Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Ordinaire liefdesnijd werd je ondergang

(voor Esmée Adrienne van Eeghen (1918 - 1944))

Je bent geboren op 7 juli 1918 in Amsterdam. Je vader was Reginald van Eeghen, directeur van de Amstel-brouwerij. Je moeder was jonkvrouw Minette Adrienne van Lennep. Je broer Dave was twee jaar jonger.

Op je achtste zijn je ouders gescheiden en ging je vader naar Amerika. Je moeder hertrouwde met baron Alphert Schimmelpenninck van der Oye, burgemeester van Maarn en Doorn. Hij had al een dochter uit een eerder huwelijk, baronesse Gratia, en je moeder en hij kregen zoon Sander.

Op je achttiende overleed je vader in San Francisco. Dave en jij gingen in het verzet en jullie regelden onderdak voor Amsterdamse studenten. Je sprak uitstekend Engels, Duits, Frans en Fries.
In 1943 had je een relatie met Henk Kluvers, die net als jij in het Amsterdamse Burgerziekenhuis werkte. Henk ging in het verzet in Leeuwarden en jij volgde hem. Je wilde graag een gezin met Henk stichten, maar hij kreeg tuberculose en hij verbrak de relatie.

Op 25 juli 1943 overviel het verzet het Arbeidsbureau in Leeuwarden, waarna je besloot om in Friesland te blijven. Je werkte voor de Knokploeg-leider Krijn van der Helm, eerst als koerierster, later als vervoerster van joodse onderduikers en geallieerde piloten naar onderduikadressen. Je wist alles van de Friese verzetsbeweging en je kende vele leiders in andere provincies. Je vergaderde in het huis van Harm en Annie Kingma. Harm was directeur van een timmerfabriek. Je deed in je eentje wapen- en munitietransporten naar Amsterdam en Limburg. De gevaarlijkste opdrachten waren voor jou.
Je rookte veel en je dronk sterke drank. Je had een grillig karakter en je zat vol tegenstrijdigheden. Je schuilnamen waren Elly en Sjoerdje. Je bezorgde voedselbonnen en identiteitspapieren bij onderduikers en je deed mee aan gewapende overvallen. Je was onverschrokken en je paaide zelfs een Duitse officier, die onwetend voor jou een koffer met wapens langs de controle droeg. Terwijl je een koffer vol bonkaarten vervoerde, opende je rustig de koffer en zei je tegen de controlerende Duitser, dat je als vertegenwoordigster van een papierfabriek papiermonsters bij je had.

Je had een relatie met Krijn, die getrouwd was en vader van Krijntje was. Van Krijn moest je aanpappen met Duitse officieren en je moest twee SD-ers naar Makkum lokken, zodat ze gedood konden worden. Dit plan bleef onuitgevoerd. Je infiltreerde bij de Sicherheitsdienst en je ging met sommigen naar bed, ook omdat je voor seksuele vrijheid was. Daarbij was je onweerstaanbaar mooi. Met verzetsleden deelde je ook vaak het bed. Je was een ideale spionne, maar sommigen vonden je een onbetrouwbare nymfomane. Het zou wat. Krijn werd vervangen door Piet Oberman. Dave probeerde naar Engeland te vluchten, maar hij werd verraden en in IJmuiden gearresteerd. Hij overleed in Bergen-Belsen.

In de lente van 1944 kreeg je een relatie met de Wehrmacht-officier Hans Schmälzlein, waar je openlijk voor uitkwam. Van het verzet mocht je kiezen tussen de kogel of buiten Noord-Nederland blijven. Je koos natuurlijk voor het laatste, maar je hield je woord niet. Hans was Oberzahlmeister bij het Verpflegungsamt in Groningen. Je woonde bij hem aan de Emmakade 54 in Leeuwarden. Je verzet stopte, maar de Duitsers ontdekten bij een inval jouw betrokkenheid met het verzet. Het verzet wist inmiddels dat je geen verraadster was, maar de gemartelde verzetsman Ben de Vries vertelde de SD over jou. Je dook onder bij je moeder aan de Spoorweglaan in Baarn.

Je bent verraden door Bep H., de vriendin van de huisgenoot van Hans, Oberzahlmeister Paul Pingel. Zij was jaloers op jou, want ze was verliefd op Hans. Op 8 augustus 1944 ben je in een Amsterdams café gearresteerd door Pieter Faber, de moordenaar van Krijn, en in het Groningse Scholtenhuis verhoord.

Op 7 september 1944 ben je samen met de verzetsman Luitje Kremer door Untersturmführer Ernst Knorr doodgeschoten. Bevel vanuit Den Haag. Je werd door dertien kogels geraakt. Pieter Faber en zijn broer Karel waren er ook bij. Zij hebben ook geschoten.
Je werd zesentwintig jaar en je bent in Baarn begraven.

Schrijver: Joanan Rutgers, 23 maart 2014


Geplaatst in de categorie: idool

2.5 met 4 stemmen 338



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)