Economie is beurs
De financiële crisis zet aan het denken. Handel in opties, die het ene uur meer waard zijn dan het andere, ondergraaft de economie. Ook helpen banken mensen aan geld om te dure huizen te kopen. Of de leners die dure leningen aankunnen is hun pakkie aan niet. Als ze er maar aan verdienen.
Door deze praktijken – wat ooit puur kapitalisme werd genoemd – gaat onze economie kapot.
Het zal niet de eerste keer zijn in de geschiedenis dat de gewone burger hiervan de dupe wordt. Prijzen stijgen terwijl de lonen dalen. Of een torenhoge inflatie laat de spaarcentjes verdampen. Banen verdwijnen. Meestal zijn het rijke kooplieden die van de crisis profiteren. Terwijl zij haar juist hebben veroorzaakt. Daarom zouden wij hier lessen uit moeten trekken. Ook de gewone burgers ontkomen niet aan reflectie. Want hoe vaak zijn onze ogen en buik groter dan onze portemonnee?
De harde economie - productie en consumptie van goederen waar iedereen voor werkt - draait best goed. Echter, door de handel in gebakken lucht wordt de economie aangetast. Als het ware beurs van binnen. De beurzen zijn voorral actief in democratische landen. Wat blijkt? De meeste burgers steunen dit beursgedrag helemaal niet. Overheden zouden er goed aan doen om meer rekening te houden met het volk. Zoals het hoort in een democratie. Ze zouden de geld- en optiebeurzen aan banden moeten leggen. Handel in obligaties en investeringen in echte ondernemingen prima. Maar over en uit moet het zijn met de handel in lucht ten koste van de gewone man en vrouw.
Zie ook: http://www.gmuitgevers.nl
Schrijver: George Knottnerus, 8 oktober 2008
Geplaatst in de categorie: actualiteit