Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Linkse wereldverbeteraar tot elke prijs

(voor Reina Prinsen Geerligs (1922 - 1943))

Je bent geboren op 7 oktober 1922 in Semarang op Java. Je vader Reinier Johan Prinsen Geerligs was een chemicus en je joodse moeder was Helen Carolina Zon. Kort na je geboorte verhuisde je naar Amsterdam. Je had een twee jaar jongere broer. Je zat op het Barlaeus Gymnasium in Amsterdam. Willem Frederik Hermans zat bij jou in de klas, net als Theo Henrar, die later ook in het verzet ging. Je was lid van de Jeugdbond voor Natuurstudie en je schreef gedichten en prozawerk. Je had contact met Hermans en je had een liefdesrelatie met Guido van Suchtelen. Je eerste publicatie was het verhaal 'Gerechtigheid', waarmee je een opstelwedstrijd van het literaire blad 'Contact' won. Je studeerde Nederlands, omdat je schrijfster wilde worden.

Door je activiteiten voor het verzet verminderde je literaire ambitie. Je was zeer strijdvaardig en tijdens de Februaristaking wilde je met medestudenten een staking uitvoeren. Op je achttiende verhuisden je ouders naar Laren, terwijl jij in Amsterdam bleef wonen, op de Koninginneweg 121. Dit was de ontmoetingsplek voor de links-socialistische verzetsgroep CS-6, waarvan jij lid was. CS-6 staat voor Corellistraat 6.

Je schuilnaam was Leentje Vandendriesch en in het begin deed je vooral koerierswerk. Jij verborg en verzorgde joodse onderduikers, je vervoerde joodse kinderen naar onderduikadressen, je vervalste papieren, je bracht illegale kranten rond, je vervoerde wapens en je hield de omgeving in de gaten tijdens aanslagen. De groep was opgericht door de broers Jan Karel en Gideon Willem Boissevain, woonachtig aan de Corellistraat 6, waar in de kelder tijdbommen werden gemaakt. Andere leden waren Pam Pooters, Jan Verheul, Leo Frijda, Louis Boissevain, Gerrit Willem Kastein, Sape Kuiper, Hans Katan en Truus van Lier.

Op 2 juli 1943 wilde je in Enschede samen met Louis de politieman Pieter Kaay vermoorden, verantwoordelijk voor het arresteren en vermoorden van twaalf verzetsmensen. Pieter zat in de huiskamer met een kind op zijn schoot. De actie werd een dag later uitgevoerd, maar dan door een verzetsgroep uit Enschede. Kort na deze aanslag werd het leeuwendeel van CS-6 gevangen genomen. Op 23 juli 1943 werd je gearresteerd, toen je een pistool wilde afleveren aan de Cornelis Krusemanstraat 79-1, een huis van CS-6. Een gevangen lid van CS-6 had het adres verraden. Je werd naar het Huis van Bewaring op de Amstelveenseweg gebracht. Je bekende je verzetsdaden zonder fysieke mishandelingen. Je bekende de moord op Kaay, zodat de ware daders vrijuit gingen.

In je cel schreef je 'Recht, al barstte de wereld!'. Via de verwarmingsbuizen bemoedigde je de andere gevangenen, o.a. Rose Lopes de Leao Laguna, ook lid van CS-6, maar jullie kenden elkaar niet. Pas na de oorlog ontdekte Rose, dat jij het was, die haar zo ondersteunde. Je wist ook via het wasgoed berichten naar buiten te smokkelen. Een laatste bericht aan Van Suchtelen luidde: 'Ik ben trots op wat ik heb gedaan!'. CS-6 vermoordde 24 grote vijanden. Na enkele maanden gevangenschap werd je samen met Truus van Lier en Nel Hissink - van den Brink naar Duitsland gebracht.

Op 24 november 1943 ben je samen met Truus en Nel vermoord bij het landgoed Oranienburg in het kamp Sachsenhausen, in opdracht van de SS-generaal Erich Kaltenbrunner en bijgewoond door de Stabsscharführer Schumann. Je liepen zingend en met trotse hoofden het vuurpeloton op het executieterrein tegemoet. Jullie zijn na jullie dood door necrofiele, psychopathische arbeiders in het crematorium verkracht. Je werd eenentwintig jaar.

Schrijver: Joanan Rutgers, 19 maart 2014


Geplaatst in de categorie: idool

5.0 met 1 stemmen 120



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Bert Weggemans
Datum:
16 mei 2021
Mooi eerbetoon voor Reina, Joanan!
Twee kleine verbeteringetjes op de tekst: ik denk dat je met de naam Jan Verheul de vrijheidsstrijder Jan Verleun bedoelt. Reina schreef in haar vel op de muur Recht al Barste de Wereld. Ik moest er zelf ook twee keer naar kijken, maar volgens mij gebruikte zij de aanvoegende wijs: ook al zou de wereld barsten.
Het boekje dat Rob van Olm over haar schreef gebruikt deze zin in de titel.Met als ondertitel De ondergang van de verzetsgroep CS-6.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)