Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Integratie, een kosmisch verschijnsel

In bijna elk land zijn wel politici te vinden die zo’n hekel hebben aan buitenlanders dat hun politieke programma’s vooral zijn gebaseerd op vreemdelingenhaat. Het idee hierachter is dat een land er wel bij vaart als het ‘van vreemde smetten vrij’ is. Meestal komt dat erop neer dat zo veel mogelijk buitenlanders eruit moeten worden geschopt omdat zij verantwoordelijk zouden zijn voor alle maatschappelijke onrust, criminaliteit en werkloosheid. Als we die gekleurde, koeterwaals sprekende figuren het land uit hebben gewerkt, breken gouden tijden aan en is het weer rustig op straat en in de tram, zo luidt de simpele redenering die nog steeds een grote aantrekkingskracht uitoefent op eenvoudige lieden.

Vanuit de kosmos lijkt die gedachtegang nu te worden tegengesproken: ook in het heelal zijn allochtonen een doodnormaal verschijnsel. Heel veel zonnestelsels bevatten namelijk planeten, die vroeger rondom een andere ster hebben gedraaid. Het gebeurt soms dat een planeet op korte afstand wordt gepasseerd door een grotere, zwaardere planeet of door een ster. Daardoor kan hij uit zijn normale baan rondom een ster worden geslingerd. Zijn de krachten, die op zo’n planeet worden uitgeoefend, sterk genoeg, dan verdwijnt hij in de diepten van het heelal. In theorie kan dat zelfs met bewoonde planeten gebeuren!

Dat betekent trouwens niet dat een dergelijke planeet gedoemd is om voor altijd in zijn eentje door het heelal te zwerven. Na verloop van miljoenen jaren kan onze kosmische landloper opnieuw rakelings een toevallige ster passeren. Als zo’n ster met ongeveer dezelfde snelheid om het centrum van het melkwegstelsel draait en in dezelfde richting beweegt, kan die planeet zelfs voorgoed in zijn zwaartekrachtsveld terecht komen. Hij gaat dan baantjes draaien rondom zijn nieuwe gastheer. In sterrenkundig jargon spreekt men dan van een planeet die is ‘ingevangen’.

Zulke planeten komen redelijk vaak voor. Ongeveer één op de twintig sterren heeft een planeet om zich heen draaien die hij op zijn tocht door de ruimte heeft gevangen. Dat is kort geleden door twee sterrenkundigen ontdekt. De Nederlandse astronoom Thijs Kouwenhoven en zijn Israëlische collega Hagai Perets hebben dit vastgesteld nadat ze hadden onderzocht hoe de sterren in zgn. ‘open sterrenhopen’ om elkaar heen bewegen. Open sterrenhopen zijn groepen van tussen de 100 en de 1000 sterren. Ze staan vrij dicht op elkaar en zijn in dezelfde periode geboren. Omdat men tegenwoordig weet dat er om heel veel sterren planeten draaien – op 2 oktober dit jaar waren er al 838 ontdekt! – zal het in zo’n dichtbevolkte sterrenhoop af en toe gebeuren dat een planeet van het ene zonnestelsel naar het andere hopt. Zo’n reis van het ene zonnestelsel naar het andere kan zo maar miljoenen jaren duren. Sommige migrantenplaneten komen zelfs nooit bij een andere ster aan. Zo zijn er vrije planeten ontdekt die niet om een ster, maar om een andere vrije planeet zijn gaan draaien. Dat zijn twee eenzame zielen die elkaar gevonden hebben, zeg maar. In kosmische zin hokken ze samen op een eiland dat verder onbewoond is.

Sterrenkundigen hebben intussen ook verklapt dat het met die allochtone planeten goed gaat. Van botsingen of opstootjes is geen sprake, laat staan van scheldpartijen over en weer. Autochtone planeten en de pas binnengekomen migranten laten elkaar altijd met rust. Keurig netjes draaien de verse allochtonen op gepaste afstand rondom hun nieuwe ster. Meestal zijn hun banen wat groter dan die van hun autochtone broertjes en zusjes. Dat is normaal. Ze zijn immers net uit het heelal aan komen waaien. Ook gebeurt het vaak dat ze onder een wat andere hoek rondom hun nieuwe ster cirkelen. Toch is hun integratie keurig netjes verlopen. Geen wonder, want in het heelal maakt het geen lichtseconde uit waar je vandaan komt. Naar afkomst en grootte wordt in de kosmos niet gekeken. Relletjes komen in de ruimte dan ook niet voor. Wat wil je ook: in tegenstelling tot op aarde is integratie in het heelal een doodnormaal verschijnsel.

Schrijver: Hendrik Klaassens, 3 oktober 2012


Geplaatst in de categorie: heelal

4.1 met 366 stemmen 1.789Er zijn 8 reacties op deze inzending:

Naam:
Hendrik
Datum:
31 december 2012
Email:
klaassens38zonnet.nl
Het staat je natuurlijk vrij om hier anders over te denken, Len. Toch is de link tussen ons, mensen, en de kosmos veel nauwer dan je denkt. Zo bestaat ons eigen zonnestelsel (de zon en de planeten) voor een groot deel uit elementen die zijn ontstaan door de explosie van een supernova.

