Integratie, een kosmisch verschijnsel
In bijna elk land zijn wel politici te vinden die zo’n hekel hebben aan buitenlanders dat hun politieke programma’s vooral zijn gebaseerd op vreemdelingenhaat. Het idee hierachter is dat een land er wel bij vaart als het ‘van vreemde smetten vrij’ is. Meestal komt dat erop neer dat zo veel mogelijk buitenlanders eruit moeten worden geschopt omdat zij verantwoordelijk zouden zijn voor alle maatschappelijke onrust, criminaliteit en werkloosheid. Als we die gekleurde, koeterwaals sprekende figuren het land uit hebben gewerkt, breken gouden tijden aan en is het weer rustig op straat en in de tram, zo luidt de simpele redenering die nog steeds een grote aantrekkingskracht uitoefent op eenvoudige lieden.
Vanuit de kosmos lijkt die gedachtegang nu te worden tegengesproken: ook in het heelal zijn allochtonen een doodnormaal verschijnsel. Heel veel zonnestelsels bevatten namelijk planeten, die vroeger rondom een andere ster hebben gedraaid. Het gebeurt soms dat een planeet op korte afstand wordt gepasseerd door een grotere, zwaardere planeet of door een ster. Daardoor kan hij uit zijn normale baan rondom een ster worden geslingerd. Zijn de krachten, die op zo’n planeet worden uitgeoefend, sterk genoeg, dan verdwijnt hij in de diepten van het heelal. In theorie kan dat zelfs met bewoonde planeten gebeuren!
Dat betekent trouwens niet dat een dergelijke planeet gedoemd is om voor altijd in zijn eentje door het heelal te zwerven. Na verloop van miljoenen jaren kan onze kosmische landloper opnieuw rakelings een toevallige ster passeren. Als zo’n ster met ongeveer dezelfde snelheid om het centrum van het melkwegstelsel draait en in dezelfde richting beweegt, kan die planeet zelfs voorgoed in zijn zwaartekrachtsveld terecht komen. Hij gaat dan baantjes draaien rondom zijn nieuwe gastheer. In sterrenkundig jargon spreekt men dan van een planeet die is ‘ingevangen’.
Zulke planeten komen redelijk vaak voor. Ongeveer één op de twintig sterren heeft een planeet om zich heen draaien die hij op zijn tocht door de ruimte heeft gevangen. Dat is kort geleden door twee sterrenkundigen ontdekt. De Nederlandse astronoom Thijs Kouwenhoven en zijn Israëlische collega Hagai Perets hebben dit vastgesteld nadat ze hadden onderzocht hoe de sterren in zgn. ‘open sterrenhopen’ om elkaar heen bewegen. Open sterrenhopen zijn groepen van tussen de 100 en de 1000 sterren. Ze staan vrij dicht op elkaar en zijn in dezelfde periode geboren. Omdat men tegenwoordig weet dat er om heel veel sterren planeten draaien – op 2 oktober dit jaar waren er al 838 ontdekt! – zal het in zo’n dichtbevolkte sterrenhoop af en toe gebeuren dat een planeet van het ene zonnestelsel naar het andere hopt. Zo’n reis van het ene zonnestelsel naar het andere kan zo maar miljoenen jaren duren. Sommige migrantenplaneten komen zelfs nooit bij een andere ster aan. Zo zijn er vrije planeten ontdekt die niet om een ster, maar om een andere vrije planeet zijn gaan draaien. Dat zijn twee eenzame zielen die elkaar gevonden hebben, zeg maar. In kosmische zin hokken ze samen op een eiland dat verder onbewoond is.
Sterrenkundigen hebben intussen ook verklapt dat het met die allochtone planeten goed gaat. Van botsingen of opstootjes is geen sprake, laat staan van scheldpartijen over en weer. Autochtone planeten en de pas binnengekomen migranten laten elkaar altijd met rust. Keurig netjes draaien de verse allochtonen op gepaste afstand rondom hun nieuwe ster. Meestal zijn hun banen wat groter dan die van hun autochtone broertjes en zusjes. Dat is normaal. Ze zijn immers net uit het heelal aan komen waaien. Ook gebeurt het vaak dat ze onder een wat andere hoek rondom hun nieuwe ster cirkelen. Toch is hun integratie keurig netjes verlopen. Geen wonder, want in het heelal maakt het geen lichtseconde uit waar je vandaan komt. Naar afkomst en grootte wordt in de kosmos niet gekeken. Relletjes komen in de ruimte dan ook niet voor. Wat wil je ook: in tegenstelling tot op aarde is integratie in het heelal een doodnormaal verschijnsel.
Geplaatst in de categorie: heelal
Dankzij diezelfde zware elementen kon het leven op aarde ontstaan. Ons eigen lichaam is er zelfs voor een deel mee opgebouwd! De dood van een reuzenster heeft dus de voorwaarden geschapen voor ons eigen bestaan. Door die gedachte komt de sterrenwereld wel heel erg dichtbij: wij zijn in fysieke zin kinderen van de kosmos, gemaakt uit sterrenstof!
In essentie gaat het mij erom dat binnen elk samengesteld geheel, of het nu om een zonnestelsel (een ster met enkele planeten eromheen) gaat of om een menselijke samenleving, het mogelijk is om één of meer leden, die uit een andere verzameling afkomstig zijn en daarom ook andere eigenschappen hebben, probleemloos te integreren. Als dat in het heelal wél kan, waarom doen mensen er dan vaak zo vreselijk moeilijk over? Dat is eigenlijk de hele redenering hier.
De vijf procent van de planeten, afkomstig uit een ander zonnestelsel vergelijken met de vijf procent vreemdelingen in ons land, lijkt mij wel heel erg bedacht. En nog steeds is volgens mij een sterrenstelsel, en alles wat daar wel of niet gebeurt, moeilijk in de context te plaatsen van integratie van mensen.
Nu ja, wij mogen wel van gedachten verschillen.
Natuurlijk zijn er verschillen tussen integratie in menselijke samenlevingen en die in de kosmos. Toch zijn de overeenkomsten duidelijk. Zo schat men dat ongeveer 5 procent van de planeten uit een ander zonnestelsel afkomstig is. Dat is ongeveer vergelijkbaar met het percentage vreemdelingen in ons land. En zoals planeten probleemloos kunnen integreren in een nieuw zonnestelsel, zo moet het volgens mij ook in de menselijke samenleving mogelijk zijn om vreemdelingen op te nemen.
Voor mij is de kosmos één groot organisch geheel; de mens zie ik als een kind van de kosmos. En wat in het groot normaal is, zou daarom ook op aarde normaal moeten zijn: het vreedzame samenleven van mensen van verschillende culturen binnen één geheel, waarin de leden elkaar niet als vijanden zien, maar als mensen die juist van elkaar kunnen leren en met elkaar samenwerken in dienst van het geheel.
Wat een brede algemene ontwikkeling. Ik hoop dat er vlug een boek van je verschijnt.