Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Willem Vermandere - Onderweg

Je bent geboren op 9 februari 1940 in Lauwe, West-Vlaanderen, gelegen aan de rivier de Leie. Je bent kleinkunstenaar, beeldhouwer, dichter en kunstschilder. Je zingt steeds in je West-Vlaamse, wonderschone dialect en je bekendste liedjes zijn 'Klein ventje van Elverdinge', 'Lat mie mar lopen', 'Als ik zing', 'Blanche en zijn peird', 'Bange Blanke Man', 'Duizend soldaten', 'La Belle Rosselle' en 'Ik plantte ne keer patatten'.

Je groeide op in de muzikale sferen tussen jouw moeders keuken en de werkbank van jouw vader, die wagenmaker en klarinettist was. Je was al vroeg lid van dorpsharmonie Sint-Cecilia. Je leerde Grieks en Latijn, maar je was meer geboeid door de gitaar. Je tekende jouw kladschriften vol ventjes en karikaturen van je leraren. Later begon je melodieën te componeren en zette je gedichten op muziek.

Op latere leeftijd studeerde je godsdienstwetenschappen in Gent en gaf je drie jaar les in Nieuwpoort. Je vindt jezelf meer een beeldend kunstenaar dan een muzikant. In de jaren zestig werd je vooral bekend door jouw kleinkunstliedjes in het West-Vlaams over de dagelijkse dingen, jouw Belgische regio Westhoek en de Eerste Wereldoorlog. Soms zong je kritisch over de maatschappij en de kerk. Jouw liedjes zijn afwisselend luchtig en ernstig, droevig en levenslustig. Ze zijn doorspekt met jouw typische, spitsvondige vertelelementen. Je maakte acht elpees en zo'n acht CD's. Je vaste begeleidingsmuzikanten zijn Freddy Desmedt (fluiten en klarinet) en Pol Depoorter (gitaren en mandoline).

In 1993 schreef je het lied 'Bange Blanke Man' over de multiculticulturaliteit, waar veel aanhangers van het Vlaams Blok tegen protesteerden. Je ontving dreigbrieven en tijdens de 11-juli-viering op de Brusselse Grote Markt werd je door Vlaams Blok-militanten met projectielen bekogeld.
In 2000 werd je omwille van jouw diverse kunstactiviteiten ereburger van Veurne. Je woont er in de deelgemeente Steenkerke. Het patronaatsrecht van Steenkercke behoorde toe aan de abt van de Sint-Bertijnsabdij in Sint-Omaars. Het dorp telt nog geen 500 inwoners. Er staat de eeuwenoude Sint-Laurentiuskerk en op de Belgische, militaire begraafplaats ligt o.a. de kunstschilder/tekenaar Joseph Alphonse Marie English (1882 - 1918) begraven. In het stadhuis worden permanent enkele olieverfschilderijen en aquarellen geëxposeerd, geregeld door zijn vriend, de kunstschilder Samuel de Vriendt.

In 1999 verscheen je album 'Onderweg', met de fantastische titelsong.

'Ooit als kind ben ik vertrokken
Zonder route, kaart of plan
Onderweg al heel mijn leven
Wat is daar de zin toch van
Onderweg stel je geen vragen
Voor hoelange nog en waarom?
Onderweg ben je zigeuner
Je reist voort en je ziet niet om'

(uit 'Onderweg')


Zie ook: https://www.youtube.com/watch?v=uHsTd2ecju4

Schrijver: Joanan Rutgers, 18 september 2016


Geplaatst in de categorie: muziek

5.0 met 3 stemmen 114



Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
19 september 2016
Wat ontzettend lief van jou, Gabriëla, om mijn juweelachtige beschouwingen een groot bundelboek toe te wensen. Vergeet niet dat Nederlands.nl dat als het ware al doet en dat papieren uitgevers voor het grote succes/geld gaan, met vaak veel sensatie en oppervlakkige populariteit. Papieren succes is allang niet belangrijk meer. De diepgang en de integriteit is net zo goed op internet te vinden. Roem is veelal trieste falsificatie, bestuurd door berekenende handelaren in oudbakken, vergeeld, top dit en dat concurrerend papier.
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
18 september 2016
Wat een zielsverwarmend lied breng je onder onze aandacht. Fijn dat de link erbij staat. Met veel genoegen beluisterd.

Je beschouwingen zijn stuk voor stuk juweeltjes. Ooit zullen ze gebundeld worden in een groot juwelenboek.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)