Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Rondom Kerstmis

Rond mijn achtste ging ik in Kollum met mijn vader mee naar een bejaardentehuis. Mijn vader had er altijd flink de pas in, wat ik altijd als een overdreven haast beschouwde. Het was wel alsof hij niet bij de dingen stil kon staan en hij nam zijn verplichtingen altijd veel te serieus. Hoewel, van een gebakje genieten, deed hij in alle rust, terwijl ik het in een paar happen op had. In een volle zaal met bejaarden zong in 'Midden in de winternacht ging de hemel open'. Door de hitte van de microfoon begon ik heel erg te zweten. Nu denk ik, dat het helemaal niet zo aannemelijk is, dat het destijds in Bethlehem sneeuwde en dat dat voor het romantische effect erbij is verzonnen, net als die drie wijzen, die zogenaamd door een ster de weg naar de kribbe van Jezus werden gewezen. Het is best raar dat die drie rijkaards in de stal van een herberg gaan neuzen en bij voorbaat al dure cadeaus bij zich hadden. Zou daar dat gedoe met kerstcadeaus vanaf stammen? Maar wie is dan die rare, Amerikaanse tuinkabouter, die volgens Disney met rendieren over de wolken rijdt? Zeker niet de vierde wijze met zijn domme gehohoho! Overigens is Jezus in Nazareth geboren en is die sleeptocht van het heilige drietal er en passant ook nog bij verzonnen. Het heeft alle kenmerken van een volkssprookje, al moet ik voor de eerlijkheid er wel bij vertellen, dat ik ooit, toen ik nog in sprookjes geloofde, wel die gouden ster gekust heb, waar de kribbe van Jezus zou hebben gestaan. Hoe ze dat in godsnaam allemaal hebben kunnen achterhalen, is mij een raadsel, maar reken maar dat er hooi in Maria's billen heeft gekriebeld en dat het geen feest is om in een stinkstal te moeten bevallen, nadat ze keer op keer overal afgewezen waren. Nee, daar woonden destijds ook al geen lieverdjes.

De kerstnachtviering in de Sint-Adelbertabdij heb ik twee keer meegemaakt en dat is een hele zit. Ik kwam met de kloosterlift in de refter aan en ik zag meteen al een dampende ketel Glühwein staan. Daar ging ik automatisch op af en ik dronk twee of drie glazen, terwijl ik wat vroeg aan mijn buurbroeder, een priester, sterk bevriend met Ida Gerhardt, en die kerel snauwde mij toch af, dat wil je niet weten. Hij probeerde mij een schuldgevoel aan te praten, omdat hij zag dat ik de Glühwein wel heel erg lekker vond. Tijdens de processie in de kloostergang barstte ik al in tranen uit en dat heeft de hele kerstmis doorgeduurd. Ze lieten me allemaal zitten, er was geen enkel troostend gebaar. Dat gebrek aan affectie heeft mij dan ook o.a. genekt. En maar vrome gezangen zingen en gewichtig doen.

Nu is het kerst 2015 en heb ik weer andere ergernissen. Van alle kanten wordt er een feestgedruis op mij afgevuurd, de irritante nepperij van oppervlakkige massamensen. Het begon al met die andere nepbaardaap, waarbij er weer veel aandacht was voor de positie en look van Zwarte Piet. Een oud-Hollands feest negatief en kindonvriendelijk aangetast door gefrustreerde zwartkijkers, die blijkbaar niets beters te doen hebben en zichzelf door een koddige acteerkunst laten kwaad maken. 'Humbug!', zegt Scrooge. Foute interpretatie. Als je Nederlander geworden bent, dan dien je de Nederlandse gewoonten en gebruiken te respecteren. We zitten hier niet op een cultuurstrijd te wachten. Zij moeten hun foutieve conclusies intrekken. Al wordt het sinterklaasfeest er door die zelfingenomen schreeuwlelijkerd Paul de Leeuw er ook niet beter op. In zijn Lint-uitzending deed hij alsof hij Sinterklaas met een groot mes wilde steken. Wat als een kind zo'n beeld te zien krijgt! In een aflevering van De Slimste Mens verraste Eva Koreman mij met de opmerking 'Maar haal dan wel die vinger uit mijn kut!'. Het was nog geen negen uur in de avond. Op zich hou ik wel van zulke gedurfde uitspraken, maar aan de andere kant vind ik het ook taalverloedering. Ik heb nu zo vaak naar de reclame gekeken, waarin ze je aanzetten om een Oudejaarslot te gaan kopen, dat ik bijna om ben. Bijna, want ik zag dat zo'n gokgrapje dertig euro kost.

