Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Ridderschap in het hol van de leeuw

(voor David Kato Kisule (1964 - 2011))

Je bent geboren in 1964 in Nakawala, in Uganda. Je moeder is Lydia Mulumba.
Je kreeg de naam 'Kato', omdat je de jongste van een tweeling was.
Je studeerde aan het King's College Budo en aan de Kyambogo University.
Je was leraar van het Nile Vocational Institute in Njeru, nabij Jinja. Tijdens dit leraarschap ontdekte je dat je homoseksueel was. In 1991 werd je daar ontslagen, zonder een geldige reden, maar je vermoedde wel waarom.

Je keerde terug naar je familieleden en met name naar je oudere tweelingbroer John Malumba Wasswa.
Daarna was je enkele jaren leraar in Johannesburg. Bij de afschaffing van de apartheid werd ook het verbod op homoseksualiteit ingetrokken. De LGBT-rechten groeiden en eenmaal terug in Uganda verklaarde je op vierendertig jarige leeftijd, tijdens een persconferentie, dat je homoseksueel was. Je werd gearresteerd en je zat een week in de gevangenis.
Je bleef in contact met de buitenlandse activisten voor homorechten. Je was lid van de roomse faculteit van de St. Herman Nkoni Boys Primary School. Je was een gedreven medewerker van de geheime beweging voor LGBT-rechten in Uganda. Je werd de advocaat-officier van de Seksuele Minderheden in Uganda, de SMUG.

In november 2009 sprak je bij de Verenigde Naties tijdens een conferentie over de mensenrechten. Je sprak over de bedreigende anti-LGBT sfeer in heel Uganda. De aanwezige leden van de Uganda Human Rights Commission lachten je openlijk en vernederend uit. De politicus en het parlementslid David Bahati was/is voor de wet tegen homoseksualiteit en voor de doodstraf van homoseksuelen. Deze wet stond op het punt erdoor te komen. Barack Obama heeft deze wet veroordeeld als 'zeer verfoeilijk'.

Deze Bahati gaf de hoogste baas van de politie de opdracht om jou en andere SMUG-leden te arresteren, wat mislukte, want jullie roken onraad en jullie waren al weg. Daarna hield een getergde Bahati een haatdragend betoog tegen homoseksuelen, waarbij hij gespierde bijval kreeg van de 'christelijke' predikant Martin Ssempa. Jezus heeft nooit homohaat gepredikt, integendeel, hij kwam juist op voor de zwakkeren in de samenleving; hoeren, tollenaars, kreupelen, melaatsen, gevangenen, armen en andere door de massa verguisden en tot zondebokken verklaarden.

In 2010 ging je een jaar naar de Universiteit van York in Engeland om te studeren aan het Centrum voor Toegepaste Mensenrechten. Dit was vooral omdat je als mensenrechtenactivist een groot gevaar liep in je eigen land. In oktober 2010 verschenen er in de Ugandese krant 'Rolling Stone' honderd namen en foto's van homoseksuelen. Zelfs hun adressen werden gepubliceerd. Zijdelings stond er 'Hang Them!' bij. Ook jouw naam, foto en adres stonden erbij. Net als van twee andere SMUG-leden, Kasha Jacqueline Nabagesera en Julian Onziema.
Jullie drieën hebben vervolgens de krant aangeklaagd en op 3 januari 2011 hebben jullie deze zaak gewonnen, want het was een brutale aanval op de fundamentele rechten en vrijheden, het recht op menselijke waardigheid en privacy. Bovendien is het aanzetten tot geweld en moord uitermate strafbaar.

Op 26 januari 2011 was je in je huis te Bukusa (Mukono Town) aan het telefoneren met Julian Onzieme. Ineens was er een indringer, die je met een ijzeren hamer twee keer woest op je hoofd heeft geslagen. Hij ging er te voet snel vandoor. Op weg naar het Kawolo ziekenhuis ben je overleden. Je werd zesenveertig jaar.

Sinds de justitiële overwinning op die valse krant was er een aanzienlijke toename van intimidaties en bedreigingen. Je werd midden op de dag vermoord en je vrienden, o.a. Joe Oloka-Onyango, waren ervan overtuigd, dat je homoseksualiteit en je homo-activisme het motief voor de moord op jou waren.
Toch zat het anders in elkaar, want de moordenaar was Sidney Nsubuga Enoch, die bij jou in huis woonde. Hij was een bekende dief, een lokale tuinman en een mannelijke prostitué. Hij had een persoonlijk meningsverschil met jou, want jij wilde hem niet betalen voor zijn seksuele handelingen.

Op 28 januari 2011 was je begrafenisdienst in Nakawala. Ineens preekte de 'christelijke' dominee tegen homoseksualiteit en wees hij naar de vervloekte steden Sodom en Gomorra. Oud-testamentische, niet op waarheid beruste bangmakerij. De onthutste, overwegend homoseksuelen bestormden de preekstoel en ze verjoegen hem van het preekgestoelte. Er ontstond een schermutseling tussen de dorpsbewoners, die de jankende dominee steunden, en de rouwende homoseksuelen. De bevooroordeelde dorpelingen weigerden jou te begraven en dus ben je door je homoseksuele vrienden begraven. Ook bij het homo-monument in Amsterdam was een herdenkingsdienst.

Op 10 november 2011 heeft de rechter Joseph Mulangira jouw moordenaar tot dertig jaar gevangenisstraf veroordeeld. Op 11 februari 2012 verscheen op het Internationale Filmfestival van Berlijn de documentaire 'Call Me Kuchu', wat voor een deel over jouw leven gaat.

President Yoweri Museveni heeft onder grote druk de wet tegen homoseksualiteit afgelast. Toch staat op homoseksuele handelingen nog steeds veertien jaar gevangenisstraf.
En toch zijn er in Uganda nog geregeld walgelijke, laffe, geestesgestoorde moorden op homoseksuelen.

In een interview zei je dat je meerdere keren bent geslagen, met een fles tegen je voorhoofd en iemand sloeg je zelfs een gebroken schouderbeen. Ach arme, Sidney, die je genereus onderdak en ruimte gaf, heeft je zelfs om ordinaire geldfrustratie demonisch doodgeslagen.

Schrijver: Joanan Rutgers, 23 februari 2013


Geplaatst in de categorie: idool

3.9 met 8 stemmen 147



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)