Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een Koerdische Ofra Haza in Amersfoort

Chopy Fatah is een wereldberoemde, Koerdische zangeres, die in 1983 is geboren in de oliestad Kirkuk in Irak.

Als kind begon zij al oude, Koerdische liederen te zingen, gestimuleerd door haar moeder Sharah, die slaapliedjes voor haar zong, waardoor ze haar de zuivere, Koerdische klanken doorgaf. Haar moeder komt namelijk uit een zeer muzikaal gezin.
Haar vader zat in het verzet tegen Saddam Hoessein. Hij werd vaak met de dood bedreigd en hij zat geregeld in de gevangenis.
Zij heeft twee jongere broers. Haar gezin is in een auto gevlucht voor de tirannie van Hussein en ze namen zo'n twee honderd cassettes met oud-Koerdische muziek mee. Een groot deel authentieke liederen, die Chopy later hebben geïnspireerd tot haar vertolkingen. Zij zijn ook een deel per ezel gevlucht richting een vluchtelingencentrum in Iran. Chopy zat te zingen op haar ezel. Tijdens die vluchtroute overleden veel kinderen door de steken van schorpioenen.

Op haar vijfde kwam Chopy met haar familie naar Nederland en ze settelden zich in Heiloo, onder Alkmaar. Daar is het beroemde bedevaartskerkje 'Via Maria naar Jezus', waar Gerard Reve vaak kwam en over geschreven heeft. Het ligt niet ver bij de duinen en de Noordzee vandaan en ik kan me zo voorstellen, dat Chopy daar 's zomers veel genoten heeft.
Op haar zevende sloot ze zich aan bij een Koerdisch koor, waarmee ze haar oorsprong gelukkig niet verloochende. Op haar dertiende kreeg ze zangles op een muziekschool en ze kreeg anderhalf jaar privé-zangles van de aimabele Kees de Bryun. In een uitzending van 'Een Vandaag' keerde ze nog even dankbaar naar hem terug.
Op haar zestiende ging ze naar de Koerdische Music Academy in Duitsland, waar ze les kreeg van de muziekleraar Wirya Ahmad. Daar zong ze ook in de band 'Koma Berxwedan'. Op haar zeventiende had ze in Den Haag haar eerste optreden voor pakweg 3000 mensen. In datzelfde jaar had ze een optreden voor de Koerdische televisie. Tegenwoordig treedt ze op voor minstens 100.000 mensen.
Ze is een superster in Syrië, Irak, Iran, Turkije, Armenië, Koerdistan en Azerbeidzjan. Ze kan zichzelf in die landen niet zomaar op straat begeven, zonder dat ze door honderden mensen zal worden ingesloten en bejubeld.

Op haar twintigste verscheen haar debuutalbum 'Cit Naw Binêm' (= Hoe moet ik je noemen), in samenwerking met de muzikant kak Burgan Mofti. Opgevolgd door de albums 'Nawat Denem Zino', 'Crystal', 'SARA' en 'Baran'. 'Baran' (= regen) is een fantastische popsong.
In 2013 verscheen je eerste Engels-talige album, wat sterk overeenkomt met de loopbaan van de Israëlische zangeres Ofra Haza, met wie ik haar graag vergelijk en wat een hele eer is, zal ze begrijpen. Ook en vooral een aansporing en een diepe buiging voor haar fenomenale stem. De arme Ofra overleed helaas op haar twee-en-veertigste aan de gevolgen van aids.

Ze is in Syrië geweigerd om te komen optreden, omdat ze in haar liederen meermaals het woord 'Koerdistan' noemt. Ze hoopt dat Assad gauw opkrast, want er is daar al meer dan genoeg geleden.
Ze trad vol trots op in haar geboortestad Kirkuk, waar nog geregeld bomaanslagen zijn, maar dat wist ze met Hollandse nuchterheid weg te wuiven. Ze zet zich in voor de Koerdische vrede, o.a. via gratis concerten in haar homeland. Verder ondersteunt ze de Vrede en Democratie Partij, onder leiding van Ahmet Türk.

Chopy heeft een fabuleuze stem, exotisch, mysterieus, uiterst melodieus en heerlijk weergalmend, gevoelvol, verrassend en vitalistisch. De oosterse muziekinstrumenten maken het allemaal tot een gigantisch muziekfeest. Ze wordt de Koerdische Anouk genoemd, maar met alle respect voor Anouk, schuift ze veel meer in de richting van Ofra Haza en dat is net een tandje meer. Mijns inziens.

Op 2 februari 2007 is Chopy getrouwd met ene Namo en ze gingen op huwelijksreis naar Mexico, waar ze volop genoot van de witte stranden en de nog echt blauwe oceaan. Of ze nog steeds samenzijn kan ik niet bevestigen. Chopy woont al vele jaren in Amersfoort, waar ze nauwelijks wordt herkend als een wereldberoemde zangeres met de meest grote stemkwaliteiten. Natuurlijk wordt ze wel nagekeken, omdat ze beeldschoon is, maar bij die reden blijft het dan vaak.

Amersfoortse burgers zijn hopelijk gealarmeerd door deze column, want ze hebben wel een heel bijzondere stadsgenote in hun midden, met een intens verrukkelijke stem, die je zomaar kunt tegenkomen in de HEMA, de V&D, de Albert Heijn, een café, een patatzaak of de Free Record Shop, nieuwsgierig neuzend naar de voorraad van haar eigen CD's. Aarzelend benaderd door een twitterende, kauwgom-kauwende, narcistische hardrockfan met zwaar afwijkende interesses, die eens per ongeluk op internet gebiologeerd raakte door een clip en lied van Chopy Fatah.


Zie ook: http://www.youtube.com/watch?v=NKECFoRfJ-U

Schrijver: Joanan Rutgers, 14 april 2013


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 2 stemmen 249



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)