Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Hondenmigratie

Vanmorgen tijdens een vroege ochtendwandeling passeerde ik een vrouw met een pup en vroeg haar wat voor ras het is. Het bleek om een Toller oftewel de Nova Scotia Duck Tolling Retriever uit Canada te gaan. Deze hond behoort tot de rassengroep van de Opjagende en Apporterende Vogelhonden en Waterhonden. Het ras dankt zijn naam enerzijds aan de eilanden Nova Scotia (langs de Oostkust van Canada) en anderzijds aan de taak waarvoor het ras gefokt werd, het "tollen" wat "eend lokken" betekent (Bron: hondencentrum.com).

Vrijwel meteen na deze ontmoeting realiseerde ik mij hoe vaak ik te horen krijg van mensen, die ik naar het ras vraag, dat van meer dan de helft van de honden hun oorsprong in het buitenland ligt of dat de honden middels adoptie er vandaan komen. Het gaat om honden uit bijvoorbeeld Portugal, Spanje, Roemenië, Bulgarije, Scandinavië en Rusland om maar wat te noemen. Soms lijkt het wel een sport om een zo exclusief mogelijke hond te bezitten om zich te onderscheiden op straat van de andere hondenbezitters. Een ‘gewoon’ bastaardje zoals we ze vroeger veel zagen, daar hoor ik een enkele keer iemand over. Gewoon is blijkbaar niet hip.

Toen ik op asielhonden buitenland googelde kreeg ik een lijst van sites waar je je tot kunt wenden. Vele van de bemiddelaars werken vanuit een stichting. Of ze allemaal even betrouwbaar zijn dat weet ik natuurlijk niet. Hoe je daar je weg in kunt vinden lijkt mij best een lastig gegeven. Op de site van buitenlandsehondinzicht.nl vond ik een link naar een E-book met daarin tips voor de zoektocht naar hoe een buitenlandse hond te adopteren (verkorte link: https://ap.lc/kOxGb). Ze hebben de zoektocht in zes belangrijke stappen onderverdeeld.

Niet alle honden komen via adoptie hier, sommige komen ook bij een fokker vandaan. Zo weet ik van een hond uit Rusland dat die een week met een busje onderweg geweest is om hier bij haar nieuwe eigenaar aan te komen. Het is een prachtige hond maar wat doe je zo een diertje aan, het was destijds meen ik een pup van zes weken oud. En wat je voor de hond betaalt is ook niet mis. Anderzijds zijn er ook mensen die zelf naar het buitenland rijden om daar een hond ‘op te halen’. Volgens de petmonitor 2023 bevonden er zich in dat jaar 1,8 miljoen honden in Nederland. Dit zou gemiddeld 1,3 hond per huishouden zijn.

Wat betekent het voor een hond, de wens van een mens voor een hond? Honden hebben net als mensen een eigen karakter en gedragingen. Een hond kun je bepaalde dingen aanleren maar je kunt niet van ze verlangen te worden wat ze niet zijn. Het is van belang dat de match van eigenaar en hond goed is. Indien dit niet het geval is, wordt de hond daar de dupe van en wordt dan ‘weggedaan’. Daarnaast is de opvoeding van belang, deze draagt namelijk bij om in het dagelijks leven aanvaardbaar gedrag te vertonen en een goede relatie met de eigenaar op te bouwen. Voor beide een win-win situatie.

Schrijver: Jet Rood
25 juni 2024


Geplaatst in de categorie: dieren

3.0 met 3 stemmen 58Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)