Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

BROOD ROZEN & SAAMHORIGHEID

Acht maart 2024. Vrouwendag en internationaal nogal liefst! Het is triest dat nog zoveel Eva's tweederangsburgers zijn. Lustobjecten en slavinnen die vermoord worden uitsluitend vanwege hun vrouw zijn. Die besneden worden ook.
In veel culturen werden en worden meisjes en vrouwen genitaal verminkt, omdat de clitoris wordt gezien als een restant van de penis. Daarbij, een vrouw mocht/mag geen genot ervaren op seksueel gebied. Ze werd vaak dichtgenaaid tot ze rijp was voor een echtgenoot en alleen urine en menstruatiebloed konden haar lichaam nog verlaten. Er is bekend dat het een pijnlijke geschiedenis was ongesteld te zijn. Vierduizend jaar geleden werd het al afgebeeld in Egypte.

De term Femicide, gendergerelateerde doodslag, bestaat al tweehonderd jaar, maar werd pas veel later in het westen bekend en dan nog niet eens zo lang geleden.

Vrouwenmoord komt vaak voor als er eerwraak of jaloezie in het spel is. Bezitterige ex-en die in de thuissituatie al aan mishandeling deden en de ander liever dood zien dan dat die voor een nieuwe partner kiest of beter nog voor zichzelf! Een vrouw die met eventuele kinderen richting zelfstandigheid wil. Vrijheid.

Amnesty International deed al veel onderzoek naar het fenomeen. Moorden op meisjesbabies in China. Moorden op vrouwelijke werknemers bij de grens van Mexico, op sekswerkers in de Dominicaanse Republiek en op vrouwen die in opstand komen tegen de strenge kledingvoorschriften en leefregels hen door orthodoxe mannen opgelegd.

In Nederland wordt haast elke week wel een vrouw vermoord. Toch wordt er weinig aandacht aan partnermoord geschonken in Nederland. In Latijns- Amerika en India wordt er nauwelijks iets gedaan voor dit soort slachtoffers. In andere landen wordt er wel degelijk tegen deze soort geweld gedemonstreerd.

De term werd in 1801 voor het eerst in een van zijn boeken gebruikt door de schrijver John Corry
In 1975 dook het weer publiekelijk op omdat professor Diana Russel hem gebruikte tijdens het Internationale Tribunaal voor Misdaden Tegen Vrouwen.

In 1910 stelde de Duitse socialiste Clara Zetkin voor op de InternationaleVrouwen Conferentie voor Werkende (!) Vrouwen in Denemarken een vaste dag in te stellen waarop vrouwen hun stem konden laten horen. In 1911 werd de Internationale Vrouwendag voor het eerst gevierd. In 1912 zelfs in Nederland al was dat nog in mei. Aanleiding tot het instellen van de dag was de grote opstand van de textielarbeidsters tegen de slechte arbeidsomstandigheden, ook van kinderen, in 1908 in New York. Ook in Nederland werd het socialistisch getinte protestlied bekend:

'Vrouwen trekken door de straten
Uitgestapt uit het gareel
Zij verlangen van de kansen
In het leven ook hun deel
Een gareel is goed voor ossen
Maar voor mensen uit den boze
Ja, wij willen brood natuurlijk
Maar we willen ook graag rozen!'

'Lives shall not be sweated
From birth until life closes
Hearts starve as well as bodies
Bread and roses, bread and roses.'

Toch dachten ze in het lied ook aan hun mannen:

'As we come marching, marching, we battle too, for men
For they are women's children and we mother them again
Our days shall not be sweated from birth until life closes
Hearts starve as well as bodies, give us bread, but give us roses.'

... Schilderij David Qardava ...

Schrijver: Anneke Haasnoot, 10 maart 2024


Geplaatst in de categorie: vrouwen

5.0 met 3 stemmen 69



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)