed jouw moeder, waarna jij jezelf nooit meer gelukkig voelde. In 1884 werd jij doctor in de rechten. Je verbrandde jouw schrijfwerken, om maar niet door de heersende, literaire stromingen te worden beïnvloed. Tussen 1881 en 1891 publiceerde je in diverse tijdschriften, zoals in 'La jeune revue litéraire', 'La Jeune Belgique' en 'La Wallonie'. Je gebruikte het pseudoniem A.M. Champs d'Aulnes.

In 1886 verscheen 'L'Eventail Japonais', een bundel van zes gedichten in een oplage van 50 exemplaren, die je aan jouw familie en vrienden uitdeelde. In 1887 reisde je naar Griekenland, Algerije en Klein-Azië, vertelde je aan jouw vrienden, maar in feite had je aan boord van de Princesse Stéphanie enkel langs de kusten van Portugal en Marokko gevaren, richting Italië. Dit was een idee van jouw vader, opdat jij jouw liefdesverdriet zou kunnen vergeten. Je correspondeerde met Henry Van de Velde. Je werd levenslang door bescheidenheid en een gebrek aan zelfvertrouwen gekweld. Je vermeed de omgang met jouw collega's en de brave burgers. Je bestudeerde liever het leven van de volksmensen, die jij bewonderde. Vanaf 1888 had jij een levenslange vriendschap met Gabrielle de Meester. In 1890 bezocht je Antwerpen om de volksmensen te ontmoeten. Je was gefascineerd door hun leefwijze, religieuze praktijken, diverse ambachten en folklore. Je was geïnteresseerd in de oosterse filosofie, kunsten en godsdiensten, incluis het esoterisme en sterrenkunde.

In de drukkerij van jouw vriend J.E. Buschman leerde jij drukkerstechnieken en houtsneden maken. Je maakte jouw eigen drukpers, die je 'L'Alouette' noemde. Je was ook schrijnwerker, horlogemaker en boekbinder. In 1892 verscheen jouw dichtbundeldebuut 'Dominical', met een omslag van Henry. In 1893 verscheen 'Salutations, dont d'angéliques' en in 1895 'En symbole vers l'apostolat'. Ook met omslagen van Henry. Henry trouwde in april 1894 met de pianiste/ontwerper Maria Sèthe. Teruggetrokken en eenzelvig als jij was, drukte je jouw werken zelf en gaf je ze zelf uit. In een kleine oplage en alleen voor vrienden, intellectuelen, medeschrijvers en journalisten. In 1901 vond jij de thermometer uit. In april 1903 pleegde jouw zus Marie zelfdoding. Zij werd 38 of 39 jaar. In april 1911 overleed jouw vader en werd jouw eenzaamheid en spleen vele malen erger.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog verbleef jij twee jaar in Nederland, op de Zuidsingel 462 in Bergen op Zoom. In de jaren twintig publiceerde en werkte je veel en haastig. Je was zenuwziek, je had hartklachten, je was verlamd en je had last van opgezwollen handen en voeten. Je wilde geen tijd verliezen. Daarna werd je echt krankzinnig en verliet je jouw huis alleen nog onder de begeleiding van een rijkswachter, omdat je ervan overtuigd was, dat je vermoord zou worden.
Op 10 december 1931 ben je na vele jaren vol psychiatrische klachten in volstrekte eenzaamheid in Antwerpen overleden, in het ouderlijke huis op de Belgiëlei 138. Je werd 68 jaar en je bent eerst in het Kielkerkhof begraven, in het familiegraf Elskamp-Cousin. In 1949 ben je in een eregraf op de Schoonselhof herbegraven.

Schrijver: Joanan Rutgers
10 november 2020


Geplaatst in de categorie: idool

5.0 met 1 stemmen 49



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)