Dankzij diezelfde zware elementen kon het leven op aarde ontstaan. Ons eigen lichaam is er zelfs voor een deel mee opgebouwd! De dood van een reuzenster heeft dus de voorwaarden geschapen voor ons eigen bestaan. Door die gedachte komt de sterrenwereld wel heel erg dichtbij: wij zijn in fysieke zin kinderen van de kosmos, gemaakt uit sterrenstof!
Naam:
Len Cornelis
Datum:
30 december 2012
Helaas brengt je toelichting, Hendrik, ons niet nader. Natuur of kosmos, dat zijn voor mij nog vage begrippen. Oneindig verre sterrenstels linken aan tolerantie van mensen, en vermogen tot integratie van groepen in de samenleving? Dat vind ik nog steeds kort door de bocht. Maar wij mogen gerust verschillen in waarneming.
Naam:
Hendrik
Datum:
28 december 2012
Email:
klaassens38zonnet.nl
Len, waarom vind je die vergelijking 'wonderlijk', 'erg geforceerd' en 'heel erg bedacht'? Dat is mij nog steeds niet duidelijk. Die vijf procent is geen halszaak; het gaat erom dat overal vermenging plaatsvindt.

In essentie gaat het mij erom dat binnen elk samengesteld geheel, of het nu om een zonnestelsel (een ster met enkele planeten eromheen) gaat of om een menselijke samenleving, het mogelijk is om één of meer leden, die uit een andere verzameling afkomstig zijn en daarom ook andere eigenschappen hebben, probleemloos te integreren. Als dat in het heelal wél kan, waarom doen mensen er dan vaak zo vreselijk moeilijk over? Dat is eigenlijk de hele redenering hier.
Naam:
Len Cornelis
Datum:
28 december 2012
Dank voor je antwoord. Ik blijf de vergelijking wonderlijk en erg geforceerd vinden. Je eerste tekstblok vat ik helaas niet. Ligt ook aan mijn gebrekkige kennis hierover.

De vijf procent van de planeten, afkomstig uit een ander zonnestelsel vergelijken met de vijf procent vreemdelingen in ons land, lijkt mij wel heel erg bedacht. En nog steeds is volgens mij een sterrenstelsel, en alles wat daar wel of niet gebeurt, moeilijk in de context te plaatsen van integratie van mensen.

Nu ja, wij mogen wel van gedachten verschillen.
Naam:
Hendrik Klaassens
Datum:
27 december 2012
Email:
klaassens38zonnet.nl
Len, mijn antwoord is 'ja'. Het gaat hier trouwens niet om integratie in sterrenstelsels zoals bijv. ons melkwegstelsel en de Andromedanevel, maar om integratie in zonnestelsels. Sterrenstelsels versmelten wel eens met elkaar, maar dan zijn de gevolgen heel anders.

Natuurlijk zijn er verschillen tussen integratie in menselijke samenlevingen en die in de kosmos. Toch zijn de overeenkomsten duidelijk. Zo schat men dat ongeveer 5 procent van de planeten uit een ander zonnestelsel afkomstig is. Dat is ongeveer vergelijkbaar met het percentage vreemdelingen in ons land. En zoals planeten probleemloos kunnen integreren in een nieuw zonnestelsel, zo moet het volgens mij ook in de menselijke samenleving mogelijk zijn om vreemdelingen op te nemen.

Voor mij is de kosmos één groot organisch geheel; de mens zie ik als een kind van de kosmos. En wat in het groot normaal is, zou daarom ook op aarde normaal moeten zijn: het vreedzame samenleven van mensen van verschillende culturen binnen één geheel, waarin de leden elkaar niet als vijanden zien, maar als mensen die juist van elkaar kunnen leren en met elkaar samenwerken in dienst van het geheel.
Naam:
Len Cornelis
Datum:
26 december 2012
Pas nu tref ik, bij toeval, jouw wonderlijke vergelijking aan. Meen je werkelijk, dat integratie in sterrenstelsels, ook maar enigszins te vergelijken is met integratie van mensen in een samenleving?
Naam:
Annejan Kuperus
Datum:
3 oktober 2012
Email:
ajkuperushotmail.com
Wat maak jij een prachtige vergelijking in een meer dan prima beschouwing; ooit zullen ook mensen die jij eenvoudige lieden noemt, positief met deze waarheid worden geconfronteerd. Zullen zij tot de conclusie komen dat niemand voor niets zijn, haar of hun land (is) ontvlucht. Wat een verrijking voor alleen al de Nederlandse literatuur! Teveel mensen hebben helaas een beperkte horizon, waardoor die 'kleine wereld' waarop zij leven al snel vol is... Bovendien kunnen zij niet verder kijken dan hun neus lang is. Dan is jouw wereld klein en zien mensen bergen waar slechts heuvels liggen... Sublieme beschouwing. Subtiel verwoord!
Naam:
Eelt
Datum:
3 oktober 2012
Email:
a.renselaarsimpc.nl
Beste Hendrik, alweer zo'n buitengewoon interessante beschouwing en meesterlijk geschreven.
Wat een brede algemene ontwikkeling. Ik hoop dat er vlug een boek van je verschijnt.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)