Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Het enfant terrible van de Welshe literatuur

(voor Caradoc Evans (1878 - 1945))

Jij bent geboren als David Caradoc Evans op 21 december 1878 in Llanfihangel-ar-Arth, Carmarthenshire, Wales. Jouw ouders waren de veilingmeester William Evans en Mary Powell. Op jouw 4-de overleed jouw vader. Voor jouw moeder en haar 5 kinderen was het extreme armoede, waardoor jij verbitterd raakte. Jij groeide vooral op in Lanlas, Rhydlewis, waar jij na de bestuursschool op jouw 14-de leerling in de draperiehandel werd. In Rhydlewis sprak men Welsh, waardoor jouw schrijfstijl is beïnvloed. Jij was grotendeels autodidactisch en jij leerde het literaire Engels uit de King James Bible uit 1611. In 1897 ging jij in de leer bij een draper in Carmarthen. Jij was zo'n 12 jaar winkelbediende in Carmarthen, Barry, Cardiff en Londen. In Londen studeerde jij aan de Toynbee Hall en het St Pancras Working Men's College in Great Ormond Street, opgericht in 1854 en vanaf 1905 in het Crowndale Road-gebouw in St Pancras gevestigd.

Vanaf 1906 was jij journalist in Londen. Op eerste kerstdag 1907 trouwde jij met Rose Sewell. In 1915 debuteerde jij met de korte verhalenbundel 'My People' bij Andrew Melrose, die met zijn vrouw Margaret en hun 5 kinderen op 68 Southwood Lane in Highgate woonden. Jij gaf een krasse weergave van de Welshe samenleving, wat veel afkeer opriep. Jij confronteerde de Welshmen met hun zelfgenoegzaamheid door het vrome christendom te contrasteren met de wrede realiteit van armoede, geweld, gemeenheid en hypocrisie. Jij werd door vele Welshe lezers als een landverrader beschouwd en jij werd 'de best gehate man in Wales' genoemd. Jij beschimpte de Welshe kerk-mentaliteit, bekrompenheid en seksuele onderdrukking. De Welshmen waren ook geobsedeerd door status en reputatie. Zij noemde jou een 'afvallige', 'vervelende man', 'duivel', 'kattenkwaadmaker' en 'een gek'. Aan de andere kant vergeleken de critici jou met Émile Zola, Maxim Gorky, James Joyce en Jonathan Swift. In de bus gingen de mensen zo ver mogelijk bij jou vandaan zitten. Jij droeg felgekleurde pakken met enorme, modieuze hoeden. Jij parkeerde jouw auto expres voor de kapelpoorten om het de mensen moeilijk te maken naar binnen te gaan. Ik kan jou rustig 'de Rimbaud van Wales' noemen.

Van 1915 tot 1917 was jij redacteur van het tijdschrift 'Ideas'. In 1916 verscheen 'Capel Sion', wat vanwege de vijandige inhoud uit de Welshe boekhandels werd gehaald. De Hawen Welsh Independent Chapel uit 1747 stond model voor 'Capel Sion'. Vanwege een smaadactie verloor jij jouw baan. Van 1923 tot 1929 redigeerde jij het weekblad 'T.P.'s Weekly' van Thomas Power O'Connor. Het vroege en meer surrealistische werk van Dylan Thomas is door 'My People' beïnvloed. De oudoom van Dylan, Gwilym Marles, is in Llandysul geboren, vlakbij jouw geboorteplaats. In 1919 verscheen 'My Neighbours'. Welshe politie-agenten vielen de boekhandelaren lastig, die jouw boeken verkochten en op de afbeeldingen van jouw hoofd werd jouw keel doorgesneden. Rose heeft in 1932 de scheiding aangevraagd. In 1929 stopte jij met de journalistiek. De 'Western Mail' noemde jouw roman 'Nothing to Pay' uit 1930 'vuiligheid vermomd als waarheid'. Het gaat over jouw radicaal beschreven ervaringen als leerling-draper. Op 8 maart 1933 ben jij van Rose gescheiden.

Op 22 maart 1933 trouwde jij met gravin Helene Marguerite Barcynska, die als Oliver Sandys romantische romans schreef. Marguerite Florence Laura Jarvis is geboren op 7 oktober 1886 in Hinthada, Birma. Ze was ook een actrice en een scenarioschrijfster voor Alfred Hitchcock. In 1911 trouwde Marguerite met de journalist Armiger Barzinsky en in 1916 werd hun zoon Nicholas geboren en scheidde Marguerite van Armiger, die in 1930 overleed. Jij hebt haar in 1929 in Londen ontmoet. Jullie woonden in de kuststad Aberystwyth, waar in 1907 de National Library of Wales is opgericht, met meer dan 6,5 miljoen boeken en tijdschriften. Van 1930 tot 1952 was de hoofdbibliothecaris Sir William Llewelyn Davies, getrouwd met Gwen Llewelyn, met wie hij een dochter kreeg. In Aberystwyth hielpen jullie bij het runnen van een theater. Vanaf 1937 woonden jullie in Ruislip, Hillingdon. In 1939 gingen jullie naar Aberystwyth terug en in 1940 gingen jullie naar New Cross, Cardiganshire, 5 mijl vanaf Aberystwyth. Marguerite schreef een biografie over jou, in de vorm van een romantische roman. Jullie huis 'Brynawelon' had een schitterend uitzicht op de berg Pen Pumlumon Fawr.

Jij leefde van het salaris van Marguerite, omdat jouw latere romans weinig succesvol waren. Marguerite had veel en veel meer succes. Jij was een wrede satiricus voor de Welshmen, maar ondanks de kritiek op hun religieuze hypocrisie, bleef jij religieusactief en bijbelgezind. In 1943 verscheen de roman 'Morgan Bible'. Jij overleed op 11 januari 1945 in het Aberystwyth and Cardiganshire General Hospital door hartfalen. Jij werd 66 jaar en jij bent in New Cross Horeb Chapel Cemetery begraven. In 1946 verscheen de verhalenbundel 'The earth gives all and takes all' bij Andrew Daker. Marguerite overleed op 10 maart 1964 in het Shrewsbury Hospital in Sheffield door hartfalen. Zij werd 77 jaar en zij is bij jouw overblijfselen begraven. In de dorpswinkel in Rhydlewis ben jij nog steeds een persona non grata en zijn zij nog steeds kwaad op jou. Zo'n lange nawerking getuigt natuurlijk van de rake klap, die jij hebt uitgedeeld.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
26 juli 2022


Geplaatst in de categorie: idool

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 51Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)