Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Oorlog in Europa (1)

Toen ik op de middelbare school zat, hadden we een uur in de week les in 'staatshuishoudkunde'. Daar leerden we in algemene termen en met niet al te veel diepgang hoe het bestuur van ons land was ingericht.

Het waren de 60-er jaren.

We waren jong, naief, ongeïnformeerd en vredelievend.
Dat heette toen links. Misschien nog steeds.
Het was de tijd van de koude oorlog, de EEG, Vietnam, Parijs, de muur, Maagdenhuis, hippies, kabouters, witte fietsen, Lieverdje, kraken, Dam, etc..
Een decennium dat bijna vergeten lijkt. Vooral als je nu de beelden ervan terug zou zien. Jongeren van vandaag zouden hun ogen en oren nauwelijks geloven, denk ik.

Op zondag luisterden we thuis (waar ik nog woonde) naar de "Toestand in de Wereld" door GBJ Hilterman. We hadden zo'n distributieradio, ik dacht tenminste dat die zo heette; een luidsprekerkastje verbonden aan een zwarte bakkelieten draaiknop, waarmee je 1-2-3 of 4 kon selecteren.
Heel efficiënt, je had nooit storing, en je hoefde nooit te zoeken.

GBJ Hilterman vertelde precies hoe het zat met die toestand in de wereld. Zijn interpretatie van gebeurtenissen in de nationale en internationale politiek, machtsverhoudingen en bewegingen was objectief, helder, juist en betrouwbaar. Je wist hoe je over al die ingewikkelde zaken moest denken en hoe het zat. Ik weet niet hoe mijn vader erover dacht, maar deze stem van autoriteit en vanzelfsprekende logica bepaalde de heersende meningen van tamelijk goed opgeleide Nederlanders.

Dat was in het begin, voordat de chaos begon met de Cuba-crisis en de moord op JFK. En voordat de zaken volledig uit de hand begonnen te lopen en de autoriteiten in wilde paniek om zich heen begonnen te slaan.

Ik denk dat ze toen (die autoriteiten) in de gaten kregen dat hun positie van gezag en de air van hun onaantastbare gelijk aan het afbrokkelen waren.
Er was een generatie van kritische jongeren opgestaan, gesteund en gesterkt door een mengeling van ideeën en ideologieën als Socialisme, Democratie, Communisme, Liberalisme, met schrijvers als Sartre, de Beauvoir, Chomsky, Marcuse, Adorno, en (te) vele anderen.

Vanaf die tijd zie ik (achteraf) de stromingen sterk aan invloed winnen die door de machtigen en de rijken, de ideologen en de intriganten, de profiteurs en de magnaten in het leven werden geroepen om hun imperiums, hun geheime genootschappen en hun machtsconglomeraten voor de toekomst veilig te stellen.

Onder de noemer van vrede en veiligheid richtten ze een aantal nieuwe internationale bestuurslichamen op en vervormden bestaande organisaties om hun positie van heersers der rechtsorde langzaam maar zeker in stelling te brengen. Het zijn de instituten die we tegenwoordig kennen als de VN, de EU, de CFR (Council of Foreign Relations), de NAVO en vele andere die we niet kennen.

Deze clubs blijken een wijdvertakt internationaal genootschap te vormen dat er naar streeft een 'One World Government' en een One World Imperium te vestigen, dat een supranationale rechtsbevoegdheid heeft.

En hoe zit het dan met die oorlog in Europa?

Wie goed oplet, en z'n naïeve jaren zestig oogkleppen afdoet, ziet dat hier in Europa de derde wereldoorlog al een jaar of twintig geleden is begonnen met de invoering van de euro, de uitbreiding van de EU, de EU grondwet en de banken crisis-truc van 2008.

Deze oorlog is niet van land tegen land, maar van elite tegen klootjesvolk, van juristen tegen parlementen, van politici tegen burgers.

Het is vanwege deze smeulende en af en toe opvlammende oorlog dat het volk van Engeland zich niet kan bevrijden van de EU.
De reden is dat May en de politieke elite "birds of a feather" zijn met de leden van de Europese Commissie en de hielenlikkers van het Europese Parlement..

Schrijver: Ton Hettema, 15 december 2018


Geplaatst in de categorie: actualiteit

1.5 met 2 stemmen 131



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)