Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een moedig strijder voor kunstvernieuwing

(voor David Davidovitsj Burliuk (1882 - 1967))

Jij bent geboren op 21 juli 1882 in het dorp Riabushky bij Lebedyn in Oekraïne. In 1708 werden in Lebedyn in opdracht van tsaar Pjotr Alexséyevich de Kozakken en gewone burgers massaal vermoord. De Russische roofmoordenaars/vandalen plunderden en verwoesten ook Baturyn. De Russische schoften bonden de overleden Kozakken aan kruisen en lieten hen via de Dnjepr naar de Zwarte Zee drijven. Jouw broer Wladimir (1886 - 1917) was een avant-garde kunstenaar en boekillustrator. Hij had in Kiev nauw contact met Aleksandra Grigorovich en Mikhail Larionov, die een levenslange relatie met Natalia Gontsjarova had, die zeer belangrijk voor de avant-garde in Rusland was en een achterkleindochter van Aleksandr Poesjkin. Mikhail portretteerde Natalia in 1915, maar haar zelfportret uit 1907 is fleuriger. Jouw broer Nikolai (1890 - 1920) was een dichter/kunstenaar. Jij stamde voor een deel af van de Oekraïense Kozakken en jouw moeder Ludmyla Mikhnevich was van Wit-Russische afkomst.

Van 1898 tot 1904 studeerde jij aan de kunstscholen in Kazan, Odessa en München. Professor Anton Azhbe van de Academie in München bevestigde jouw uitbundige, extraverte karakter en hij noemde jou een 'prachtig, wild steppepaard'. In 1907 maakte jij contact met de Russische kunstenaars en werd Mikhail Larionov jouw vriend. In 1908 organiseerde jij samen met Wladimir Baranoff-Rossine, Alexander Bogomasov en jouw broer Wladimir een expositie met de groep Zveno in Kiev. Baranoff-Rossine was getrouwd met Yudin Raisa, die in maart 1920 na de geboorte van hun zoon Evgeny door complicaties overleed. Wladimir is in 1944 in Auschwitz door de nazi's vermoord en hij werd 56 jaar. De expositie in Kiev had geen succes en jullie gingen naar Chernianka, waar jullie werk meer avant-gardistisch werd. Een straatexpositie bij Aleksandra Grigorovich was wel succesvol en jullie konden naar Moskou gaan. In 1909 schilderde jij jouw toekomstige vrouw Maria (Marusia) Nikiforovna Elenevskaya aan de kust van de Krim. Je hebt haar vaak vastgelegd. In 1910 stichtte jij samen met jouw broers op het landgoed van graaf Mordvinov in Chernianka, nabij Kherson, de literaire, proto-futuristische groep Hylaea. Er was al snel aansluiting van Vasili Kamenski, een schilderleerling van jou, de dichter/toneelschrijver Viktor Chlebnikov, de dichter/kunstenaar Aleksei Kruchyonykh en Vladimir Majakovski.

Jullie droegen belachelijke kleding en jullie beschilderden jullie gezichten. Op een portretfoto van jou uit 1914 sta jij met een soort prehistorisch grotpaardje op jouw rechterwang geschilderd. Jullie schreven ook onbegrijpelijke toneelstukken en dergelijke, zoals de opera 'Victory over the Sun', over futuristen, die de rede willen vernietigen, de tijd weggooien en de zon vangen. Het is geschreven in de Zaum-taal, poëzie met betekenisloze neologismen, bedacht door Aleksei Kruchyonykh. De toneelontwerper was Kazimir Malevich. De reactie was negatief en zelfs gewelddadig, met tijdens de poëzievoordrachten gevechten tussen jullie en het publiek. Tijdens een poëzietournee bleef het publiek woedend reageren. Met Kerst 1915 bij Lilya en Osip Blok hing de kerstboom ondersteboven aan het dak en hadden de gasten groenten in hun knoopsgaten en bizarre make-up op. Vanaf 1910 was jij ook lid van de avant-gardistische groep Jack of Diamonds. In 1910-1911 studeerde jij aan de Kunstacademie in Odessa en daarna schreef jij poëzie en manifesten. Jij ontmoette de Joodse dichter/vertaler Benedikt Livshits uit Odessa. Tijdens de Grote Terreur van Jozef Stalin werd Benedikt op 21 september 1938 vermoord en hij werd 51 jaar.

