Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Beklemmend absurde omstandigheden

De auteur Franz Kafka, Praag, 3 juli 1883 - Kierling, 3 juni 1924, was een Duitstalige schrijver en tegelijkertijd een van de belangrijkste van de 20ste eeuw. Kafka's werk kreeg vooral na Kafka's dood op 3 juni 1924 een grote invloed op de westerse literatuur.

Aanvankelijk was Kafka Oostenrijks-Hongaars staatsburger en meer in het bijzonder van de provincie Bohemen; net als de componist Gustav Mahler in 1860 is ook Franz Kafka afkomstig uit Bohemen, alwaar deze auteur in 1883 ter wereld kwam. Mahler was toen inmiddels 23 jaar oud en reeds volwassen. Bohemen is een historische regio in Tsjechië; het beslaat zo'n tweederde van het Tsjechisch grondgebied. De rest van Tsjechië valt onder Moravië en een klein deel van Silezië. Een Bohemièn refereert aan de praktijk van een onconventionele levensstijl, vaak in het gezelschap van gelijkgestemde mensen en bovendien met weinig permanente banden, ofwel vaste vriendschappen of relaties. In de oorspronkelijke betekenis is een Bohemièn een inwoner van Bohemen, het westelijk deel van Tsjechië. Naast gebergtes en ander natuurschoon heeft Bohemen het beroemdste werk van de Tsjechische componist

BEDRICH SMETANA

getiteld MÁ VLAST, Mijn Vaderland, een cyclus van 6 symphonische gedichten, geschreven in de tweede helft van de 19de eeuw, door de even hiervoor genoemde Smetana. Het 1ste en het 2de gedicht beschrijven respectievelijk HET HOGE KASTEEL en de RIVIER MOLDAU ofwel VITAVA. Mijn Vaderland, ofwel MÁ VLAST, eindigt in een jubelende sfeer, als de Vitava, stromend door Praag en zich vervolgens met de Elbe samenvoegt...! Dit samenvoegen is een natuurlijk gegeven, terwijl in Kafka's proza zowel de binnen- als buitenwereld tot een onwerkelijk geheel versmelten...! Menig lezer raakt hierdoor vervreemd en geïrriteerd.

Kafka's belangrijkste thema's zijn:

- het uitzichtloze isolement van het individu
- zijn ondoorgrondelijke afhankelijkheid van anonieme machten

&

- zijn falen


Kafkaësk: specifieke verbeelding van de labyrintische gevangenschap in beklemmend absurde levensomstandigheden...!

Schrijver: Annejan Kuperus, 19 februari 2024


Geplaatst in de categorie: literatuur

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 68Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Sir Joanan Rutgers
Datum:
20 februari 2024
'Die Verwandlung' van de Joodse Kafka heeft in mijn tienerjaren een enorme indruk op mij gemaakt.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)