Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Eén van de hete hangijzers

Deze beschouwing, je zou kunnen zeggen het vervolg, dus deel II van ...Verzengend heet zijn...! van 22 januari 2023 probeert antwoord te geven op de vraag, zoals die in de hiervoor genoemde beschouwing wordt gesteld: 'Of valt om die reden kernenergie toch af...'? Dit is al jaren de prangende vraag bij het gebruik van kernenergie. Eén van de hete hangijzers dus: waar laten wij het radioactieve afval? Zoals ik in de hierbovengenoemde beschouwing zeg:

- Al is natuurlijk essentieel de veilige wijze van afvoer en verwerking van het kernafval.

Of valt om die reden kernenergie toch af...?

Waar laten wij het radioactieve afval?

COVRA, Centrale Organisatie Voor Radioactief Afval, draagt in en voor Nederland de verantwoordelijkheid voor het beheer van radioactief afval. Dit komt niet alleen van de enige werkende kerncentrale, namelijk die van Borssele, maar vanzelfsprekend ook van ziekenhuizen, onderzoeksinstellingen en de industrie. Radioactief afval wordt volgens beleid de eerste eeuw, inderdaad 100 jaar, bovengronds opgeslagen en gemonitord. Vervolgens wordt het afval in natuurlijke tunnels in een klei- en steenzoutformatie ongeveer 500 meter, een halve kilometer ondergronds opgeslagen en zéker ondoordringbaar voor het grondwater. Daar het om kleine hoeveelheden gaat, hebben wij, aldus COVRA, meer dan genoeg ruimte in de grond. Het verdwijnt op zeker moment, maar de mensheid is dan inmiddels eeuwen of millennia verder in de tijd...! Je kunt een vergelijk maken met zware metalen en bepaalde toxische, lees: giftige stoffen.

Zulk afval BLIJFT VOOR ÁLTIJD GIFTIG.

Echter: de opslag van radioactief afval in Nederland is

-goed
-veilig en
-secuur

geregeld, zodat de afvalkwestie geen argument-tégen KERNENERGIE HOEFT TE ZIJN...! Daar we het hebben over kleine hoeveelheden afval, is opslag ondergronds niet direct een probleem, maar de toekomst is geenszins voor 100%/niet te voorspellen, ook in deze en dus is er altijd een risico. Ondergrondse ruimte is er voldoende voor kleine hoeveelheden, maar hoe is dit over een (halve) eeuw? Uiteindelijk verdwijnt het, maar dit kan eeuwen of zelfs millennia duren.

Eén relevant feit blijft overeind en dat is de opslag van radioactief afval zonder dat het op korte termijn voor problemen gaat zorgen. Let wel, op korte termijn...! Radioactief afval is dus vooralsnog op een verantwoorde wijze te bergen. Daarentegen bestaat energie zonder neveneffecten niet en past kernenergie niet goed in een energiemix van/met zon en wind. Volgens de Centrale Organisatie voor Radioactief Afval is bovendien kernafval geen argument-tegen kernenergie, aldus COVRA begrijpelijkerwijs.

In principe heeft COVRA gelijk, maar blijft dit ook op termijn gelden? Dit waag ik te, mogen wij betwijfelen, aangezien kernafval, zoals hiervoor beschreven, heel lang standhoudt en slechts zeer langzaam immer dreigend gevaar verliest...!

... Energie, energie
Genoeg en teveel
maar welke bron van
is nu echt in mensheids
voordeel...? ...

Schrijver: Annejan Kuperus
9 maart 2023


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.0 met 1 stemmen 77



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)