Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Heeft realisme een toekomst?

Podcasts luisteren is een mooie bezigheid waarbij ik onderwijl iets creatiefs kan doen. De ene podcast is interessanter dan de ander en dat hangt een beetje af van wat het onderwerp is en welke kant het opgaat tijdens een aflevering.
Kanalen die ik op het moment volg zijn met name De Nieuwe Wereld en het Land van Wierd Duk. Deze laatste heeft vaak interessante onderwerpen en analyses die bij mij niet overkomen alsof ze uit de lucht gegrepen zijn. Zeker als het gaat over Rusland waar hij tien jaar heeft gewoond. Wierd is een Nederlands historicus, journalist en auteur. Hij is gespecialiseerd in de geschiedenis, cultuur en politiek van Rusland en Duitsland.

Hij voorspelt dat Rusland de Donbas inneemt en dat Oekraïne, naar ik begrijp, het verdere land zal behouden en onderdeel zal worden van de NAVO en de EU. En verder dat Oekraïne veel meer gemeen heeft met een land als Rusland, qua culturele inslag en de taal die zij delen, dan dat zij ooit met het Westen gemeen zullen hebben. Het Westen, met name Nederland, denkt dat Oekraïne een soort westerse democratie zou kunnen worden. Wierd betwijfelt dit en ik ben dit met hem eens.

Hij kan zaken goed in de kern zien en vertellen hoe het zit en werkt en kan uitpakken wat betreft hoe een samenleving in elkaar zit en wat de gevolgen zijn vanuit een culturele inslag en een verleden van een land. Maar ook wat betreft het criminaliteit- en corruptiegehalte in een land. En dit is onder meer in Rusland maar zeker ook in Oekraïne aan de hand. Deze laatste is echt niet zo onschuldig als diverse opiniemakers ons hier in Nederland willen doen laten geloven. En nee, ik ben geen Ruslandkenner zoals Wierd maar het is wel vreemd dat er in het verleden geen sprake van kon zijn dat Oekraïne tot de EU zou worden toegelaten onder meer om de redenen van criminaliteit en corruptie en dat het script Oekraïne door de oorlog ineens een ander scenario heeft gekregen. Oekraïne en de Russen lachen ons naïeve Westerlingen gewoon uit.

Wierd wordt vaak weggezet als ultra rechts, fascist, racist en zelfs een activist vermomd als journalist. Door deze termen te gebruiken proberen deze termgebruikers zijn kennis en geloofwaardigheid in diskrediet te brengen.

Realisme zou het nieuwe idealisme moeten zijn inplaats van gaslighting en framing. In november krijgen we verkiezingen om onze stem opnieuw kenbaar te maken. Met zoveel partijen in de politiek heeft een minderheid al snel een meerderheid met een percentage dat niet de helft van de stemmen hoeft te zijn. De politiek is in staat om het realisme nieuw leven in te blazen. Zou een Nieuw Sociaal Contract in staat zijn om daar verandering in te brengen? Ik vraag het mij af omdat Omtzigt op voorhand al PVV en Forum uitsluit. Er wordt gepraat over cultuurverandering, hoort uitsluiting daarbij?

Schrijver: Jet Rood
26 augustus 2023


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.0 met 2 stemmen 147



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Ralameimaar
Datum:
31 augustus 2023
Mooi artikel Jet. Vooral laatste zin.

(Ik denk dat Karel van Wolferen ook een Rusland kenner is)

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)