Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Welzijn

Het gebruik van woorden in ons taalgebruik is een vanzelfsprekendheid. De manier waarop men er betekenis aan geeft niet. Wat heeft taal nu met ons welzijn te maken vraag je je af. Wel, heel veel. De impact van woorden die mensen gebruiken en wat dat met onze gemoedstoestand doet is groter dan veel mensen beseffen. Het oordelen, harde woorden, pestgedrag en het nalaten van complimenten geven heeft invloed op hoe we ons voelen. Daaruit voortvloeiend sluipen ontevredenheidgevoelens als ‘Ik ben niet goed genoeg’ in ons systeem. Je wordt boos en beseft dat het niet eerlijk is, maar het zaadje is gelegd.

Welzijn heeft veel te maken met hoe we de wereld, ons netwerk en de samenleving ervaren en vaak niet zozeer met wie we zelf zijn. Een overdaad aan informatie van verbale en non-verbale communicatie kan ons in verwarring brengen. Advertenties, functieprofielen en reclames zijn hier een onderdeel van. Deze factoren maken dat we aan onszelf gaan twijfelen waardoor we mentaal verzwakt kunnen raken. En mentaal welzijn is een hot item in de maatschappij. Steeds meer mensen vallen uit op de werkvloer en in hun studie door werk- en prestatiedruk.

Leven vanuit een intrinsieke waarde en volgens je eigen biologisch levensritme zou de oplossing kunnen zijn. Maar hoe kan dit gerealiseerd worden in een maatschappij waar de norm geld verdienen is en waar gelijkwaardigheid geen vanzelfsprekendheid is? In theorie zijn veel dingen koek en ei. In de realiteit is het vaak anders. De beloning die mensen krijgen in ruil voor hun harde werken weegt doorgaans niet op met wat zij er voor moeten inleveren. Denk dan aan autonomie, een waar vrijheidsgevoel en je eigen talenten kunnen ontplooien. Het gevolg hiervan laat zich niet moeilijk raden; burn- of bore-out, depressie en onverklaarbare lichamelijk klachten.
In het verleden werd er veel bij de werknemer neergelegd. Maar met de vele snelle ontwikkelingen van onze technologieën, non-gelimiteerde bereikbaarheid en ongeaccepteerde invloeden op de gezondheid van diverse vervuilingen als industrie, chemicaliën, medicatie en andere oorzaken, is het niet raar dat de mens minder flexibel blijkt. Het maakt letterlijk ziek.

Het lichaam is niet iets wat los staat van onze ziel, geest en mentale gedachten. Het is een complexe samenhang met deze componenten, iets wat door veel artsen nog steeds niet als een geheel gezien wordt. Ons lichaam loskoppelen van wat daar aan geestelijke en/of mentale activiteiten huist, is hetzelfde als een huis zonder interieur. Geen mens zou er willen en kunnen wonen. Wat heb je met een huis waar geen sfeer, warmte of volledigheid is? Je zult je er waarschijnlijk niet thuis voelen.
Ons welzijn hangt voornamelijk af van deze twee meest belangrijke factoren: gezien en gehoord worden. En zeker ook dat inbreng aan creativiteit, warmte, zorgen voor en inzet een menselijkere waardering krijgt. In welke kleine vorm dan ook. Bovenal de groeiende behoefte om daadwerkelijk tot rust te komen in onze hectische samenleving, zal het welbevinden en de gezondheid van mensen positief beïnvloeden.

Schrijver: Jet Rood
19 december 2023


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.0 met 7 stemmen 96



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)