Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Eenzaam en alleen in Paleis Huis ten Bosch

(voor Sophie van Wurtemberg (1818 - 1877))

Je bent geboren als Sophie Frederike Mathilde von Wurtemberg op 17 juni 1818 in Stuttgart. Jouw vader was koning Willem I van Württemberg en jouw moeder was grootvorstin Catharina Paulowna van Rusland (1788 - 1819), een dochter van tsaar Paul I Petrovitsj, die op zijn 46-ste met een zijden sjaal werd gewurgd.

Op 3 januari 1819 betrapte jouw moeder jouw vader met een ander in bed. Zij vluchtte met te weinig kleren aan door de winterse kou naar Stuttgart. Op 19 januari 1819 overleed zij door een gezichtsaandoening en een beroerte. Zij werd 30 jaar. Op 15 april 1820 hertrouwde jouw vader met de 19-jarige hertogin Pauline van Württemberg (1800 - 1873), die zijn volle nicht was. Ze kregen samen drie kinderen; in 1821 Catharina, in 1823 Karel en in 1826 Auguste.

Je werd door jouw tante Catharina van Württemberg opgevoed, die met Jérôme Bonaparte was getrouwd, met wie zij drie kinderen kreeg, ongeveer van dezelfde leeftijd als jij. Tante Catharina overleed op 28 november 1835 in Lausanne door waterzucht. Zij werd 52 jaar. Jij was een volle nicht van de tsaar Alexander II Nikolajevitsj, uit het Huis Romanov. Koning Otto I van Griekenland wilde met jou trouwen, maar jouw vader vond hem onbetrouwbaar en luchthartig flirtend met lariekoek. De Nederlandse erfprins Willem Alexander Paul Frederik Lodewijk (1817 - 1890), de latere koning Willem III, was ook verliefd op jou, maar jij niet op hem, zodat je bedenktijd vroeg.

Verder fantaseerde je nog over hertog Willem van Brunswijk, die twaalf jaar ouder was en die je tamelijk onweerstaanbaar vond. Maar na een galabal, waar je hertog Willem ontmoette en hij zeer galant deed, bleek hij de volgende dag zeer afwijzend, waardoor je toch voor de Nederlandse erfprins koos. Je had Willem al op jouw vijfde ontmoet, toen je met hem aan ezelrennen deed. Op jouw 19-de ontmoette je hem in Den Haag. Willem II der Nederlanden gaf zijn zoon en jou zijn goedkeuring om te trouwen. Willem's moeder Anna Paulowna was sterk tegen jullie huwelijk. Anna en jij mochten elkaar absoluut niet en Anna behandelde jou jarenlang minachtend. Toen jij koningin werd, nam je op dezelfde wijze revanche.

Op 18 juni 1839 trouwde je in Stuttgart. Willem en jij gingen in het Paleis aan het Plein 23 in Den Haag wonen, gebouwd in 1737. Het was een slecht huwelijk, mede door Willem's openlijke, buitenechtelijke sexaffaires en zijn grillige karakter. Jij leed aan hysterie, waarvoor je vaak naar het kuuroord Bad Ems ging. Jullie kregen drie kinderen; Willem (1840 - 1879), Maurits (1843 - 1850) en Alexander (1851 - 1884), die op zijn 32-ste door tyfus overleed. Alledrie zijn in de Nieuwe Kerk in Delft bijgezet. In intellectueel opzicht was jij veruit de meerdere van Willem. Je wilde scheiden, omdat Willem seksueel gezien uitermate perverse eisen stelde. Dat mislukte en je verhuisde naar Paleis Noordeinde. Het overlijden van Maurits brak jouw hart.

In 1855 ben je toch van Willem gescheiden en je mocht in Paleis Huis ten Bosch gaan wonen. 's Winters woonde je in Paleis Noordeinde, maar strikt gescheiden van Willem. Je had een omgangsregeling met jouw zoons Willem en Alexander. Je had wellicht liefdesrelaties met jonkheer Willem Frederik Tindal en de 18 jaar oudere lord George William Frederick Villiers, de 4-de graaf van Clarendon. In 1863 maakte de Duitse portretschilder Franz Xaver Winterhalter een mooi schilderij van jou in een schitterende, donkergroene jurk. In jouw krulharen prijken vijf vijfpuntige sterren en rond jouw nek hangt een parelketting van drie lagen. In 1869 bezocht je het kinderziekenhuis in Rotterdam en deed je een donatie. Vanaf 1870 wordt dit oudste kinderziekenhuis van Nederland het Sophia Kinderziekenhuis genoemd.

Jij ondersteunde de liberale staatsman Johan Rudolph Thorbecke, die door jouw ex Willem verafschuwd werd. Je bent op 3 juni 1877 in jouw bed in Paleis Huis ten Bosch in Wassenaar overleden en je werd 58 jaar. Paleis Huis ten Bosch hoorde toen nog bij de gemeente Wassenaar. Jouw longen, lever, darmen en galblaas waren aangetast. De hartwanden waren 'bijna vliesachtig'. Je bent ongebalsemd in jouw trouwjurk begraven. In jouw trouwjurk, omdat je zei dat jouw leven op jouw trouwdag was geëindigd. Je bent op 20 juni 1877 in de grafkelder van de Oranjes bijgezet.

Schrijver: Joanan Goddess Namaste, 26 maart 2019


Geplaatst in de categorie: idool

5.0 met 1 stemmen 80



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)