Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen over sport

Cochonnet

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is jeu de boules geen spel dat als eerste door de Fransen werd gespeeld. Niets is minder waar, daar is gebleken dat niet de Fransen, maar de Grieken met die eer mogen strijken. Zij speelden jeu de boules niet alleen voor tijdverdrijf, maar meer eigenlijk gebruikten zij de betrekkelijk zware ballen voor kogelstoten; fysiek aanmerkelijk inspannender, terwijl jeu de boules weer meer op speltechnisch inzicht aankomt.

Grieken beheersten die boules-kunst.

Destijds werd jeu de boules dus als krachtspel gespeeld. De Romeinen hebben er een behendigheidsspel van gemaakt en dit is het spel zoals wij dat nog immer kennen. Op een gegeven moment werd het spel bij zowel de Grieken als de Romeinen minder populair. In de Franse Provence daarentegen bleef jeu de boules populair, lees gewild. Petanque, een andere vorm van jeu de boules, is in Frankrijk ontstaan. Uitleg en/van spelregels is natuurlijk allesbehalve onbelangrijk; daarom volgt nu een bescheiden handleiding. Een kleine instructie: jeu de boules kan op elk terrein en elke ondergrond met minimaal twee spelers worden gespeeld. Met vier of zes personen jeu de boules spelen is het leukst, maar met drie of vijf spelers is het spel jeu de boules eveneens prima te spelen.

Jeu de boules wordt in groepen gespeeld. Na het samenstellen van deze groepen en het bepalen wie het tegen wie opneemt, kan de strijd losbarsten. Het is de bedoeling de jeu de boules-ballen zo dicht mogelijk bij het cochonnet te werpen. De werptechniek is onderhands en kan variëren van rollen, halfhoog- of hoog werpen. De afstand, om het spel te openen, van cirkel tot cochonnet mag van 6 tot 10 meter variëren. De ondergrond van het speelveld bestaat uit samengesteld verhard zand of grind. In Frankrijk kent deze balsport de grootste populariteit, aangezien de Franse jeu de boules-bond 350.000 leden telt en daarnaast ongeveer 17 miljoen Fransen in hun vrije tijd graag jeu de boules of petanque spelen. Petanque kan zowel individueel als in teamverband worden gespeeld. Het team dat of de equipe die de partij opent, wordt door loting bepaald. De winnaar van de toss trekt een cirkel met een diameter van tenminste 30 en ten hoogste 50 centimeter, hoewel tegenwoordig vaak een kunststofcirkel wordt gebruikt om vervolgens het but of cochonnet uit te gooien op een afstand van tussen de 6 en 10 meter. Hetzelfde team werpt ook de eerste boules om die zo dicht mogelijk bij het but te plaatsen. Belangrijk hierbij is dat de voeten van de werper binnen de cirkel (blijven) staan en niet van de grond komen voordat de geworpen boules de grond heeft geraakt. Daarna mag de tegenpartij een poging wagen een boules dichter bij het but te plaatsen, dit wordt POINTER genoemd, óf de boules van het andere team te verplaatsen, dit noemen jeu de boules-spelers TIRER. Ook het verplaatsen van de but, weliswaar op reguliere wijze, is toegestaan. Weliswaar met de intentie op deze wijze dichter dan de tegenstander bij het but te komen liggen.

Er wordt niet beurtelings gespeeld, maar het team dat het dichtst bij het doel, het but ligt, speelt pas weer als de tegenstander beter ligt of geen boules meer heeft. In hiervoor beschreven situatie mag dat team proberen boules dichter bij het but te leggen dan de beste boules van de tegenstander. Elke boules, dichterbij dan die van de tegenstander, levert één punt op. Vervolgens is de mène voorbij en kan de volgende werpronde beginnen met de but op een nieuwe positie in het speelveld. Zodra een team 13 punten heeft behaald, eindigt het spel...!

Schrijver: Annejan Kuperus, 30 maart 2018


Geplaatst in de categorie: sport

3.0 met 1 stemmen 310



Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Annejan Kuperus
Datum:
1 april 2018
Zelf speel ik ook geenszins jeu de boules, maar min of meer in opdracht heb ik deze beschouwing geschreven naar aanleiding van een nieuw aangelegde baan in het dorp waarin ik woon en werk. Het spel jeu de boules is overigens beslist geen puur nepgedoe, want speltechnisch inzicht, net als bij andere balsporten is een absolute vereiste. Becommentariëren vanaf de zijlijn neigt wat mij betreft meer naar puur nepgedoe, want vergis je niet dat net als bij biljarten mijn eerder aangehaalde speltechnisch inzicht een vereiste is...!
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
1 april 2018
Mooi hoe je inzicht geeft in dit primitieve ballengooispel, maar het doet de liefde voor deze dwaze sport geenszins groeien. Integendeel, Fransen of Grieken, het is één pot nat en puur nepgedoe. Als je echt ballen hebt, dan gooi je niet met deze spelmatige ballen!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)