Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De strijdster voor vrouwelijke advocaten in Zwitserland

(voor Emilie Kempin-Spyri (1853 - 1901))

Je bent geboren op 18 maart 1853 in de wijk Altstetten in Zürich. Jouw vader was pastoor Johann Ludwig Spyri. Je was het nichtje van de schrijfster Johanna Louise Spyri, geboren op 12 juni 1827 in Hirzel. Zij is vooral beroemd vanwege haar kinderboek 'Heidi' uit 1881, wat zij in één maand heeft geschreven. In juni 1875 trouwde jij met de gereformeerde predikant Walter Kempin, geboren op 25 juni 1850 in Hottingen. Hij was van 1875 tot 1885 predikant van de gemeente Enge-Zürich. Tussen 1876 en 1879 kregen Walter en jij drie kinderen.

In 1883 ging jij rechten aan de Universiteit van Zürich studeren, waardoor jij de eerste, vrouwelijke rechtenstudent van Zwitserland was. In 1885 nam Walter ontslag als predikant, omdat er teveel spanningen binnen de gemeente waren. In 1887 was jij de eerste, Zwitserse vrouw, die een rechtendiploma behaalde. Jouw proefschrift was 'The Liability of the Seller of a Stranger's Matter'. In 1887 promoveerde Meta von Salis aan de faculteit Filosofie op een proefschrift over keizerin Agnes van Poitou. Meta was een schrijfvriendin van Friedrich en Elisabeth Nietzsche.

Overigens kon je niet als rechter aan de slag, omdat de rechtbanken dat weigerden vanwege het Burgerlijk Wetboek, waarin vrouwen geen gelijke burgerrechten hadden. Je mocht ook geen lid van de advocatenvereniging worden. Daarom ging jij naar het Federale Hooggerechtshof van Zwitserland, met artikel 4 als grondwet voor gelijke rechten, maar de hoge heren wilden hun visie niet wijzigen. Ook de Universiteit van Zürich wilde jou niet als lerares accepteren, omdat jij een vrouw was. In de herfst van 1888 ging jij met jouw gezin naar New York City. In dat jaar richtte jij het eerste Women Law College in New York op, wat de eerste advocate van New York voortbracht. Walter kon niet wennen aan Amerika en hij ging begin 1890 met twee van jullie kinderen naar Zürich terug. In de zomer van 1891 ging jij met één van jullie kinderen ook naar Zürich terug.

Walter was ook een advocaat geworden en jullie begonnen een Zwitsers-Amerikaans advocatenkantoor, waar jij als consultant werkte. Vanaf 4 maart 1891 gaf jij 2 tot 4 uur per week les aan de Universiteit van Zürich, tot de zomer van 1895. Daarna doceerde jij handels- en uitwisselingsrecht aan de commerciële klas van de Obere Tochterschule. In 1893 verscheen jouw blad 'Frauenrecht' als bijlage van de Züricher Post en later als zelfstandig blad. Jij richtte ook de Frauenrechtsschutzverein op, die ijverde voor vrouwenrechten en gratis juridisch advies. Walter en jij gingen scheiden en in november 1895 verhuisde jij naar Berlijn. In Berlijn volgde jij de lezingen over het familierecht aan de Friedrich Wilhelm Universiteit. Vanaf 1896 doceerde je privaatrecht en Duits familierecht aan de Humboldt Academie. In 1896 ben jij officieel van Walter gescheiden en staakte jij de strijd om lid te willen worden van de advocatenvereniging.

Mede door de familiaire perikelen kreeg jij een zenuwinzinking en geestelijke problemen. In september 1897 werd jij op de vrouwenafdeling in het Heil- und Pflegeanstald Berolinum aan de Viktoriastrasse in Lankwitz-Berlijn opgenomen, een psychiatrisch ziekenhuis, wat in 1890 door de Joodse arts/psycho-analyticus James Fraenkel was geopend. De bekende psycho-analytica Karen Horney deed haar praktijkjaar in deze kliniek. Jij leed aan een vorm van schizofrenie. Jouw opname en geestesziekte verhinderden jou om advocate in Zürich te worden, nadat de beroepsvereniging van advocaten in het Zwitserse kanton Zürich dankzij jou in 1898 eindelijk de toegang voor vrouwen openstelde. Jouw leerlinge Anna Mackenroth werd de eerste advocate van Zürich. Pas in 1923 mochten de vrouwen in heel Zwitserland advocate zijn. In 1898 werd jij arbeidsongeschikt verklaard.

In maart 1899 werd jij naar het psychiatrisch ziekenhuis 'Irrenanstalt Friedmatt' aan de Alemannengasse Bazel gebracht. Het ligt naast de Rijn en het heet nu Universitäre Psychiatrische Kliniken Basel. Er waren 214 bedden beschikbaar en de kliniekdirecteur/hoogleraar psychiatrie/psychiater was Ludwig Wille. Jij overleed op 12 april 1901 in het psychiatrische ziekenhuis in Bazel door baarmoederhalskanker. Je was arm en vereenzaamd. Je werd 48 jaar en je bent in de Horburggottesacker in Bazel begraven. Jouw nicht Johanna Louise overleed op 7 juli 1901. Anna Mackenroth overleed op 29 juli 1936, eveneens in armoede en in een psychiatrisch ziekenhuis. Zij werd 75 jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers
1 januari 2021


Geplaatst in de categorie: idool

5.0 met 2 stemmen 40Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)