Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Verschuivingen door vulkaanuitbarstingen

Subtitel: Wondere Witte Wereld


Citaat : In de zomer van 2050 zal de Noordpool naar verwachting voor het eerst helemaal ijsvrij
zijn...
Oplossing: Klimaatverandering tegengaan...

....voor de mensheid makkelijker gezegd dan gedaan.


Hoe kan een mens zich tot het wereldgebeuren verhouden? Volgens mij door op zulke momenten lichaam en geest gescheiden te houden. Je te realiseren dat je sowieso te laat zal zijn om erop te anticiperen.

In 2019, ik merkte op straat, in het hotel waar ik verbleef, dus zeg maar in het maatschappelijk leven, dat er iets smeulde; het zoemde in de Chileense hoofdstad Santiago...! Niet bepaald een Wondere, Witte Wereld, want het was, weliswaar geen hartje-, maar wel zomer in Zuid-Amerika. Die Wondere, Witte Wereld zal beslist niet lang meer, 2050 is echt héél dichtbij, die wonderlijke witte wereld zijn; nog drie decennia, dus 3 x 10 = 30 jaar. In weken zijn het er 30 x 52 = 1560 en in dagen 7 x 1560 = 10920 x 24 uur...! Weliswaar 'naar verwachting', maar laten wij het zekere voor het onzekere nemen en collectief echt alle zeilen bijzetten. Feit is dat de onmiskenbare concentratie van CO2 in de atmosfeer gedurende de afgelopen eeuw onwaarschijnlijk sterk is gestegen. Het gevolg hiervan is een opwarmend effect. Een deel van die globale opwarming komt zonder enige twijfel, maar dit weten wij allemaal, op het conto van de mens. Een ander deel ontstaat door natuurlijke schommelingen.

Zo heeft de verplaatsing van continenten door de eeuwen heen een invloed gehad op de temperatuur op aarde. Verschuivingen door vulkaanuitbarstingen, waardoor soms veel CO2 vrijkwam en als gevolg daarvan de aarde opwarmde. Door de verschuiving van continenten komt jong gesteente aan het aardoppervlak, waardoor CO2 chemisch bindt. Als gevolg hiervan raakt onze atmosfeer op de lange termijn eveneens CO2 kwijt. Heden-ten-dage drukken natuurlijke invloeden een belangrijk, maar dreigend stempel op het klimaat; gemiddeld eens in de drie tot zeven jaar hebben wij met El Niño te maken. Door het verzwakken van de passaatwinden kan het warme water vanuit het westelijk deel van de Pacific, Indonesië en de Filipijnen, zich oostwaarts verplaatsen. Hierdoor stijgt de zeewatertemperatuur in een gebied ten westen van Peru. Dit verschijnsel zorgt vervolgens voor wereldwijde afwijkingen in zowel bewolking, neerslag als temperatuur.

Klimaatveranderingen hebben dus veel verschillende oorzaken en de werking van ons klimaatsysteem is complex.

Aerosolen zijn stofdeeltjes in de atmosfeer die naast CO2 in grote hoeveelheden vrijkomen bij verbranding van fossiele brandstoffen en hout. Een deel van de Aerosolen heeft een koelende invloed op het klimaat, een ander deel een opwarmend effect.


ALLE AEROSOLEN BIJELKAAR ZORGEN VOOR EEN NETTO AFKOELEND EFFECT....!

Schrijver: Annejan Kuperus
14 augustus 2021


Geplaatst in de categorie: milieu

3.3 met 3 stemmen 471



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)