Vanaf 1911 tot 1913 studeerde jij aan de Moskouse School voor Schilderkunst, Beeldhouwkunst en Architectuur op 11 Rozhdestvenka Straat. Jij deed mee met de eerste groepsexpositie van Der Blaue Reiter in München, geopend op 18 december 1911 in de Moderne Galerie van Heinrich Thannhauser in het Arcopalais op de Theatinerstrasse 7, ontworpen door Paul Wenz, getrouwd met de kinderboekenillustratrice Else Viëtor, met wie hij 3 kinderen kreeg, o.a. Hedda, die ook kinderboekenillustratrice is geworden. Paul en Else waren lid van de NSDAP en Paul was SA-sergeant en regionaal directeur van de Reichskammer der bildenden Künste. Paul en Else werden na de oorlog gedenazificeerd. In december 1912 was jij medeschrijver van het manifest 'A Slap in the Face of Public Taste', aansluitend bij het Manifest van het Futurisme van Filippo Tommaso Marinetti, die in 1919 met Alceste De Ambris het Fascistisch Manifest schreef. Alceste was later een antifascist. In 1913 werden Majakovski en jij uit de Kunstacademie verwijderd en begon jij een futuristische uitgeverij. Jouw broer Wladimir en jij illustreerden in 1914 'Tango met koeien' van de dichter Vasily Kamensky. De 300 exemplaren werden op goedkoop behangpapier afgedrukt. In 1915 publiceerde jij 'The Support of the Muses in Spring', met illustraties van Aristarkh Lentulov en jouw broers.

Van 1915 tot 1917 zat jij in de Oeral en reisde jij vaak naar Moskou en Sint-Petersburg. In 1917 werd jouw broer Wladimir tijdens de Eerste Wereldoorlog gevechten in Saloniki vermoord. In 1917 exposeerde jij met de Jack of Diamonds groep in de kunstenaarssalon in Moskou. Jij was bevriend met anarchisten en in 1918 reisde jij via Siberië, Japan en Canada naar de Verenigde Staten, waar jij in 1922 arriveerde. In 1920 was jouw broer Nikolai, die in het Witte Leger vocht, vermoord. Op 28 juni 1922 overleed Viktor Chlebnikov door bloedvergiftiging nabij Kresttsy en hij werd 36 jaar. Jij was bevriend met de kunstenares Katherine Sophie Dreier. Samen met jouw vrouw publiceerde jij collecties, brochures en tijdschriften, die jij via vrienden in Rusland verspreidde. Jij probeerde als 'vader van het Russische futurisme' erkenning te krijgen. Jij publiceerde ook geregeld in de krant 'Russian Voice'. In 1925 was jij mede-oprichter van de Vereniging van Revolutionaire Meesters van Oekraïne, met de leden Alexander Bogomazov, Vasyl Jermylov, Vadym Meller, Alexander Khvostenko-Khvostov en Victor Palmov. De kunstverzamelaar Onya La Tour kocht minstens 100 schilderijen van jou. Alexander Bogomazov overleed op 3 juni 1930 in Kiev en hij werd 50 jaar.

Van 1937 tot 1966 verscheen het tijdschrift 'Color & Rhyme', over jouw activiteiten. Jij woonde zo'n 20 jaar in Hampton Bays op Lond Island en op 15 januari 1967 overleed jij in het Southampton Hospital op 240 Meeting House Lane in Southampton. Jij werd 84 jaar en jouw as is op zee verstrooid. Maria overleed in 1968 en haar as is ook op zee verstrooid. Jullie kregen samen twee zonen, David (1913 - 1991) en Nicholas (1915 - 1995).

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
10 april 2022


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 46Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)