Carine Crutzen en haar norse halfbroer, een priester
Na het lezen van de autobiografische debuutroman 'Uit het Zuiden' (2019, De Geus) van Carine Crutzen ben ik onder de indruk van haar staccato-manier van zinnen vormen, zoals de moderne Fransen literatuur bedrijven. Het is een vorm van minimalisme in taalgebruik, die niet altijd goed uitpakt, zoals in haar korte hoofdstuk over de oude man, haar vader, waarbij het herhalen van 'oude man' geforceerd en gekunsteld overkomt, maar overwegend weet Carine met weinig woorden een complete wereld tevoorschijn te toveren, een wereld, die er bij de lezer behoorlijk inhakt, als een pikhouweel in maagdelijk ijs. Catharina Anna Quirina Crutzen is geboren op 4 februari 1961 in Heerlen. Haar 7 jaar oudere halfbroer Frans is van een eerder huwelijk van haar overleden vader. Zij schrijft over Frans: 'Ik ben bang voor hem. Ik weet niet wat ik verkeerd heb gedaan. Hij haat mama. Misschien haat hij mij ook omdat ik van mama ben en hij zijn moeder mist. Maar papa is wel zijn echte vader, waarom zwijgt hij dan tegen hem?'. De moeder van Frans overleed bij de bevalling van haar tweede kind door zwangerschapsvergiftiging. De moeder en haar tweede kind, die ook overleed, zijn samen begraven. Toen Carine 3 jaar was, kreeg haar moeder een doodgeboren jongetje. Hij had geen slokdarm.
Carine zat rond haar 7-de bij de nonnen op de Mater Dei school in Heerlen. De jongens zaten ver weg in een andere wijk. Zij was verliefd op meester Ritzerfeld en op 1 april liet zij zichzelf in zijn armen flauwvallen. Carine ging naar het gymnasium aan het Bernardinuscollege op de Akerstraat 95 in Heerlen. Andere leerlingen op dit college waren: Jan Hanlo, de dichter Pé Hawinkels (1942 - 1977), die songteksten voor Herman Brood schreef, zoals 'One more dose', Frans Timmermans en Bernardus Peeters, de generaal-abt van de Cisterciënzerorde van de Stricte Observantie. Daarna heeft zij eerst een jaar psychologie gestudeerd om vervolgens naar de Toneelschool op de Lenculenstraat 31-33 in Maastricht te gaan, waar zij in 1984 is afgestudeerd. Zij ontmoette haar vaste partner Nico de Vries (60 jaar) op de toneelacademie. Zij kregen samen twee zonen; Vincent (32 jaar) en Sebastiaan (28 jaar). Carine speelde met Het Vervolg, De Appel, Het Toneel Speelt en het Nationale Toneel. Zij speelde in diverse films, o.a. in 'De Brug' (1990), 'In naam der koningin', 'Abeltje', 'De ziener', 'Wij, Alexander', waarin zij koningin Sophie van Württemberg speelde, 'Eilandgasten', 'De avondboot', 'De Prins en het Meisje', waarin zij de moeder van Mabel Wisse Smit speelde, 'Majesteit', waarin zij koningin Beatrix speelde, 'De Zaak Menten' en 'Thuisfront' (2021).
Het is niet toevallig dat zij veel koninklijke rollen speelde, want zij heeft van nature inderdaad een koninklijke uitstraling. Op bladzijde 90 van haar debuutroman beschrijft zij op een heldere manier hoe zij eindelijk het klaarkomen ervaart. Zij schrijft: 'Ik ben nat. Ik wrijf met mijn hand over het bobbeltje vooraan bij mijn schaamlippen en het gevoel wordt heviger. Mijn vingers glibberen naar binnen en naar buiten, eerst langzaam, dan steeds sneller. Ik hou het niet meer, bereik schokkend de top en glij naar beneden in natte gelukzaligheid.'. Daarna omhelst zij haar ezel en praat zij tegen hem als tegen een geliefde. Die ezel is grijs en heeft een rood broekje aan met een gat waar zijn staart door steekt. Zij kreeg hem op haar vierde van Sinterklaas. Als zij zich alleen voelt, slaapt zij met haar hoofd tussen zijn poten. Zij schrijft: 'Met mijn minnaar tussen mijn dijen val ik in een zoete slaap.'. Het is één van de meest openhartige en ontroerende anekdotes, die ik ooit gelezen heb. Het is zo heerlijk ontdaan van die banale, oppervlakkige, alom verspreide pornografie. Ergens stuurt zij een geboortekaartje naar haar halfbroer Frans. Zij schrijft: 'Ik weet niet wat ik verwacht. Een bericht terug waarschijnlijk, een aardig woord. Een kans misschien om door dit nieuwe leven dichter bij elkaar te komen. Een week later valt zijn kaart door de bus. Het is een afbeelding van Maria met kind.'. Frans schreef 'Veel wijsheid bij de opvoeding gewenst'.
Frans Crutzen (67 jaar) was pastoor in Wijlre, waar hij met ruzie is vertrokken, omdat hij de parochiekerk helemaal naar zijn eigen inzicht wilde verbouwen. Voor de ramen nam hij de glaskunstenaar Jan Dibbets in de hand, wat uit de hand liep. Daarna werd hij pastoor van de St. Remigiusparochie in Klimmen/Ransdaal. In de Remigiuskerk liet hij Jan Dibbets weer aanrukken om het artistieke raamwerk te verrichten. Sinds 2012 wilde Frans de kerk op zijn wijze aanpakken en ontstond er onenigheid met de parochianen. Er verdwenen monumentale zaken uit de Remigiuskerk en dat kwam door Frans. Hij liet o.a. beelden, kroonluchters, draperieën, een biechtstoel en een missiekruis verdwijnen. Er kwamen nog maar weinig parochianen naar zijn diensten. Denk aan Carine, die Frans nauwelijks ziet en bang voor hem is. Frans doet bot en afstandelijk. Hij jaagt nu de parochianen tegen zich in het harnas. Zij zijn verontrust en zij schrijven naar bisschop Harrie Smeets. Frans heeft twee boeken gepubliceerd; 'Klimmens kerk: een topmonument!' en 'Cuypers en Stuyt in Klimmen' (2015). Frans lijkt meer geobsedeerd door architectuur, geschiedenis en glaskunst. Hij maakt ruzie met diverse parochianen en de parochianen beschuldigen hem van ontvreemding en mogelijke heling/illegale verkoping. Na 16 jaar in Ransdaal is Frans ontslagen, zogenaamd eervol. Op 4 april 2022 ging hij met ontslag. Het bisdom viert dit jaar zijn 40-jarig priesterschap. Doen alsof er niets aan de hand is, zit de roomse rakkers in het bloed. In Klimmen is inmiddels de waarnemend pastoor René Pisters aan de slag gegaan. Totdat er een nieuwe, vaste pastoor is gevonden. Waarschijnlijk een conservatief iemand die de verdwenen zaken weer terug weet te halen. Carine woont in Haarlem en zij is bezig met haar tweede roman. Haar malle halfbroer begint steeds meer een geschikt onderwerp te worden.
15 december 2022
Geplaatst in de categorie: psychologie