Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Monique van de Ven als Lobke Droeviger

Cornelis Pieter (Cor) Bruijn was geboren op 17 mei 1883 in Wormerveer. Zijn vader Hendrik Bruijn was een smidsknecht en zijn moeder was Catharina Klinkenberg. Hij was de oudste van tien kinderen. Hendrik begon in 1885 een kruidenierswinkel aan het Noordeinde, vlak bij het veer. Cor leerde zakjes vullen en afwegen. En hij bracht de boodschappen rond. Na een brand in 1900 begon Hendrik een rijwielhandel, die zijn zoon Henk in 1917 overnam.

Cor ging in Haarlem naar de Rijkskweekschool voor onderwijzers, opgericht in 1795. In 1903 was hij betrokken bij de oprichting van de Humanitaire School in Laren, waar hij van 1906 tot 1916 hoofdonderwijzer was, als opvolger van Marie Calisch. De onderwijzeressen Mina Telders, Betsy van Zutphen (zangles) en Nelly Korver (handwerken, ook voor jongens) werkten daar ook.
Op 18 september 1907 trouwde hij met de onderwijzeres/violiste Maartje de Vries. Voor 7,50 gulden was er een klok gekocht, die voor 10 cent vanuit Hilversum was gebracht. Bij het overlijden van Cor is deze klok stil gaan staan en nooit meer aan de praat gekregen.
Voor een handenarbeidcursus verbleef Cor samen met Betsy van Zutphen in Middelburg. In 1908 ging het eerste schoolreisje van meester Bruijn lopend naar Sneek. In 1911 ging de reis via de Zuiderzee naar Sleen, waar ze bij het schoolhoofd in Sleen logeerden. Cor en Maartje woonden in 'De Eikjes' aan het Rozenlaantje in Laren, totdat de huisbaas er zelf wilde wonen. In 1913 waren de onderwijzeressen van de Humanitaire School o.a. Mien de Jong, Toos Harting en An Guntenaar. Op 13 maart 1916 werd hun dochter Margreet in Laren geboren, waarna ze al gauw naar Hilversum verhuisden. In 1920 werd hun eigen huis aan de Eikenlaan 27 (nu 59) betrokken, gebouwd door de architect Rueter uit Blaricum. In de zomer van 1925 was de opening van het nieuwe gebouw van de Humanitaire School in Laren. Cor's toneelstuk 'Eline' werd opgevoerd. De oudste dochter van Cor en Maartje was Aafje.
In september 1916 werd Cor hoofd van de Hilversumse Schoolvereniging op de Frans Halslaan 70, op vijf minuten loopafstand van zijn huis. In 1928 werd de Humanitaire School door Albert Elbrink opgeheven en werd in 1931 de Larense Montessorischool opgericht. Eind januari 1921 werd er een meisjes-tweeling geboren, de jongste heet Henriëtte. Cor en Maartje kregen samen zes dochters.

In 1940 verscheen Cor's bekendste boek 'Sil de Strandjutter' bij uitgeverij Callenbach in Nijkerk. Met illustraties van Anton Pieck. Ik heb ergens een eerste druk liggen. In 1955 won Cor de prijs van het beste kinderboek van het jaar met 'Lasse Länta'. In 1957 schreef hij het geschiedenisboek 'Ons Hilversum'. Zijn dochter Margreet Bruijn (1916 - 21 oktober 2010, Laren) schreef 'De man achter Sil', een biografie over Cor, met een begincitaat van Jan Ligthart: 'In de verwerkelijking van idealen ligt de vooruitgang der mensheid'.
Het boek 'Sil de Strandjutter' is verfilmd door Willy van Hemert (1912 - 1993) en op You Tube terug te zien. Willy verfilmde ook 'Bartje', 'De Kleine Waarheid' en 'Dagboek van een Herdershond'. Zijn dochter Ellen van Hemert (28 augustus 1937, Den Haag) was een actrice/kunstschilderes, die met de acteur Coen Flink getrouwd was. Hun drie kinderen zijn Margje, Jesse en Jeroen. Ellen speelde o.a. in 'Pipo de Clown'. Jan Decleir speelde Sil Droeviger, Elsje Scherjon speelde Sjaakje Droeviger, Hidde Maas speelde Jelle Droeviger, Luk De Koninck speelde Wietse Droeviger en Monique van de Ven speelde Lobke Droeviger.

Monica Maria Theresia (Monique) van de Ven (28 juli 1952, Zeeland, Noord-Brabant) was destijds 24 jaar en een blonde schoonheid om continu te zoenen. Op haar vijfde overleed Monique's vader en ze ging één jaar naar de Toneelschool in Maastricht. In 1972 werd zij als 20-jarige een hoofdrolspeelster in 'Turks Fruit' van Paul Verhoeven, die in 1973 verscheen. Zij speelde Olga Stapels. Zij was 17 jaar met de filmregisseur Jan de Bont getrouwd. In 1991 trouwde zij met de regisseur/acteur Edwin de Vries. Zij kregen twee kinderen, Sammie en Nino Paolo, die twee jaar was, toen hij overleed door een hersenvliesontsteking.
In 2008 regisseerde Monique de verfilming van het boekenweekgeschenk 'Zomerhitte' van Jan Wolkers, met een schitterend poedelnaakte Sophie Hilbrand in de hoofdrol. Geen wonder dat Jan Wolkers daar zeer content mee was.

