Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Wel of geen dichteres, dat is de vraag!

(voor Louise Labé (rond 1524 - 1566))

Je bent geboren rond 1524 in Lyon, wat destijds een bloeiend literair en cultureel centrum was. Jouw vader Pierre Charly was een beginnende touwslager, die rond 1500 de achternaam van de ex-man van zijn eerste vrouw overnam. Die ex-man heette Jacques Humbert L'Abé of Labbé en hij was een bekende touwslager in de regio. Zo hoopte jouw vader zijn eigen plek binnen de touwslagerij te veroveren. Zijn tweede vrouw was jouw moeder, Etiennette Roybet. Jouw bijnaam als dichteres was 'La Belle Cordière'. Rond 1544 trouwde jij met Ennemond Perrin, een rijke snaarhandelaar/touwslager, die diverse huizen in Lyon bezat. Dit huwelijk gebeurde volgens de wil van jouw vader. In 1551 kochten Ennemond en jij een herenhuis met een grote tuin.

In jouw bibliotheek stonden de beste Griekse, Latijnse, Italiaanse, Spaanse en Franse boeken. Nabij Place Bellecour had jij grote tuinen, waar jij paardrijden beoefende, met één been aan beide kanten van het paard. Jij behoorde tot de École de Lyon, net als de leider en dichter Maurice Scève, de dichteres Pernette du Guillet, van adellijke afkomst en een leerlinge van Maurice, die 17 jaar ouder was. Hun passie voor elkaar was onmogelijk en zij schreef daar gedichten over, 'Rymes de gentille et vertueuse dame', postuum gepubliceerd door haar man. Maurice schreef er in 1544 'Délie' over, opgedragen aan Pernette. Pernette overleed op 7 juli 1545 in Lyon door een pestepidemie. Zij werd 25 jaar. Andere leden waren de dichter/bisschop Antoine Héroët, de dichter Guillaume Des Autels en de dichter/schrijver/prelaat Pontus de Tyard.

Jij werkte o.a. samen met de dichter Olivier de Magny, die in 1555 in Lyon verliefd op jou werd. Hij overleed rond 1561 en hij werd ongeveer 32 jaar. En je werkte samen met de dichter/arts/wiskundige Jacques Peletier du Mans, die bevriend met jou was. De spil in het geheel was de drukker Jean de Tournes, een leerling van de drukker/boekhandelaar Sébastien Gryphes. Jij bent beïnvloed door Publius Ovidius Naso, van wie jij de werken goed kende. Jouw dichtwerken werden in 1555 en 1556 door Jean de Tournes in Lyon gedrukt. In 1555 maakte de graveur/goudsmid/schilder/beeldhouwer Pierre Woeiriot de Bouzey een gravure van jou, waardoor wij weten hoe jij er ongeveer uitzag. Jij bespeelde de luit en jij droeg mannelijke kleding. Je vocht als een ridder te paard in de gelederen van de Dauphin de Viennois en Henri II tijdens het beleg van Perpignan. Je deed ook mee aan een steekspeltoernooi.

Jij hebt jouw verzamelde werken opgedragen aan de dichteres/edelvrouw Clémence de Bourges (rond 1530 - rond 1563), die met de edelman Jean du Peyrat zou trouwen, maar deze Jean werd in 1562 door de protestanten vermoord. Clémence overleed door de heftige shock en het intense verdriet.

In 1557 kochten Ennemond en jij een landgoed in Parcieux-en-Dombes, nabij Lyon. In jouw literaire salon kwamen o.a.: Maurice Scève, de renaissancedichter Clément Marot, die op 12 september 1544 in Turijn overleed. Hij werd 47 jaar en hij is in de kathedraal van Turijn begraven. Claude de Taillemont, de dichter/priester Pontus de Tyard en Pernette du Guillet. In jouw gepubliceerde werk van 1555 stonden ook 24 hommages voor jou van diverse dichters. Jij werd met Sappho vergeleken. Of je nou een courtisane bent geweest, daar verschillen de meningen over, maar gezien jouw rijkelijke privileges lijkt het er sterk op. In 1557 was er een populair lied over jouw schandalige gedrag in de omloop en in 1560 verwees de streng-protestantse Johannes Calvijn naar jouw travestie-kledij en noemde hij jou een 'gewone hoer'. De giftig-jaloerse en seksueel-gefrustreerde kwal!

In 1564 werd Lyon door de pest getroffen en overleden er enkele van jouw vrienden. In 1565 leed jij aan een slechte gezondheid en trok jij jezelf terug in het huis van jouw metgezel Thomas Fortin, een bankier uit Florence. Jij overleed op 25 april 1566 op jouw landgoed nabij Parcieux-en-Dombes, waar jij ook begraven bent. Je werd ongeveer 42 jaar.

Rainer Maria Rilke vertaalde jouw 24 sonnetten in het Duits, de dichteres Annie Finch in het Engels en Pieter Cornelis Boutens in het Nederlands. De Sorbonne-professor Mireille Huchon beweerde in 'Louise Labé: Une créature de papier' (2006, 484 blz.), dat jouw oeuvre niet door jou, maar door een aantal dichters uit Lyon is geschreven, o.a. door de aanvoerder Maurice Scève, Olivier de Magny, Jean-Antoine de Baif, Charles Fontaine, Claude de Taillemont, Jacques Pelletier de Mans en Guillaume des Autels. Met medewerking van de bewerker/drukker Jean de Tournes, die op 7 september 1564 door de pest overleed.

Schrijver: Joanan Rutgers
25 juni 2020


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 42Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)