Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Marc Tritsmans: Lente (Revisited)

Lente (Revisited)

en toch altijd opnieuw dat jongere
bonkende hart en die verliefd knikkende knieën
mij de ogen uitkijkend op al die ritselende, fluisterende

knisperende frutseltjes, gewichtloos zeilende, lichtgevende
pluisjes, doorkijkvliesjes, kleverig glanzende, zich langoureus ontvouwende aanhangseltjes, stampertjes, slurfjes

me tot in de diepste uithoek van mijn longen uitleverend
aan dit onzichtbare bombardement van ontketende en
schaamteloos alle grenzen overschrijdende feromonen

me de oren laten volstromen met op de rand van de waanzin
balancerende, watervlugge fuga's, duetten, kakofonieën
van gesnater, gekwetter, trillers, glottisslagen

bij invallende duisternis trachtend me uit dit broeierige
kolkende feestgedruis los te rukken maar vrezend dat ik
niet meer in mijn andere, koelere leven weer naar binnen wil

Marc Tritsmans is geboren in 1959 te Antwerpen. Hij studeerde tandheelkunde, maar hij werd milieu- en duurzaamheidsambtenaar in Borsbeek. Hij woont in Boechout.
Hij gaf enkele jaren poëzielessen aan de Antwerpse Schrijversacademie. Sinds eind jaren tachtig schrijft hij gedichten.
In 1992 verscheen zijn dichtbundeldebuut 'De wetten van de zwaartekracht', geen bijster originele titel, bij uitgeverij Lannoo (Tielt).
Hij publiceerde o.a. in: het Hollands Maandblad, het Nieuw Wereldtijdschrift, De Tweede Ronde, De Gids, Tirade en de Poëziekrant.
In 1994 verscheen 'Onder bomen'.
Hij won in 1991 en in 1995 de P.G. Buckinxprijs.
In 1997 verscheen 'Oog van de tijd', in 1999 'Van aarde', in 2000 'Sterk water', in 2002 'Kritische massa', in 2004 'Warmteleer', in 2008 'Man in het landschap' en in 2010 'Studie van de schaduw'.
In de bloemlezing van Gerrit Komrij staan zeven gedichten van hem.
Hij bewondert Rutger Kopland en diens stijl is hier en daar wel terug te vinden bij Marc. Hij schrijft eenvoudig en toegankelijk. Hij kreeg in zijn eerste dichtersjaren zeer bruikbare tips van Herman de Coninck.
In 2010 ontving hij de Poëzieprijs Melopee van de gemeente Laarne, die kreeg hij in de Wapenzaal van het schone kasteel van Laarne. Het was voor zijn gedicht 'Geen Aanleg'.
In 2011 ontving hij de Herman de Coninckprijs voor zijn bundel 'Studie van de schaduw'. Kristien Hemmerechts vertelde hem dat Herman gelukkig zou zijn geweest met de keuze van de jury. Zijn collega's van de technische dienst in Borsbeek zijn heel trots op hun literaire collega.

Marc is buitengewoon bescheiden en op zijn werk praat hij nauwelijks over zijn passie voor poëzie. Hij schreef de eerste cyclus uit de winnende bundel ('Uit de berg') na een bezoek aan de Galleria Borghese in Rome, waar beeldhouwwerken van Gian Lorenzo Bernini zijn tentoongesteld. De bundel gaat over de ontoereikendheid, het falen en de eindigheid. Hij worstelt met fundamentele, filosofische vraagstukken, waar hij geen antwoorden voor heeft. Hij schrijft over herinneringen, verlangens en gemis, vaak melancholisch van aard, traditioneel van vorm en diepgevoelig qua inhoud.
Zijn stem klinkt zachtaardig, ingetogen, correct, harmonieus en mannelijk-zangerig. Marc zegt: 'Dichten is een noodzaak. Je kunt niet zonder dichten. Vergelijk het met een marathonloper, die gedurende een aantal weken niet meer gelopen heeft, die voelt iets in zichzelf, dit werkt niet meer, er ontbreekt mij iets, als je lange tijd geen gedichten meer geschreven hebt, dan begint er iets te knagen!'. Dat riekt gelukkig naar meer!

Schrijver: Joanan Rutgers, 13 oktober 2011


Geplaatst in de categorie: literatuur

3.0 met 2 stemmen 133



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)