Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Een hoger intellectueel peil

Subtitel: Animal Farm


Het WEF, ofwel het World Economic Forum, heeft de volgende doelstelling:

- men wil mondiaal een nieuwe economische en politieke orde inrichten om welvaart en inkomen te verdelen. Dit (zou) moet(en) zorgen voor minder sociale ongelijkheid. Zo spreekt men van de Great Reset, als oplossing voor drie grote problemen. Deze zijn namelijk, om te beginnen WERKLOOSHEID, KLIMAATVERANDERING en een beter SOCIAAL CONT(R)ACT. Daarnaast, hoewel ik dit punt niet onderschrijf, moeten wij volgens hooggeleerden (mondiaal gezien) van een kapitalistisch- naar een Marxistisch model, een

CONTROLESTAAT

dus.


Samengevat: men wil mondiaal een nieuwe economische en politieke orde inrichten om welvaart en inkomen te verdelen, hetgeen moet zorgen voor minder sociale ongelijkheid.

>

Volgens het World Economic Forum moet er worden geanticipeerd op een Vierde Industriële Revolutie, waarbij er een

DIGITALE ECONOMIE

&

OPENBARE INFRASTRUCTUUR

wordt gestart. Hieronder volgen twee citaten uit Animal Farm:

Citaat I: ALL ANIMALS ARE EQUAL, BUT SOME ANIMALS ARE MORE EQUAL THAN OTHERS
Citaat II: ZIJ BREIDEN HUN VOORRECHTEN STEEDS VERDER UIT EN VORMEN EEN NIEUWE ELITE, EVEN OPPERMACHTIG ALS DE OUDE HEERSERS



Tekst achterflap en kleine biografie GEORGE ORWELL:

de dieren op een boerderij komen in opstand tegen hun meester -de mens- en nemen zelf de macht in handen. De varkens, die lang tevoren in het geheim hebben leren lezen en schrijven, werpen zich op als de natuurlijke leiders van de revolutie. Zij staan immers op een hoger intellectueel peil dan de andere dieren. Zij breiden hun voorrechten steeds verder uit en vormen een nieuwe elite, even oppermachtig als de oude heersers. De catastrofale ineenstorting van deze gemeenschap kan ten slotte niet uitblijven.

George Orwells klassiek geworden satire uit 1943-1944 op een totalitaire staat en samenleving heeft vandaag de dag nog niets van zijn zeggingskracht verloren.

> George Orwell, geboren als Eric Artur Blair, 1903-1950, werd geboren in India, kreeg zijn opleiding op Eton en was van 1922 tot 1928 in dienst van de Indiase Imperial Police in Birma. In 1936 vocht hij aan republikeinse kant in de Spaanse Burgeroorlog en raakte gewond.

In de reeks Modern Klassiek verscheen eerder Orwells anti-utopie 1984.

... Een auteur tegen wie je 'U' blijft zeggen, ook n-U nog, inmiddels 72 jaar na zijn dood...! ...

Schrijver: Annejan Kuperus, 26 oktober 2022


Geplaatst in de categorie: literatuur

3.7 met 3 stemmen 183



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)