Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Tetteraars dodelijk voor wederzijds begrip

Op slepende verjaardagen of onmogelijke vergaderingen krijgt een mens soms te maken met tetteraars, welke zichzelf voortdurend en luidkeels commentaar geven. Deze ‘stijl’ van spreken- en nauwelijks luisteren- in een groep slaat veel, zo niet alles, dood aan werkelijk contact. Bovendien verstikt het meer beheerste types in de samenspraak. Typisch voor deze praatwijze is, dat de persoon zichzelf constant centraal stelt in een lappendeken van woorden. Zo is het intrappen van open deuren een ander kenmerk. Op de verjaardag roepen zij met luide stem, dat zij niet van alcoholvrij zijn of dat pikante opmerkingen over dames hoort bij ‘gezonde’ mannen. In overlegsituaties herhalen zij uitgebreid in steeds dezelfde bewoordingen hun meningen of standpunten.

‘Nu ja, ik zeg maar gewoon hoe ik erover denk, dan weten jullie tenminste wat jullie aan mij hebben’. Want ja, ‘ik ben niet iemand van slap geklets’. Of: ‘We moeten natuurlijk wel eens een keer een besluit nemen. Ik houd niet zo van eindeloos overleggen’. Heerlijk hoe daadkrachtig en nuchter de persoon zich zo wil voorstellen aan de goegemeente. In de kroeg, een lastige plek voor Corona, bestellen zij met veel volume hun drankjes en maken grappig bedoelde opmerkingen naar de obers of serveersters. Want, nu ja, zo geestig en amicaal is bijna niemand. En zeker niet de meer stille en saaie grijze gehaktballen, welke aan hun drankje nippen. Neen, de wereld mag horen en zien hoe deze dames en heren hun bestaan overschreeuwen.

Overigens komen deze tetteraars ook voor op papier. Kan dat, ‘luidkeels’ in een column of opstel? Ja, dat kan. En het gebeurt. De uitvallende haren van de hamster en een kapot voederbakje kunnen aanleiding zijn tot luid gebabbel over het proces van schoonmaken, aaien of de reactie van de buurvrouw op het loslopende knaagdier. Maar dat is dan toch ‘gewoon’ gezellig? Nu ja, dat is zo. Maar onder dat mom kan veel doelloze gebakken lucht een uitlaatklep vinden. Daarbij vinden de veroorzakers zich vaak ook nog eens geweldig. Of ik zelf zo’n arrogante etterbak ben, die denkt dat meer beheersing en een zekere bescheidenheid je ver brengen? Dat arrogante klopt niet. Dat ‘etterbak’ wel.

Schrijver: Lord Wanhoop, 11 december 2021


Geplaatst in de categorie: maatschappij

4.7 met 3 stemmen 767Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Richard Bahl
Datum:
14 december 2021
Het is ook nooit goed. Vrolijke tetteraars op een feestje zijn juist gezellig. Stel je voor dat wij het louter moeten doen met ingetogen en beheerste types. Mogelijk heel boeiend, maar voor een ontspannen sfeer om contact te krijgen is het helemaal niks. Dus ja, mogelijk vormen alle potjes waar wellicht dekseltjes op passen een soort balans. Dat hoop ik dan maar. Je hebt overigens wel gelijk, dat aandachtig luisteren in Nederland een verdwijnende eigenschap lijkt.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)