In 1927 kwam Cor voor het eerst met zijn gezin op Terschelling. Door de snelboot en de auto's is het oude karakter van Terschelling inmiddels aanzienlijk verdwenen. Dominee Wumkes had 'Tussen Flie en Borne' geschreven en Jaap Kunst 'Terschellinger Volksleven', maar verder was er weinig bekend over Terschelling en met name Oost-Terschelling, al las Cor de nodige basisliteratuur van o.a. de dichter Obe Postma, de taalkundige/volkskundige Jan de Vries, G. Knop, Knop-Roggen, Hermann Lübbing, Jacobus Wouterus van Dieren en dominee S.D.A. Wartena uit Heelsum, waarmee hij bevriend raakte. Ds. Wartena was van 1894 tot 1897 dominee op West-Terschelling. Maartje hielp mee met het verzamelen van historische gegevens. Zij sprak vooral met Geertje van de boerderij in Hoorn, waar de Bruijns altijd bivakkeerden, maar ook met andere Hoornse vrouwen tijdens het koffiedrinken. En Cor en Maartje spraken met Jaakje en Gert Ruijg, die model stonden voor Jaakje Droeviger en Sil Droeviger. Rond 1900 woonden Jaakje en Gert tijdens hun huwelijksjaren in het huisje van Willem Barentsz, dat in 1902 is afgebroken. Er was alleen nog een kaart van over, die door Anton Pieck werd nagetekend. Er werd ook gesproken met Jaakje Meijer, Jelle en zijn vrouw Nien, hun zoon Piet, Piet S. en de boer/postbode/verzekeraar van Hoorn Oene Roos, die veel wist. In december 1939 stuurde Cor het eerste hoofdstuk van 'Sil' naar uitgeverij Callenbach, die zeer enthousiast reageerde en een voorschot van 500 gulden betaalde. Uitgeverij Callenbach bedacht de titel. Voor de illustraties ging Cor een week met Anton Pieck naar Terschelling. Het was de eerste Terschellinger roman en drie jaar later verscheen de tweede 'Arjen', ook van Cor, met dank aan de mondelinge verhalen van Neeke Roos-Roos. In december 1940 verscheen de eerste druk van 'Sil de Strandjutter', wat gebonden F4,50 kostte. Het was een waanzinnig succes en de regisseur Kees Spierings sprak al over een verfilming. Voor de latere drukken veranderde Cor op pagina 119 'tarwe' in 'rogge', ook al hadden Jelle, Douwe en Aike hem anders verteld. De 'ijzers onder Grauws voeten' op pagina 165 werden geschrapt en een bramzeil op pagina 249 werd een gewoon zeil. Een roman over de verharde weg op Terschelling en het verschil tussen Oost en West is bij ideeën gebleven.

Ik herinner me nog goed die verrukkelijke blootscene van Lobke in de boerderijschuur. In de film zal Monique altijd zo mooi en betoverend aantrekkelijk blijven. Gunst, wat hield en houd ik van die lichtblonde haren en die opwindende stem! Ik was elf jaar toen ik haar aanschouwde en ik was meteen smoorverliefd op Lobke en dus Monique van de Ven. Toen zij van Terschelling naar Vlieland overwipte, heb ik haar als dokter Deen ook nog wel gevolgd, maar zo mooi als destijds in 'Sil de Strandjutter' is zij nooit meer geworden. Vanaf januari 2012 speelde zij in 'Dokter Deen' en zij heeft in het echt ook een huis op Vlieland. Als Lobke leek Monique wel wat op Elisa Nielsen, mijn Deense godin. Op de foto op pagina 329 in 'De man achter Sil' zijn Monique en Cor te zien. Hier schenkt Cor in het voorjaar van 1976 Monique een bloedkoralen halssnoer in zijn huis. Dit halssnoer verwijst natuurlijk naar 'Sil de Strandjutter'. Cor was bevriend met Jan Ligthart en Nynke van Hichtum. Margreet kende Fiep Westendorp, Annie M.G. Schmidt, Han G. Hoekstra en Otto Frank.
Uitgeverij Callenbach is opgericht in 1854 door George Frans Callenbach (1833 - 1916). Deze uitgeverij gaf weinig kostende protestants-christelijke lectuur en godsdienstige plaatjes uit. Callenbach is nu onderdeel van uitgeverij Kok in Kampen, in 1894 door Jan Hendrikus Kok opgericht, met de zoetsappige godsdienstrijmelares voor simpele zielen Nel Benschop als bekendste auteur.

Schrijver: Joanan Rutgers
28 mei 2021


Geplaatst in de categorie: geschiedenis

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 73



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)