Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

In de Duitse Havel verdronken

(voor Louise Ravn-Hansen (1849 - 1909))

Jij bent geboren als Louise Christiane Ravn op 19 juli 1849 in Kopenhagen. Jouw moeder was Louise Marie Wunderlich, geboren circa 1811. Zij overleed in 1849. Jouw vader was Christian Henrik Ravn (1804 - 1858). Jouw ouders waren vuurtorenwachters en jouw vader was ook een spoorwegstoker. Op jouw 8-ste overleed jouw vader. Jij bent geadopteerd door jouw oom, de lakenhandelaar Niels Frederik Hansen, en zijn vrouw Sabine Wunderlich. Als jong meisje heeft Emma Mulvad (Rönsholdt) jou bloemen leren schilderen. Emma is geboren op 5 augustus 1838 in Kopenhagen en overleden op 10 oktober 1903 in Vejle. Emma heeft vanaf haar 20-ste op de Charlottenborg Voorjaarstentoonstelling geëxposeerd. Van 1872 tot 1876 was jij een leerlinge op de tekenschool van de landschapsschilder Vilhelm Kyhn. Vilhelm overleed op 11 mei 1903 in Kopenhagen en hij werd 84 jaar. Andere leerlingen van hem waren o.a.: Anna Ancher, Johanne Krebs, Emilie Mundt, Marie Luplau, Emmy Thornam, Nielsine Petersen, Pauline Thomsen en Ane Marie Hansen.

Jij studeerde samen met Johanne Krebs, Marie Luplau en Emilie Mundt. Marie en Emilie waren jouw vriendinnen. In de zomer tekende jij afgietsels van antieke beelden en reliëfs in de Royal Cast Collection in Charlottenborg Paleis, Kongens Nytorv 3. Later zat dit in het West-Indisch Pakhuis op de Toldbodgade 40 in Kopenhagen. Tegelijkertijd schilderde jij volgens de natuur rond Kopenhagen en Sollerod. Jij was zo'n half jaar bij Jorgen Pedersen Roed in de leer, die op 8 augustus 1888 in Kopenhagen overleed en 80 jaar werd. Zijn begaafde vrouw was Emilie Mathilde Kruse, met wie hij Holger en Helene kreeg. Holger was ook een kunstschilder. Hij overleed op zijn 27-ste door een bekkenontstekingsziekte. Helene was een schrijfster, die met de natuurkundige/dichter Carl Rupert Nyblom trouwde, met wie zij 6 kinderen kreeg, Carl was professor esthetica, literatuur en kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Uppsala, opgericht in 1477. Jij specialiseerde jezelf in landschapsschilderkunst en in 1877 exposeerde jij voor het eerst op de decemberexpositie in Charlottenborg. Jij exposeerde op de jaarlijkse voorjaarsexposities van 1878 tot 1884, van 1886 tot 1893, van 1895 tot 1904, in 1906 en in 1909.

In 1882 toonde jij het schilderij 'Landschap in Gyrstinge' en kreeg jouw werk veel waardering. In 1882 exposeerde jij ook op de Kunstenaarsvereniging van 18 november expositie. In 1883 en 1888 exposeerde jij op de Nordic Art Exhibition en in 1895 deed jij mee aan de Women's Exhibition of Past and Present in de Industriforeningen en Den Frie Udstilling in Kopenhagen. En jij exposeerde in diverse, andere exposities in binnen- en buitenland. Vanaf 1878 had jij ook veel succes met jouw etsen, gestimuleerd door Vilhelm Kyhn. Jij haalde jouw onderwerpen uit de omgeving van Ry, Himmelbjerget, Noord-Seeland, Vejle en Mols. In 1890 ontving jij een beurs van de Raben-Levetzauske Stichting, in 1869 opgericht door Carl Vilhelm en Julia Adelaide Harriët Raben-Levetzau. Julia was de hoofdmaîtresse van koningin Louise af Hessen-Kassel. Jij ging op studiereis naar Duitsland en Italië en later ging jij veel naar Nederland, België, Zwitserland en Oostenrijk. Jij ging vooral naar Berlijn voor het drukken van etsen, omdat daar de kwaliteit beter dan in Denemarken was.

In 1888 tekende jij een petitie aan de Reichstag, waarin jij vroeg om vrouwen tot de Academie voor Schone Kunsten toe te laten. Dit deed jij samen met 22 kunstenaressen, zoals Mundt, Luplau, Krebs en de beeldhouwster Anne Marie Carl Nielsen. Deze petitie zorgde ervoor, dat er in 1888 de Kunstacademie voor Vrouwen voor de Koninklijke Deense Academie voor Schone Kunsten werd opgericht. Samen met andere kunstenaressen sprak jij met de Academieraad en regelden jullie dat Viggo Johansen de leraar schilderkunst werd, August Saabye de leraar beeldhouwkunst en Johanne Krebs de schoolinspectrice. Viggo's zus was de schrijfster Helga Johansen en zijn vrouw was Martha, met wie hij de dochter Nanna kreeg, een beeldhouwster/kunstenares, die met de schilder Sigfrid Ullman trouwde. Op 17 januari 1909 ben jij in de rivier de Havel bij het eiland Schwanenwerder bij Berlijn verdronken. Dit was onder onduidelijke omstandigheden, maar jij kreeg waarschijnlijk een ongeluk, terwijl jij naar de drukpers op weg was. Jij werd 59 jaar en jij bent in de Assistens Kirkegard in Norrebro begraven. Het portretreliëf van jou is door Rasmus Bogebjerg gemaakt.

Na jouw overlijden werd de Louise Ravn-Hansen Scholarship opgericht, toegekend aan landschapsschilderessen. In 1916 kreeg jouw goede vriendin en reisgezellin Emma Eleonore Meyer deze prijs. Haar zus was de porseleinschilderes Jenny Sophie Meyer en in 1895 schilderde Emma het kleurrijke, sfeervolle en zonnige 'Interieur uit de Koninklijke Porseleinfabriek', met mogelijk Jenny erop. Schwanenwerder ligt in de Havel-rivier. De eerste woning op dit eiland was de hoogstgelegen Villa Schwanenhof van de lampenfabrikant Wilhelm Wessel, die de eilandeigenaar was en de grond duur verkocht. Bankiers en andere rijken volgden. Later ook Joseph Goebbels, die op de Inselstrasse 8-10 woonde, en Albert Speer woonde er een tijdje. Hitler's lijfarts Theodor Morell woonde op de Inselstrasse 24-26 en de Inselstrasse 20-22 was door de Reichskanzlei aangekocht, gereserveerd voor Adolf Hitler.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
9 maart 2024


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 1 stemmen 39



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)