Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

PINKSTEREN

Wat moet je nu met Pinksteren? Met Kerstmis weet je dat het gaat om de geboorte van Jezus. Op Goede Vrijdag wordt Jezus door ons mensen gekruisigd en met Pasen volgt dan de opstanding. Maar wat moet je nu met Pinksteren? Leuk natuurlijk dat we twee vrije dagen hebben, maar weet je wel waarom we die vrije dagen hebben? Misschien heeft het iets met Hemelvaartsdag te maken, want dat is ook een vrije dag en neem er dan ook de vrijdag bij en je hebt een super lang weekend.
Blijft over: wat moet je nu met Pinksteren?

Het is natuurlijk mogelijk om het hele Nieuwe Testament er op na te lezen, dan kom je vanzelf de betekenis van Pinksteren tegen. Echt waar, in de Bijbel staat er over geschreven. Daar lees je dat vurige tongen boven de apostelen hingen en dat ze allemaal een andere taal spraken. Vurige tongen? Er zijn al weer meer vragen geboren en nog steeds hebben we vrije dagen, maar waarvoor zijn we vrij.

Pinksteren is moeilijker uit te leggen dan Kerstmis en Pasen. Geboorte en Opstanding zijn makkelijker te begrijpen. Hemelvaartsdag is ook nog uit te leggen: Jezus steeg op naar de Hemel. Na de Opstanding met Pasen zat Zijn werk er op. Maar na Hemelvaartsdag komen opeens die vurige tongen met Pinksteren. Wat moet ik mij daar nu weer bij voorstellen, hoor ik velen denken.

Ik zou zeggen: niet veel. Het is een verhaal over twaalf mensen in één kamer. Dan gaat het plotseling hard waaien in die kamer, alleen in die kamer. Dan komen er ook nog eens vlammetjes bij, deze gaan boven de hoofden van die mensen branden. Die twaalf mensen gaan opeens allemaal door elkaar praten in twaalf verschillende talen. Terwijl ze normaal allemaal dezelfde taal spreken. Het hele verhaal betekent dat op dat moment de Heilige Geest over die mensen neerdaalde.

Als nuchter mens kan men zich niet echt veel voorstellen bij zo’n verhaal uit de Bijbel. Iemand die een brand heeft meegemaakt, weet het zeker: laat die Heilige Geest maar wegblijven want ik houd niet van vlammetjes boven mijn hoofd of op andere plaatsen.

Dus gaan we Pinksteren wat eenvoudiger maken. Het makkelijkst is dat Jezus weer terug komt op aarde. Past ook goed in het rijtje Kerstmis (Geboorte), Pasen (Opstanding) en Hemelvaart (Jezus opgestegen ten Hemel).
Met Pinksteren komt Hij weer terug op aarde als een echte God, dus niet meer die eenvoudige Jood die her en der gaat prediken. Neen met Pinksteren komt Jezus terug als een echte God die in ons woont en ons de weg door het leven wijst. Een God die in ons woont is een geest, een Heilige Geest. Nu zijn we waar we wezen moeten, we zijn nu bij Pinksteren aanbeland. Pinksteren is het feest waarop de Geest van God in ons leven een plaats krijgt.

Wat die storm en die vlammen betreft en al dat gepraat in al die vreemde talen, het was een leuk verhaal toen het opgeschreven werd en meer ook niet. Ben jij niet blij dat de Heilige Geest nu wat minder lawaaierig te werk gaat? Nou dan!
Geniet van Pinksteren want vanaf nu zit er in ieder lichaam een goddelijk navigatiesysteem.


Zie ook: http://www.klaasvaneijbergenonline.info

Schrijver: Klaas van Eijbergen, 26 mei 2007


Geplaatst in de categorie: religie

3.0 met 7 stemmen 825



Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Luíz Indepels
Datum:
29 mei 2007
Het verhaal dat iedereen ineens in verschillende talen praat is meer het verhaal van de Toren van Babel. In het Pinksterverhaal gaat het erom dat iedereen die de apostelen hoorde praten, hen kon verstaan alsof ze in ieders eigen taal spraken.
Naam:
Jan Stas
Datum:
26 mei 2007
Email:
jean.g.stasskynet.be
Is het niet zo dat Pinksteren eigenlijk staat voor WEDERGEBOORTE, DE grote fantastische belofte die aan iedere mens van goede wil gedaan werd en die een volgehouden Christelijk en liefdevol leven uiteindelijk zal bekronen met dat onvolprezen GODDELIJK BEWUSTZIJN !

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)