Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Samenleven doe je samen

Eind december 2021 verhuisde ik naar een andere woning. Ik ben in een hofje komen wonen met een prachtige tuin en een diverse groep mensen in verschillende leeftijdscategorieën. Het gewenproces heeft zijn tijd nodig gehad. Een kat uit de boom kijker? Nee, dat is mij nog nooit gelukt, meestal komen ze er vanzelf weer uit. De boel observeren, ja. Mijn tijd nemen om te zien wie er woont en hoe de lijnen liggen. In mijn geval ook, wie doet wat en wie niet omdat we een gezamenlijk onderhoud hebben aan die tuin.

Na vele verhuizingen weet ik inmiddels wel dat ik altijd en overal de vreemde eend in de bijt ben. Ik denk anders over zaken, voel dingen anders aan, eet anders, politiek gezien enzovoorts. Met de tijd ontdooien de mensen vaak wel als ze mij enigszins leren kennen. Een oud-buurvrouw zei eens tegen mij dat ik niet de gemakkelijkste ben. Mijn respons daarop was dat ik ook niet de moeilijkste ben. Daarin gaf zij mij gelijk.

Zelfkennis kan reuze handig zijn in geval van samenleven want dan weet je zelf donders goed waar je sterke en minder sterke kanten liggen. Blinde vlekken? Ja, die zullen er vast zijn en gezien we die allemaal hebben is het niet zo’n ramp toch? Zelfreflectie is ook zo’n mooie tool. Bij jezelf te rade gaan waar je het zelf goed of minder goed vindt gaan of heb gedaan. Helaas lijkt niet iedereen dit van belang te vinden. Zelf kan ik geen goede relatie met mijzelf hebben indien ik hieraan geen gehoor geef.

Mensen nemen elkaar vaak de maat. Men vindt al gauw dat jij ook dingen zoals zij moeten zien of doen. Het steeds vergelijken, spiegelen en projecteren vanuit eigen levenstandaarden, overtuigingen en manier van leven waaraan je niet kunt voldoen omdat jij het zo niet ziet en ervaart. Erover praten wordt lastig wanneer mensen zaken niet tegen je uitspreken maar dit wel tegen anderen of door anderen laten doen. Over elkaar praten en niet met leidt al gauw tot niet houdbare situaties. En wanneer er dan uitlatingen worden gedaan die agressief en intimiderend zijn dan wordt praten helemaal lastig.

Uit de jaarlijkse benchmark buurtbemiddeling van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV), zouden er in 2022 ruim 20.000 meldingen zijn gedaan van burenruzies. Tweederde van de behandelde zaken wordt dankzij buurtbemiddeling met een positief resultaat afgerond. In meer dan 300 gemeenten in Nederland is buurtbemiddeling inmiddels beschikbaar (Bron CCV).

Hoe kun je toch vreedzaam naast elkaar leven wanneer er onenigheid ontstaat? Of je probeert met elkaar in gesprek te komen op fatsoenlijke wijze of je (bek)vecht elkaar de tent uit of je negeert elkaar. Ik koos voor het laatste in een niet gewenste situatie omdat het eerste niet haalbaar bleek. Bemiddeling bracht geen oplossing omdat betrokkenen niet wilden praten. De dag daarna escaleerde het zelfs nog meer. De uitlatingen werden van dien aard dat ik niet weet of ik dit nu als een verkapte bedreiging moet zien of niet.
Hopelijk verandert er nog iets in de toekomst. Tot dan blijf ik zwijgen om escalaties te zien voorkomen.

Schrijver: Jet Rood
17 augustus 2023


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.5 met 2 stemmen 43Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)