Robert ten Brink verrast ons met een uiterst zoetsappig filmpje over ene Alexander, die na jaren eindelijk door hem bij het kerstfeest van zijn familie aanwezig kan zijn. Of het gespeeld of echt is krijg je niet te pakken, maar het heeft alles van een bedrieglijke coca cola reclame. Vooral dat schijnheilige 'Merry Christmas!' aan het einde.

Mijn complimenten voor 'Draadstaal', dat met een zeer humoristische persiflage over kerst kwam. Perfect gespeeld en heerlijk surrealistisch. Serious Request is gelukkig weer afgelopen, die week opgefokte herrie en stampij met om gek van te worden flitsbeelden richt heel wat terreur in de huiskamers aan, inclusief slaapgebrek. Afstompende, zielloze muziek vergroot het negatieve effect. Fijn dat ze ruim 7 en een half miljoen hebben verzameld voor kinderen in oorlogsgebieden, maar ik maak me nu al druk over de herrie van volgens jaar in Breda.
En laat die dj-gasten toch gewoon goede maaltijden nuttigen, dan blijven ze beter op krachten. Het is ook geen goed voorbeeld voor anorexia nervosa patiënten. En dan die onzinliedjes als 'Ik voel me sexy als ik dans' en 'Ik ben er nog' van Typhoon, die echt acuut op zangles moet, als er nog iets aan te verbeteren is.

Het meeste was ik geraakt door de uitzending 'Joris Kerstboom', waarin een echtpaar een foto van hun 17-jarige dochter in de kerstboom hingen. Ze vertelden dat hun dochter zelfdoding had gepleegd door zichzelf voor een trein te gooien. Haar afscheidsbrief eindigde ze met 'pechvogel'. Haar ouders vertelden, dat ze niet goed overweg kon met de snelheid en overinformatie van onze daarin flink ontspoorde cultuur. Ze was heel erg lief, knap en ze had nooit een oordeel over andere mensen. Ze paste niet thuis in deze overspannen, haastige, echte communicatie ontwijkende, opgefokte, veeleisende, robotachtige, zielloze, non-spirituele, om geld draaiende, incompetente, fragmentarische, gevoelloze, empathieloze, sympathieloze, in de ban van eigenbelang gestoorde maatschappij.

Antonin Artaud heeft daar prachtig over geschreven inzake de zelfdoding van Vincent van Gogh. Er kleeft bloed aan onze maatschappijen. En de Turken moorden de Koerden uit, terwijl de EU hen drie miljard schenkt. De waanzin regeert en van de aangepaste massa valt weinig heil te verwachten. 'De huidige politici zijn narcistisch, vooral gericht op de eigen carrière, niemand die opkomt voor het algemeen belang. Dat zie je aan Turkije. Dat krijgt 3 miljard om te doen wat we zelf verzuimen: het beschermen van onze grenzen.', aldus Malika Sorel-Sutter in een interview in de Trouw van 12 december 2015, getiteld 'De elites brengen ons in gevaar'.

Schrijver: Joanan Rutgers, 25 december 2015


Geplaatst in de categorie: emoties

4.0 met 4 stemmen 325



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)