Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Face to Face

Op woensdagavond 5 oktober 2016 was de eerste uitzending van het op emotie gerichte EO-programma 'Face to Face', waarin mensen met kapotgelopen/vastgelopen relaties elkaar tien minuten aankijken, zonder een woord met elkaar te wisselen, terwijl de opnamecamera op volle toeren draait, met de geslepen programmaleider Bert van Leeuwen kwijlend van de kijkcijfersensaties in zijn achterhoofd.

Maar deze keer is hij niet alleen aan de slag, maar heeft hij de barbiepopachtige psychologe/coach Barbara Nanninga er bij ingeschakeld als duider van de emotionele gezichtsvertrekkingen. Barbara heeft sinds 1997 een eigen praktijk in oud-Amsterdam en ze doet me denken aan de Amerikaanse glimlach en tandpastareclames. Zo'n vrouw bij wie alles voor de wind is gegaan, maar wel barstensvol hulpcomplexen en verslaafd aan het kassagerinkel.

De uitgesproken rationele Bert Kikkererwt zat aan de vooravond van de lancering van zijn nieuwe sensatieprogramma bij de al even sensatiegerichte Jeroen Pauw om zijn emotionele uitmelkingsparade te promoten. Babyface Jesse Klaverhoning zat er ook wat te raaskallen over de schrijnende vluchtelingentaferelen in Griekenland, die hij als held op sokken zelf had bekeken. Hard bezig zijn serieuze CV op te vijzelen door sociaal-bewogenheid te claimen. 'Zum Kotschen!', zou Nina Hagen zingen.

Welnu, Pauw liet Jesse en Bert de face-to-face-test doen, maar Bert haakte al snel af, omdat die man qua emoties een leeg vat is en slechts teert op andermans emoties. Bovendien valt er totaal niets van zijn pokerface af te lezen. Mooi nix zo'n goeroe zonder expertise. Verder kun je je ernstig gaan afvragen of de EO met dit voyeuristische geleur met emotioneel labiele mensen niet de Universele Rechten van de Mens schendt?...

Ik ben van mening dat de EO met deze schandelijke vertoning geld verdient over de rug van andere mensen, die zij op hun kwetsbaarste momenten voor miljoenen voyeurs te kijk zetten. De zwijgende kijktruc is trouwens ontfutseld aan de New Age therapieën, zoals Emotioneel Lichaamswerk, Ontketening en Rebirthing.

Bert had er in het begin terecht zijn twijfels over of het als tv-programma wel mogelijk en succesvol kon zijn, niet of het wel ethisch verantwoord is, waar hij blijkbaar een blinde vlek voor heeft. Ik wil er even duidelijk op wijzen, dat emotionele problematiek in een uiterst veilige omgeving moet worden opgelost en die psychologische materie absoluut niet geschikt is om voor de leeuwen (Bert van Leeuwen) te gooien door het massaal in de Nederlandse huiskamers te gooien/vergooien. De grenzen van humaniteit, ethiek, integere psychologische hulp en esthetiek worden hier ernstig overtreden, terwijl de murwgeslagen massa met haar flitsende, oppervlakkige televisieverstand die voorgekauwde, blubberige pulp als zoete koek slikt.

De titel is zwaar misleidend, want er zijn miljoenen gezichten die verlekkerd met een bakje borrelnootjes en een glas cola-rum het leed van andere, onbekende mensen op criminele kijkwijze ontzielen. En Bert en Barbara zijn de misleidende deugnieten, die hen en hun naïeve, misbruikte, onkundig mishandelde kandidaten op het kwade pad hebben gebracht.

Schrijver: Joanan Rutgers, 5 oktober 2016


Geplaatst in de categorie: woede

4.8 met 8 stemmen 2.672Er zijn 4 reacties op deze inzending:

Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
8 oktober 2016
Barbara doet aan meer emoprogramma's mee, waaronder 'mijn leven in puin', waar ik al zappend soms met afkeer en walging naar zit te kijken, omdat mensen gewoonweg in hun eigen huis, dat hun veilige plek zou moeten zijn, vernederd worden, al hun levenspijn uitvergroot en uitgebuit tentoon wordt gesteld, ze als kleine kleuters betutteld worden totdat je misselijk voor de tv zit en kotsend naar de wc loopt.

Met dit nieuwe emogeile programma van 'tien minuten staar en je probleem is klaar', slaat Barbara opnieuw de psychologische plank volkomen mis. Ik heb gekeken, vanwege de aankondiging in Pauw, vanwege jouw voorspellende en pakkende column hier. Maar het was een één keer en niet weer ervaring. Van het EO familiediner krijg ik al allergische uitslag, maar dit is nog vele malen erger. De wijze ook waarop met de tranen van het betreffende meisje steeds reclame werd gemaakt voor het programma, om maar kijkers te trekken. Walgelijk hoe ze met die open en dichtslaande bewegende muren het begin en einde van de tien minuten in scene zetten, en dan juist bij de gevoelige problematiek tussen deze dochter en haar vader. Dat deden ze dus bij de andere koppels niet. Bah Bah voor Barbara en Bert.

Overigens kunnen we ons afvragen waarom het de tranen op tv zijn die blijkbaar voor zoveel kijkcijfers zorgen. Is er in onze samenleving dan zoveel emotionele armoede, dat we emogeile televisie nodig hebben om te voelen wat verdriet is, om te zien wat tranen zijn?
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
7 oktober 2016
Bedankt Karel. Scherp opgemerkt, Harrem, maar ik ben dan ook met de helm op geboren, wat helderziendheid impliceert.
De eerste uitzending bevestigde mijn visie in uitvergrote mate. Ik heb die psychologe Barbara N. zelfs persoonlijk op haar privésite van repliek gediend! Je snapt dat ze niet weet te reageren, omdat ze helemaal fout zit en daar niet mee geconfronteerd wil worden. Liever likt ze de euroflappen, die ze van de EO toegespeeld krijgt!...
Naam:
harrem
Datum:
6 oktober 2016
Zoals van je te verwachten een bruisende column. Het meest bijzonder eraan vond ik de zeer vroege plaatsing. Het heeft wel wat zo'n vlammend betoog, omdat de uitzending pas na je column plaats vond.

Ik begrijp uiteraard dat je je baseert op de ervoor uitgezonden Pauw. Maar misschien viel je het uiteindelijke resultaat wel mee? Benieuwd daarnaar.

N.B. Met schaamrood op de kaken moet ik wel bekennen dat ik zelf niet heb gekeken naar Bart c.s.. Maar op voorhand oordelende, verwacht ik emotionele bagger. En dat lijkt wel sterk op jouw analyse...
Naam:
Karel Jong
Datum:
5 oktober 2016
Uitstekende column met helder standpunt en op prikkelende wijze genoteerd. Had ook een prima dagcolumn kunnen zijn. Actualiteit, gelardeerd met enkele persoonlijke invalshoeken. Bovendien snijdt Joanan terecht de ethische kant aan van dit televisieprogramma.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)