Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Als geesteszieke barstte je van de extreme overgave

(voor Henri de Braekeleer (1840 - 1888))

Je bent geboren als Henri Jean Augustin de Braekeleer op 11 juni 1840 in Antwerpen. Jouw vader was Ferdinand de Braekeleer, een historie- en genreschilder, die op 12 februari 1792 in Antwerpen is geboren. Zijn ouders Joannes en Joanna waren arm. Op zijn twaalfde was hij wees en hij ging naar de Kunstschool voor Wezen, waar de historieschilder Mattheus Ignatius van Bree zijn leermeester was. Later ging hij naar de academie van Antwerpen en hij studeerde in Rome. In 1827 trouwde hij met jouw moeder Maria-Theresia Leys, de oudere zus van de schilder Hendrik Leys.

In 1837 kocht jouw vader een riante woning op de Sint-Jacobsmarkt in Antwerpen. Jouw oudere broer Ferdinand was ook een kunstschilder. Op jouw 17-de overleed Ferdinand. Hij werd 29 jaar. Je bent ten eerste door jouw vader opgeleid en door jouw oom Hendrik Leys, die jou een strenge, morele en materiële discipline oplegde. Hendrik was getrouwd met Adelaide van Haeren, met wie hij drie kinderen kreeg. In 1865 werd hij baron en hij is vooral beïnvloed door Albrecht Dürer, Hans Holbein de Jonge en Quinten Massijs. De zus van Massijs, Catherina, is voor de Sint-Pieterskerk in Leuven levend begraven en haar man werd onthoofd, omdat ze zelf in de bijbel lazen.

Aan de Louiza-Marialei in Antwerpen staat een groot standbeeld voor Hendrik Leys van Joseph Ducaju. Van 1854 tot 1867 studeerde je aan de academie te Antwerpen, waar je de vriend van de schilder/graficus Jan Stobbaerts werd. Jan en jij hebben verzet tegen het academische onderwijs gepleegd. Oom Hendrik leerde jou om fel te reageren op het populaire romantisme van baron Gustaaf Wappers en het neoclassicisme van François-Joseph Navez. Op aanraden van oom Hendrik reisde je in 1863 naar Duitsland om er historische plaatsen te schilderen. In Nederland werd je zeer geboeid door o.a. Pieter de Hoogh, Jan Steen en Johannes Vermeer. Door deze meesters beïnvloed, benaderde jij voortaan de sfeer van Oud-Antwerpen.

In 1869 tekende je een contract met de Belgische kunsthandelaar Gustave Coûteaux, wat duurde tot 1876. Op 26 augustus 1869 overleed oom Hendrik. In 1872 kreeg je een gouden medaille op de Salon in Brussel voor 'De geograaf' en 'De les' en in 1873 weer een gouden medaille voor 'Het kunstenaarsatelier' en 'Oma's verjaardagsfeest', die op de Internationale Expositie in Wenen hingen. In zijn brieven aan zijn broer Theo noemde Vincent van Gogh jou diverse keren.

Jouw schilderijen, die je van 1860 tot 1870 maakte, ademen een kalme, verstilde lyriek uit. Van 1880 tot 1884 leed jij aan een zware geestesziekte, waardoor jouw schilderstijl behoorlijk werd beïnvloed, al was je ook door het impressionisme beïnvloed. Op 16 mei 1883 was jouw vader overleden. Je leed aan een zware depressie, waardoor je twee jaar niet kon schilderen. Je maakte ook 76 schone schetsen en een paar houtgravures en lithografieën. Je was met name door Vermeer geraakt, want je nam zijn stijl compleet over, ook jij schilderde individuen, die rustig werkzaam of contemplerend zijn in een door het raam verlicht interieur, met 'De man in de stoel' uit 1875 en 'Zaal in het Brouwershuis' als goede voorbeelden.

Jij overleed op 20 juli 1888 in Antwerpen. Je werd 48 jaar en je werd op de begraafplaats Kiel begraven. In 1936 werd je met gemeentekosten herbegraven op de begraafplaats Schoonselhof, waar oom Hendrik ook was begraven. Jouw grafmonument is door de beeldhouwer Guillaume Charlier gemaakt en bekostigd door de kunstverzamelaar/mecenas Henri Emile Van Cutsem, die twee tekeningen uit 1888 van Van Gogh had gekocht, o.a. 'Olijfbomen in Montmajour'.

Schrijver: Joanan Rutgers, 13 maart 2017


Geplaatst in de categorie: schilderkunst

4.0 met 2 stemmen 66



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)