Taal van de zomer 26
Een paar dagen na zijn droevige ervaring met het huilende schilderij in een galerie voor beeldende kunst werd de jongeling Bjarne Gosse opgebeld vanuit het ziekenhuis door Christiaan de kunstenaar. Hij was zich aan het voorbereiden voor het interview, dat voor de gelegenheid in het ziekenhuis werd gehouden, omdat het vanwege zijn gebroken rug niet anders kon. Het was belangrijk vanwege een grote overzichtstentoonstelling van zijn recente werk.
“Hallo Bjarne “ klonk zijn rustige stem. Zou jij misschien mijn aantekenschrift vanmiddag naar het ziekenhuis willen brengen? Hij vertelde Bjarne Gosse waar de sleutels van zijn atelier verstopt lagen in het huis van zijn hospita. “Ik heb ze nodig voor het interview, er staan belangrijke details in over mijn beweegreden voor het maken van mijn schilderijen.”
De van het mooie zomerweer genietende Bjarne had er niet veel zin in. Hij had veel aan deze wijze kunstenaar te danken, dus hij vermande zich. In het huis van Emma zocht hij naar de sleutels, die hij niet lang daarna vond. Bjarne Gosse ging op zijn roestige tweewieler naar het ruime atelier van de bekende Utrechtse kunstenaar. De zon scheen, het was onbewolkt.
De kunstenaar had Bjarne gedetailleerd verteld waar hij het lijvige aantekenschrift kon vinden. Toen Bjarne Gosse dat gevonden had, nam hij het schrift mee naar het ziekenhuis. Daar trof hij de kunstenaar in memorabele toestand, euforisch door de morfine en nog altijd gedreven door het leven.
Ze hadden een kort, maar reuze interessant gesprek. Hij vertelde Bjarne dat hij de volgende dag naar een radiostation moest luisteren, omdat het interview live werd uitgezonden voor het Utrechtse volk.
De jeugdige Bjarne luisterde de volgende dag met onbevangen oren, en wat hij hoorde verwonderde hem. Meer nog dan dat hij zichzelf had verwonderd door zijn intieme relatie met zijn hospita.
De bekende kunstenaar Christiaan wist meer over het leven dan de jongeling Bjarne tot dan toe had begrepen. Christiaan was verzwakt, door de zware val met een bromfiets op een eiland met een Griekse naam, maar al was zijn rug gebroken, zijn gedrevenheid nog altijd niet. Hij gaf het beste interview dat hij ooit had gegeven, intelligent en met een wonderbaarlijk inzicht.
Het kostte Bjarne Gosse twee eenzame dagen om te beseffen dat hij hem had begrepen.
Twee eenzame dagen met allerlei onzichtbare mensen om hem heen.
Drie dagen later ging de jeugdige Bjarne Gosse weer naar het ziekenhuis. Om de gehavende kunstenaar namens Emma en zichzelf een fruitmand te brengen.
Hij keek bezwerend naar de appels en de peren.
“Dank je wel Bjarne.” klonk zijn vermoeide stem en hij gaf Bjarne een boek van de populaire auteur Jan Boter mee.
Thuisgekomen bekeek Bjarne het boek. Toen hij het doorbladerde zag hij dat er op een van de pagina’s een handgeschreven brief was geplakt. Een korte brief die vol stond met erotische toespelingen over de schoonheid van de man. Bjarne Gosse wist al snel dat het over Maarten Wolvenknaap ging, want de omschrijvingen waren duidelijk en doeltreffend.
Bjarne Gosse wist dat Maarten Wolvenknaap zijn lichaam voor geld had verkocht aan Jan Boter, die er om bekend stond om voor de liefde te betalen.
Die nacht had de jeugdige Bjarne een levendige droom over de seksuele omgang die Jan Boter met zijn jonge kornuit Wolvenknaap had. Het ging er wild aan toe. Het was een bizarre droom die Bjarne uit zijn geheugen probeerde te wissen.
In de ochtendzon op het balkon vroeg Bjarne zich af hoe het met Kees Broodakker was. Ze hadden zolang naast elkaar in de klas gezeten dat het vanzelfsprekend was dat hij zo af en toe nog aan hem dacht.
Een paar dagen later was het zover. Emma had een Tupperware party georganiseerd in de huiskamer van het pand dat zij gekocht had van het geld dat ze van een overleden oom had gekregen. Nooit geweten dat ze zoveel vriendinnen had in de stad. Mensen uit alle rangen en standen op zoek naar een voordelige opbergset voor de kleine huishoudelijke spullen. En ze hield er zelf ook iets aan over. Hoe meer zij wist te verkopen, des te meer gratis artikelen zij kreeg voor haar eigen kleine huishoudelijke opberg behoeften. Het werd een thuisorkest van babbelende dames waar Bjarne zich als verlegen tuinbouwschool-scholier wat ongemakkelijk tussen voelde. Zijn bewondering voor de presentatie van zijn beminnelijke hospita werd er niet minder door. De ene na de andere huishoudset wist zij te verkopen aan de aandoenlijke dames die zij had uitgenodigd voor dit huishoudelijke verkoopfestijn. En er werd steeds weer opnieuw aangebeld. Kennelijk had zij de halve stad uitgenodigd en was er grote behoefte aan kunststof opbergdozen om gedroogde pasta en voorraadsuiker in op te bergen. De presentatie van Emma begon theatrale vormen aan te nemen. Toch leek het te werken want de dames die nog niets hadden gekocht luisterden gretig naar haar aanlokkelijke woorden, niet wetende dat Emma haar mooiste doos natuurlijk nooit zou verkopen.
“Waarschijnlijk is het dan slechts stilte die ons de innerlijke vrede brengt. Mensen worden regelmatig gekleineerd wanneer ze naïef zijn. En zelfs naïeve mensen zijn in staat de ander de belazeren, wanneer ze in hun onschuld geen oog hebben voor het lijden van andere mensen.”
Het was een van de citaten die Emma Petronella in zijn Hector Havermout schrift geschreven had met de rode inkt van een blauwe ganzenveer. Stiekem was ze in zijn kamer geslopen en ongevraagd had ze zijn nieuwe schrift gelezen en van haar erudiete aantekeningen voorzien.
Het voelde opdringerig. Ze had het ook gewoon kunnen vragen zoals Peter had gedaan. Had ze wel het recht om zomaar zijn kamer binnen te dringen? Aan de andere kant waren het wel wijze woorden die ze in zijn schrift had geschreven. Waarschijnlijk had ze goede bedoelingen gehad. Het kon niet anders of ze wilde Bjarne verder helpen in zijn leven.
Geplaatst in de categorie: overig