Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen over religie

Venetianisering *

Levensstijl of Mode de Vie

Aan 'venetianisering' worden steden onderworpen als zij veel te bieden hebben. Zowel op het gebied van Kunst & Cultuur als anders. Een goede marketingstrategie doet dan zeker wonderen, draagt dus bij aan de venetianisering van een stad met de daarbij behorende inkomsten. Grote vraag is tegenwoordig: moet heden ten dage geld het nog immer winnen van behoud of niet? 'Natuurlijk niet', zeg ik, 'uitmelken is sowieso desastreus'. Eens te gronde gericht, blijft te gronde gericht. Eens vernietigd, blijft geruïneerd. Dat moment moet je (als bestuur) altijd voor zijn om verzekerd te blijven van inkomsten door toeristen en reizigers gegenereerd.

Nadat eind augustus van dit bijna-afgelopen jaar Marieke Lucas Rijneveld met haar 'De avond is ongemak' The International Booker Prize 2020 heeft gewonnen, bericht het extra dikke winternummer van De Groene Amsterdammer dat wonen in Jeruzalem, alwaar de politieke situatie uitzichtloos en treurigmakend is, dat er een uitweg is; Koester de Israëliërs én de Palestijnen. Helaas zijn de Kolonisten, zij verdienen een kleine letter, dé boosdoener in dit al decennia slepend conflict. De gevolgen zijn veelal desastreus.

Daar dit conflict sinds de moord op Rabin uitzichtloos is, moet er naar mijn mening een onafhankelijk tribunaal, ofwel een speciale rechtbank komen, die na hoor en wederhoor tot een onherroepelijke uitspraak komt. Een niet te herroepen besluit waaraan zowel eiser als gedaagde zich moet houden. Hét probleem in deze sinds decennia slepende kwestie is natuurlijk niet primair het grondgebied, maar het geloof. Secundair, grondgebied dat volgens de Bijbel voor joden is 'gereserveerd'. Hieruit voortvloeiende, als gevolg dus van De Kwestie lijkt agressie in het verkeer een 'mode de vie'; men haat elkaar, snijdt elkaar de pas af, maar er wordt niet openlijk tegen elkaar geschreeuwd of gescholden.

>>><<<

Jeruzalem is een stad waar twee culturen samenkomen. Daarentegen is de politieke situatie in deze stad UITZICHTLOOS & TREURIGMAKEND; is Jeruzalem Israëls hoofdstad of die van Palestina? Zowel Israël als Palestina beschouwt Jeruzalem als zijn hoofdstad. Jeruzalem is een belangrijke stad voor de monotheïstische godsdiensten, het jodendom, het christendom en de islam. De heilige plaatsen liggen binnen de vestingmuren van de Oude Stad;

- voor Christenen betreft dit de Heilige Grafkerk
- voor Joden de Klaagmuur en
- voor moslims de Al-Aqsamoskee op de Tempelberg

De Heilig Grafkerk of Verrijzeniskerk wordt ook wel de Kerk van de Wederopstanding genoemd. Het Heilig Graf is de plek alwaar volgens de overlevering Christus zowel gekruisigd, gestorven als opgestaan zou zijn. Voor inmiddels 17 eeuwen, sinds de 4de namelijk, is het Heilig Graf een belangrijk pelgrimsoord.

De Klaagmuur is de heiligste plaats voor joden en dient als symbool voor het eeuwenlange verlangen naar een staat waarin het geloof in Jahweh centraal staat, maar daarnaast doet de Klaagmuur dienst als ontvanger van treurnis over de verstrooiing van het joodse volk en de verwoesting van de Tempel. Zo kwam de Westelijke Muur aan de naam Klaagmuur.

Binnen de vestingmuren van de Oude Stad bevindt zich eveneens de Al-Aqsamoskee voor moslims op de Tempelberg. 'De uiterste moskee' heet zo, omdat dit volgens de overlevering de uiterste plaats was die de profeet Mohammed op zijn nachtelijke reis naar de hemel op zijn paard Boerak bereikte. Gesitueerd naast de Rotskoepel, een ander islamitisch heiligdom. In de Top-3 van islamitische heiligdommen moet de Al-Aqsamoskee enkel de Ka'aba in Mekka en de Moskee van de Profeet in Medina als bekendere islamitische heiligdommen boven zich dulden.

Grote wereldreligies en hun profetieën spelen een (min of meer) belangrijke rol in het beleid van alle politieke leiders. In deze wordt gesproken over de komst van de zogenaamde antichrist. Voor joden zal dit de Messias zijn, die volgens diezelfde profetieën zetel zal moeten nemen in de herbouwde tempel van Salomo;

op de plek waar nu de hiervoor door mij beschreven Al-Aqsamoskee staat...!

... *Uit het artikel 'Het einde van toerisme'? 'Een luxe met een prijskaartje'? Uit de Groene Amsterdammer van 9/7-2020 ...

Schrijver: Annejan Kuperus
28 december 2020


Geplaatst in de categorie: religie

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 134



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)