Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen over wereld

Veel zwijgzaamheid

Daar ik niet verwacht dat er ooit in navolging op de Brexit een Nexit, Hexit of misschien wel een daaruit voortvloeiend Ho-Exit zal zijn, gaat deze beschouwing over Cuba, een land in Midden-Amerika, een eiland in de Cariben met hoofdstad Havana. Op dit eiland bevindt zich aan de zuidoostkust de Guantánamo-basis met daarop gevangenen die terreur-gerelateerd vastzitten met een toekomst voor de boeg die weinig verheffend zal zijn daar deze zal worden bepaald door vier muren, een voedselluik, zo af en toe een luchtsessie en veel zwijgzaamheid.

St. Christoffel, de beschermheilige van de reizigers ziet deze gevangenen slechts komen zonder dat zij ooit in onze maatschappij terug zullen keren, terwijl ondergetekende zonder in Guantánamo te hebben gebromd zonder problemen de terugreis kon aanvaarden. Geleid door de daarvoor geldende regels: zowel een geldig paspoort als geldige vervoerbewijzen. Cuba is veel meer dan zowel haar verleden als haar komende decennia. Dit land in de Cariben ademt zowel geschiedenis als toekomst. Daar het verleden zich heeft laten vastleggen, zal de toekomst zich moeten openbaren. Aan de Cubanen in de straten van hoofdstad Havana zal het geenszins liggen. Het regime blijft aan zet, want voor een democratie, een bij voorkeur goedgeleide, is een meerderheid aan positieve stemmers vereist. Uiteraard moet zich de gelegenheid dan wel voordoen en dit is waar het veelal aan ontbreekt.

Havana boog onder de najaar-warmte toen ik voet op Cubaanse bodem zette; flamingo's openden de ene na de andere dans, terwijl de Cubaan op straat, net als ik, niet kon stoppen met het wissen van overtollige lichaamswarmte. Aan flesjes water overigens geen gebrek. De tijd liet zich leiden door de zon en ik op mijn beurt werd door de nieuwe Caribische tijd geleid. Een taxi-bus reed mij naar Havana-Centrum alwaar ik mijn intrek nam in een zeer aangenaam stadshotel midden in het hart van de Cubaanse hoofdstad Havana. Met het stadspark op loopafstand, was verkoeling binnen handbereik evenals alle vormen van kunst, zoals daar, als altijd prominent aanwezig, zijn de beeldhouw- zowel als schilderkunst. Mooi en kleurrijk zoals veel Cubanen, zowel uit de art-scene als die op straat zich profileren. Waarom zagen Cubaanse vrijheidsstrijders precies dat, hetgeen aan ieders oog werd onttrokken? Fidel Castro wist in 1959 op Cuba de macht over te nemen en als communist consolideerde Castro zijn leiderschap tot 2008, waarna Fidels broer Raúl de Cubaanse president werd. Fidel Castro is 25 november 2016 te Havana overleden. Hij is 90 jaar geworden.

Met een alfabetiseringsgraad van 99,8%, een kindersterftecijfer dat lager ligt dan in sommige geïndustrialiseerde landen en een levensverwachting van ruim 78 jaar leven Cubanen gemiddeld langer dan de Noord-Amerikaan.

Aan de zuidoostkust van Cuba bevindt zich dus gevangenenkamp Guantánamo Bay. Immer onderhevig aan kritiek vanwege schending van basismensenrechten. Gevangenen alhier zitten doorgaans niet voor lichte vergrijpen, maar dit mag geenszins betekenen dat basismensenrechten mogen worden geschonden. Met de bewoonde Cubaanse wereld op gepaste afstand is er dus geenszins overlast; integendeel. De Cubanen zijn gastvrij, muzikaal en naar mijn mening meer dan gemiddeld levensgenieters...!


Cubaanse hoofdstad Havana, najaar 2018

Schrijver: Annejan Kuperus, 9 december 2018


Geplaatst in de categorie: wereld

4.0 met 1 stemmen 193



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)